LiteraBlog Hai și tu la Festivalul Internațional de Carte! Ai reduceri de până la 70% și o carte cadou!

Hai și tu la Festivalul Internațional de Carte! Ai reduceri de până la 70% și o carte cadou!

În perioada 28 iulie – 1 august are loc Festivalul Internațional de Carte Litera.ro, un regal de evenimente editoriale, dezbateri, întâlniri, lansări de carte și interviuri online cu cei mai în vogă scriitori ai momentului.

Din Melbourne, New York sau Roma până la București, vă dăm întâlnire, în premieră, cu autori ai bestsellerurilor internaționale publicate la Editura Litera: Gina Wilkinson, Ottessa Moshfegh, Sandro Veronesi, David Nicholls, Jeanine Cummins, Rumaan Alam, Maylis de Kerangal, Thomas Erikson, Andri Snær Magnason, Samanta Schweblin, Ashley Audrain ș.a. 

Citește și: Începe prima ediție a Festivalului Internațional de Carte pe Litera.ro

În cele cinci zile de festival, pe litera.ro cititorii pot găsi atât cărțile autorilor invitați, cât și alte titluri din oferta editorială la prețuri foarte bune, cu reduceri de până la 70%.

Fiecare comandă de peste 149 lei vine la pachet cu transport gratuit și, cadou, bestsellerul din colecția Clasici contemporani Inimă atât de albă de Javier Marías! 

Despre Inimă atât de albă de Javier Marías

Inimă atât de albă începe șocant când, în mijlocul unui prânz în familie, Teresa, abia întoarsă din călătoria de nuntă, merge la baie, își descheie bluza și se împușcă în inimă. Ce a determinat-o să se sinucidă imediat după luna de miere? Ani mai târziu, acest mister îl fascinează pe tânărul Juan, la rândul lui proaspăt căsătorit, al cărui tată a fost însurat cu Teresa înainte de-a o lua de soție pe mama lui. Pe măsură ce Juan se apropie de adevăr, începe să-și pună la îndoială propriile relații și să se întrebe dacă vrea cu adevărat să știe ce s-a întâmplat în trecut.

Tulburător și neliniștitor, Inimă atât de albă este un portret uluitor a două generații, a două căsnicii, un roman despre puterea necruțătoare a trecutului și prețul teribil al cunoașterii.

Litera2386.jpg
Credit foto: Cristina Venedict

Ce spun criticii despre Inimă atât de albă

„O dramă teribilă despre secrete de familie și despre influența lor asupra vieții mai multor personaje, scrisă de un autor desăvârșit. (Kirkus Reviews)

„ Tehnica narativă provocatoare și seducătoare a lui Marías atinge apogeul în Inimă atât de albă.“ (The New York Times)

„Opera unui stilist desăvârșit… O realizare strălucită.“ (The Times)

„Remarcabil și strălucitor… un roman antrenant și inteligent.“ (Washington Post)

„Cel mai subtil și mai talentat scriitor din literatura spaniolă contemporană. (Boston Globe)

Recomandarea editorului:

Cei o sută de ani ai lui Lenni și Margot, Marianne Cronin

Viața e scurtă. Nimeni nu este mai conștient de acest lucru decât Lenni, care, deși nu are decât 17 ani, trăiește în salonul pentru bolnavii în stadiu terminal. Fata va a a însă în curând că nu contează doar ce faci cu viața ta, ci și cu cine o împarți.

Ignorând sfatul doctorilor, Lenni se înscrie la un curs de arte frumoase, unde se împrietenește cu o altă pacientă, Margot, care este un spirit rebel, deși are 83 de ani. Între cele două se formează în scurt timp o legătură strânsă, atunci când își dau seama că au, împreună, 100 de ani.

Au un centenar de sărbătorit, așa că Lenni și Margot se hotărăsc să-și picteze poveștile de viață: despre maturizare și cum să-ți păstrezi spiritul tânăr, despre veselie și cum să accepți bunătatea celor din jur, despre pierderea iubirii și găsirea persoanei care este totul pentru tine. Pe măsură ce prietenia lor devine mai profundă, un lucru se arată clar: Lenni și Margot nu și-au spus încă ultimul cuvânt.

Întâlnire la Bombay, Jenny Ashcroft

E Ajunul Anului Nou în Bombay, în 1913, iar Madeline Bright, încă neacomodată cu căldura sufocantă a Indiei coloniale, tânjește după tot ceea ce a lăsat în urmă în Anglia. Apoi, la miezul nopții, Maddy îl întâlnește pe Luke Devereaux și, din clipa în care se schimbă anul, la fel se întâmplă și cu viețile lor.

