LiteraBlog Festivalul Internațional de Carte: program ziua III

Festivalul Internațional de Carte: program ziua III

În perioada 28 iulie – 1 august 2021, Editura Litera organizează Festivalul Internațional de Carte. Din Melbourne, New York sau Roma până la București, vă dăm întâlnire, în premieră, cu autori ai bestsellerurilor internaționale publicate la Editura Litera: Gina Wilkinson, Ottessa Moshfegh, Sandro Veronesi, David Nicholls, Jeanine Cummins, Rumaan Alam, Maylis de Kerangal, Thomas Erikson, Andri Snær Magnason, Samanta Schweblin, Ashley Audrain ș.a. 

Timp de 5 zile, vă așteptăm să urmăriți LIVE pe paginia de Facebook a Editurii Litera, evenimente editorial, dezbateri, întâlniri, lansări de carte și interviuri online cu cei mai în vogă scriitori ai momentului.

ZIUA III: Calendarul evenimentelor ce vor avea loc vineri, 30 iulie 2021

 Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop deschide cea de-a treia zi a Festivalului Internațional de carte. De la ora 11:00, vă invităm să ascultați un dialog cu istoricul Cosmin Popa

Ioan-Aurel Pop este președinte al Academiei Române, profesor și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, autor și coautor a peste 70 de cărți, tratate și manuale și a peste 500 de studii și articole. Este Doctor Honoris Causa a 10 universități din țară și din străinătate și membru al unor academii și societăți savante străine. A fost Visiting Professor al unor universități din SUA, Italia, Franța, Ungaria și Austria.

Cosmin Popa este cercetător în cadrul Institutului de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române, specializat în istoria URSS/Rusiei și istoria Europei Centrale și de Sud-Est, perioada comunistă și contemporană. Și-a făcut studiile universitare la București și Moscova. Din 2007 este doctor în istorie al Universității București, cu studii postdoctorale între 2011 și 2013.

A lucrat în mass-media ca documentarist, reporter, șef de departament și manager la Mediafax, Adevărul și NewsIn. Este membru al Comisiei Mixte a Istoricilor din România și Federația Rusă, membru al Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema tezaurului României, depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, împuternicit pentru Programul Centenar al Academiei Române.

Citește și: Festivalul Internațional de Carte: program ziua I

De la ora 13:00, Thomas Erikson, autorul volumului Înconjurat de idioți, discută cu Nadine Vlădescu despre bestsellerul său

Cu toții am dat peste idioți cel puțin o dată în viață – oameni enervanți pe care nu îi putem înțelege indiferent ce am face sau ce am zice. Dar adesea acești așa-ziși „idioți“ sunt doar oameni care gândesc și comunică altfel decât noi.

Înconjurat de idioți curăță câmpul minat al comunicării interpersonale, folosind patru profiluri comportamentale:

  • ROȘU: Curajoși și impulsivi, Roșii sunt lideri înnăscuți, cu țeluri ambițioase
  • GALBEN: Adevărați fluturași sociali, Galbenii sunt creativi și optimiști
  • VERDE: Cei mai altruiști dintre toți, Verzii sunt relaxați, prietenoși și loiali
  • ALBASTRU: Având o minte alertă, Albaștrii sunt analitici și orientați spre detalii

Incluzând ponturi despre cum să interacționezi cu fiecare culoare – de la cum să oferi feedback, la cum să scrii un e-mail – acest sistem simplu va schimba modul în care comunici cu cei din preajma ta.

De la ora 16:00, vă invităm să descoperiți filosofia cu Stelian Tănase, ambasadorul colecției apărute la Editura Litera

Operele marilor filosofi sunt un reper inevitabil în istoria culturii. Dar, mai mult decât atât, ele reprezintă și o invitație permanentă la reflecție și gândire critică, dat fiind că propun întrebări la care, într-o formă sau alta, trebuie să răspundă orice ființă umană: ce este adevărul, ce este binele, în ce constă realitatea, cum trebuie să acționăm.

Descoperă filosofia“ este un proiect editorial ambițios care vizează familiarizarea cititorilor cu ideile marilor gânditori ai omenirii, îmbinând rigoarea maximă a expunerii cu un stil agreabil  și informații istorico-biografice. Un prilej unic de a redescoperi și de a înțelege opera marilor nume ale filosofiei: Platon, Aristotel, Nietzsche, Descartes sau Kant, printre alții.