Îndrăzneț și charismatic, Luke îi arată lui Maddy minunățiile din Bombay, iar frumusețea și vivacitatea lui Maddy îl cuceresc pe Luke. Singura care se opune legăturii lor este mama lui Maddy, care îl preferă pe devotatul Guy Bowen ca pretendent al fiicei ei.

Însă, în vreme ce Maddy și Luke se îndrăgostesc, lumea întreagă se zguduie din temelii. Primul Război Mondial e pe cale să izbucnească, iar Luke nu va avea de ales și va trebui să lupte. El și Maddy vor fi separați de continente întregi, de primejdii și de pierderi devastatoare, însă îi va uni promisiunea făcută de Luke, aceea că se vor întâlni din nou la Bombay.

Mici dezastre, Sarah Vaughan

Noapte agitată la secția de urgențe a unui mare spital de pediatrie din Londra. Liz, medic pediatru rezident, e chemată să se ocupe de o pacientă în vârstă de zece luni a cărei stare este, pentru moment, inexplicabilă. Și nu e un caz oarecare: Liz le cunoaște pe fetiță și pe mama ei. Jess este o prietenă apropiată de care o leagă tocmai experiența comună a maternității.

La o primă examinare, Liz descoperă că micuța Betsey a suferit o lovitură gravă la cap. Ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat și, mai ales, de ce? Adevărul se dezvăluie treptat și se reconstituie în capitolele scurte, scrise pe rând, din perspectiva mai multor personaje. Miezul poveștii îl constituie dilemele zilelor noastre: maternitate sau carieră?, familie sau viață socială? Unde se află echilibrul?

În demersul stabilirii faptelor, Liz înțelege ce se poate ascunde în spatele unei perfecțiuni aparente, câtă grijă ar trebui să avem unii de alții, cât de mult ne pot afecta standardele sociale pe care nu le putem atinge. Totodată, reușește să pătrundă cu lumina înțelegerii și a iertării în tainițele obscure ale propriei copilării.

De ce-i iubim pe cei care ne fac rău, Ross Rosenberg

De ce-i iubim pe cei care ne fac rău oferă o explicație genială și plină de dramatism a motivului pentru care pacientul și codependentul se îndrăgostesc până peste cap de narcisiști egoiști și egocentriști, frumoși și deosebit de interesanți. Încă din zorii civilizației, bărbații și femeile au fost atrași irezistibil în relații romantice nu atât prin ceea ce văd, simt și gândesc, ci mai mult prin forțe invizibile.

Când indivizii din medii emoționale sănătoase se întâlnesc, irezistibila „forță a iubirii“ creează o relație durabilă, reciprocă și stabilă. Codependenții și narcisiștii patologici sunt învăluiți în mod similar într-o stare de visare seducătoare; cu toate acestea, se vor trezi ulterior într-un „balansoar“ dureros de dragoste, durere, speranță și dezamăgire. Sufletul-pereche din visele codependentului va deveni narcisistul coșmarurilor lui. Cititorii vor înțelege mai bine de ce aceştia, în ciuda dorinţei lor de iubire adevărată, se îndrăgostesc fără speranță și dureros de partenerii care îi rănesc.

De ce-i iubim pe cei care ne fac rău ghidează și inspiră atât omul de rând, cât și profesionistul pentru a rupe cercul vicios al atracției patologice.

Din sânge și cenușă, Jennifer Armentrout

Aleasă de la naștere să fie cea care să le ofere oamenilor calea spre o altă lume, Poppy nu a simțit nici o clipă că propria viață îi aparține. Viața Fecioarei este una solitară. Nu trebuie să fie niciodată atinsă sau privită. Nu trebuie să i se vorbească, iar plăcerile de orice fel îi sunt total interzise. În vreme ce așteaptă ziua Ascensiunii, ea ar prefera să își petreacă timpul alături de gardienii castelului în care trăiește, luptând împotriva forțelor răului care i-au ucis părinții, decât să se comporte astfel încât să fie considerată vrednică de către zei. Însă alegerea nu i-a aparținut niciodată ei cu adevărat.

Viitorul întregului regat depinde de Poppy, deși ea nu e convinsă că este ceea ce își dorește. Căci Fecioara are și ea inimă. Și suflet. Și dorințe. Iar când Hawke, gardianul cu ochi aurii însărcinat să-i poarte de grijă până la Ascensiune, apare în viața ei, menirea și datoria se întrepătrund cu dorința și cu nevoia. El îi stârnește furia, o face să pună la îndoială toate lucrurile în care crede și o ademenește spre păcate interzise.

Pe serviciul adversarului, John le Carré

Nat, un veteran al Serviciului Secret de Informații din Marea Britanie, crede că anii săi de muncă în cadrul agenției s-au încheiat. Dar MI6 are alte planuri. Pentru a face față amenințărilor din ce în ce mai mari ale Centralei din Moscova, Nat este numit la conducerea Limanului, o subdirecție defunctă aflată sub egida Direcției Generale Londra, o groapă de gunoi pentru transfugii și informatorii de mâna a cincea. Însă Nat nu e doar un spion redutabil, ci și un împătimit jucător de badminton.