De la ora 18:00, Radu Paraschivescu și Marius Chivu discută despre autobiografia regizorului Woody Allen, Apropo de nimic

În această autobiografie sinceră și amuzantă, celebrul regizor, comediant, scriitor și actor vă oferă o perspectivă completă și personală asupra vieții sale tumultuoase. Începându-şi relatarea cu copilăria sa în Brooklyn și cu perioada în care a scris pentru Sid Caesar Show la debutul în televiziune, când a lucrat cu nume importante din domeniul comediei, Allen vorbește despre zilele dificile în care a făcut stand-up comedy, înainte să cunoască faima și succesul. Cu stilul său unic de povestitor, își amintește cum a pornit în industria cinematografică, făcând comedii cu umor ieftin precum Ia banii și fugi, și ne poartă de-a lungul carierei sale foarte productive de 60 de ani ca scenarist și regizor, de la filme clasice precum Annie Hall, Manhattan și Hannah și surorile ei până la filme recente cum ar fi Miezul nopții în Paris.

Pe parcursul acestei cărți vorbește despre căsătoriile sale, despre poveștile de iubire și relațiile de prietenie, despre experiențele lui ca interpret de muzică jazz și despre cărțile și piesele pe care le-a scris. Vom afla mai multe despre problemele cu care s-a confruntat, despre greșelile și succesele de-a lungul vieții și despre cei pe care i-a iubit, cu care a lucrat și de la care a învățat în egală măsură.

Cartea de față este un autoportret interesant, prezentat într-o manieră extrem de sinceră și complexă, al unui artist celebru, considerat unul dintre cei mai mari regizori ai timpului nostru.

Cea de-a treia zi a Festivalului Internațional de Carte se încheie cu Maylis de Kerangal. Ea va discuta cu Marius Constantinescu despre romanele sale, de la ora 20:00

DESPRE SĂ-I REPARĂM PE CEI VII

Într-o duminică dimineață, înainte de ivirea zorilor, trei adolescenți pleacă la o partidă de surfing. În timp ce se întorc acasă epuizați, băieții sunt implicați într-un accident de mașină fatal pe un drum pustiu. Doi dintre ei poartă centura de siguranță; unul trece prin parbriz. Medicii îl declară în moarte cerebrală la scurt timp după sosirea la spital, dar inima îi bate în continuare.

Acțiunea romanului Să-i reparăm pe cei vii se desfășoară pe parcursul următoarelor douăzeci și patru de ore și are în centru transplantul de inimă care va lua viața unui tânăr și i-o va dărui unei femei aflate pe moarte. Într-o proză splendidă și contemplativă, cartea examinează sentimentele cele mai profunde ale tuturor celor implicați pe măsură ce se străduiesc să facă față unor decizii care implică viața și moartea.

La fel de îndrăzneț din punct de vedere stilistic pe cât este de exploziv din punct de vedere emoțional, Să-i reparăm pe cei vii i-a fascinat pe cititorii și pe criticii francezi deopotrivă, fiind salutat drept opera de referință a unei noi stele literare. Cu precizia unui chirurg și limbajul unui poet, Maylis de Kerangal a adus o contribuție majoră atât medicinei, cât și literaturii, într-o poveste dramatică despre durere, speranță și supraviețuire.

Citește și: Festivalul Internațional de Carte: program ziua II

DESPRE O LUME LA ÎNDEMÂNĂ

În spatele ușilor ornamentate de la numărul 30, rue du Métal din Bruxelles, douăzeci de studenți își încep ucenicia în arta picturii decorative – arta șarlatanilor și falsificatorilor, în care fiecare nod dintr-o scândură ascunde un secret și fiecare vinișoară dintr-un bloc de marmură spune o poveste.

Printre acești studenți se numără Kate, Jonas și Paula Karst. Împreună, într-un an de studiu care nu le lasă nici un răgaz, învață tehnicile de reproducere prin pictură a materialelor, fie acestea de origine animală, vegetală sau minerală, iar intensitatea acelei perioade – ore lungi petrecute în atelier, conversații, certuri, petreceri, povești de iubire – va cimenta o prietenie ce va dăinui mult timp după absolvire.

Pe Paula, inițierea în tehnica trompe l’œil o va purta înapoi în timp, la amintirile din copilărie și mult mai departe, în epocile geologice când s-au format materialele pe care vrea să le stăpânească în cele mai fine detalii. De la institutul bruxellez unde-și începe studiile până la studiourile romane Cinecittà și, în cele din urmă, peșterile de la Lascaux, experiențele acumulate de Paula vor transcende arta, dezvăluind treptat ceva din lumea ei interioară și dorințele secrete, de neatins ale inimii sale.

Programul complet al evenimentului poate fi consultat aici!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.