Partidele sale săptămânale cu Ed, un tânăr singuratic și introvertit, care urăște Brexitul, pe Trump și își detestă jobul la o companie de media, îi oferă singurele momente de respiro de la noul loc de muncă. Ceea ce nu știe însă Nat este că tocmai Ed va declanșa un șir de întâmplări care-i vor conduce pe toți cei implicați într-un adevărat vârtej de evenimente cu ramificații politice internaționale. Pe serviciul adversarului este un portret lipsit de compromisuri al epocii noastre, plin de tensiune și de umor, un roman scris cu talentul și verva-i bine cunoscute de către cel mai mare cronicar al vremurilor noastre.

Când înfloresc caișii, Gina Wilkinson

Noaptea, în grădina parfumată a Hudei, din orașul Bagdad, vântul bate dinspre deșert, foșnind frunzele caișilor și prevestind, parcă, sosirea oaspeților nepoftiți. Huda, secretară la Ambasada Australiei, trăiește cu teama de persecuțiile poliției secrete – mukhabarat – care vânează fiecare informație ce ar putea fi folosită împotriva Americii și a aliaților săi. Hudei i s-a ordonat să se apropie de Ally Wilson, soția viceambasadorului, și, cu toate că nu-și dorește câtuși de puțin să devină informatoare, acceptă, temându-se pentru soarta fiului ei adolescent. Ceea ce nu știe însă este că și Ally are propriile secrete primejdioase.

Prietena din copilărie a Hudei, Rania, fiică de șeic, s-a bucurat de multe privilegii în tinerețe. Acum, însă, când averea familiei s-a dus, Rania face și ea, la fel ca toată lumea, eforturi disperate să supraviețuiască și, mai presus de orice, s-o ferească pe fata ei de primejdii. În Irak, unde trădarea amenință la fiecare pas, cele trei femei trebuie să își pună toată încrederea într-o nouă loialitate, încă fragilă, în timp ce descoperă câte sacrificii sunt dispuse să facă pentru a-și apăra familiile.

În acest roman de debut, plin de suspans, trei femei curajoase se confruntă cu probleme complexe, ce țin de încredere, prietenie, maternitate și trădare, sub regimul opresiv al unui dictator nemilos și al poliției sale secrete.

Despre timp și apă, Andri Snær Magnason

Dacă previziunile oamenilor de ştiinţă cu privire la viitorul oceanelor, al atmosferei, al sistemelor climatice, al gheţarilor şi al ecosistemelor din zona litorală se vor dovedi corecte, atunci va trebui să ne întrebăm ce cuvinte ar putea cuprinde aceste probleme de o asemenea amploare? Prin prisma cărei ideologii ar putea fi abordate? Cum să ne stăvilim aceste dorinţe, consumerismul şi materialismul care ameninţă să copleşească biosistemele fundamentale ale planetei?

Secolul XXI va fi martorul unor schimbări fundamentale în natura apei de pe planeta noastră. Gheţarii se vor topi. Nivelul oceanului planetar va creşte. Temperatura la nivel global va creşte, ceea ce va aduce secete şi inundaţii. Aciditatea oceanelor va atinge un nivel fără precedent în cincizeci de milioane de ani. Toate acestea în timpul vieţii unei persoane care se naşte acum şi va ajunge la nouăzeci de ani.

Schimbări care se petreceau într-o sută de mii de ani se desfăşoară acum într-un secol. O asemenea viteză ţine de domeniul mitologiei; influenţează toată viaţa de pe Pământ, rădăcinile a tot ce gândim, alegem, producem şi credem. Are un impact asupra tuturor celor pe care îi cunoaştem şi îi iubim.

Descoperă Filosofia. Freud

Sigmund Freud (1856–1939), considerat, alături de Nietzsche și de Marx, unul dintre maeștrii suspiciunii, nu a ezitat să aducă în discuție chestiuni filosofice care nu mai fuseseră formulate până atunci, cum ar fi „Ce înseamnă visele noastre?“, „Suntem într-adevăr ființe raționale care au reușit să își controleze instinctele?“, „Ce preț trebuie să plătim pentru a trăi în societate?“, „Poate ar trebui să renunțăm la așteptarea de a atinge fericirea?“

Dacă dorim să aflăm răspuns la aceste întrebări și la multe altele, trebuie să apelăm la Freud. În această carte este expusă gândirea părintelui psihanalizei, încercând să punem în evidență tocmai acele idei pe care marea tradiție filosofică occidentală și-a propus să le treacă sub tăcere. Manuel Cruz (profesor universitar de filosofie)

Colibri, Sandro Veronesi

Marco Carrera, oftalmolog de profesie, este „colibri“, un om cu o capacitate aproape supranaturală de a rămâne mereu pe loc, în timp ce lumea din jurul lui se află în permanentă schimbare. Dar, la fel ca pasărea colibri, care are nevoie de șaptezeci de bătăi de aripi pe secundă ca să rămână acolo unde este deja, și Marco își folosește toată energia pentru a rămâne în același punct fix, iar efortul pe care-l presupune această mișcare-n nemișcare este mistuitor.

Pe măsură ce înfruntă provocările vieții – trebuie să facă față morții surorii lui și absenței fratelui; să aibă grijă de părinți când li se apropie sfârșitul; să-și crească nepoata după ce mama acesteia, fiica lui Marco, nu o mai poate face; să se împace în sufletul lui cu iubirea de-o viață pentru enigmatica Luisa –, Marco Carrera ajunge să reprezinte eroismul tacit care ne marchează profund existența cotidiană.

Un roman fascinant, despre nevoia de a privi cu speranță spre viitor și de a trăi cu înflăcărare până la final.

Paturi oculte, Doina Ruști

 Doi studenți de la Litere se îndrăgostesc în mod straniu, după ce intră în contact cu niște paturi mistice. În spatele întâmplării se află un șir lung de povești dintr-o lume mai veche sau mai nouă, palpabilă sau subtilă, dar în mod clar legată de istoria actuală.

„Plină de umor în unele secvențe, în altele tragică și feroce, uneori fantastică și luminoasă ca o pictură de Chagall.“ El Mercurio, Santiago de Chile

„Cu totul copleșitoare este explozia de expresii originale și fulminante prin care Doina Ruști își descrie personajele.“ La Stampa

Elefanții nu uită niciodată, Agatha Christie

Prietena lui Hercule Poirot, scriitoarea Ariadne Oliver, primește o solicitare ciudată din partea unei necunoscute: să îi spună adevărul despre moartea soților Ravenscroft – el a ucis-o pe ea sau ea l-a ucis pe el, apoi s-a sinucis? Dar cine ar mai putea ști, după cincisprezece ani, ce s-a întâmplat de fapt cu cei doi soți și cu sora lui lady Ravenscroft, moartă și ea, tot atunci, într-un accident? Cu ajutorul lui Poirot, Ariadne va încerca să dezlege misterul unei tragedii provocate în egală măsură de dragoste și de ură.

Agatha Christie este cunoscută în întreaga lume drept „Regina crimei”. A scris 80 de romane polițiste şi volume de povestiri, 19 piese de teatru (dintre care Cursa de şoareci este cea mai longevivă din istorie) şi şase romane publicate sub pseudonimul Mary Westmacott.

Celebrul Hercule Poirot – cel mai cunoscut detectiv de la Sherlock Holmes încoace – apare încă din primul roman al Agathei Christie, Misterioasa afacere de la Styles. Poirot şi Miss Marple, bine-cunoscutul personaj imaginat de scriitoare, au devenit faimoşi la nivel mondial şi au făcut subiectul multor filme realizate pentru marele şi micul ecran.

Bridgerton. Lui Sir Phillip, cu dragoste. Povestea lui Eloise, Julia Quinn

Sir Phillip Crane știa din corespondența cu Eloise Bridgerton, verișoara îndepărtată a răposatei lui soții, că aceasta este fată bătrână, la cei 28 de ani ai săi. Și tocmai de aceea o cere în căsătorie, imaginându-și că este o femeie banală și modestă – și un pic disperată să se mărite –, și, astfel, el le va putea oferi o mamă celor doi copii năzdrăvani ai lui. Numai că Eloise nu este deloc cum și-a imaginat. Frumoasa femeie care sosește în vizită este oricum, numai tăcută, nu, și când, în sfârșit, tace, tot ce-și dorește el este să o sărute… și nu doar atât.

Eloise Bridgerton consideră o nebunie să se mărite cu un bărbat pe care nu l-a întâlnit niciodată! Dar apoi începe să se gândească… și să se întrebe… și, înainte să-și dea seama ce face, se găsește într-o trăsură închiriată, în mijlocul nopții, în drum spre bărbatul care, speră ea, va fi perechea perfectă. Numai că… nu este. Căci bărbatul perfect nu ar fi atât de tăcut și de morocănos și, deși Phillip este cu siguranță chipeș, nu are manierele elegante ale domnilor londonezi care i-au cerut mâna de-a lungul anilor. Și totuși, când îi zâmbește și când o sărută, lumea pur și simplu dispare. Și rămâne întrebarea – oare acest bărbat imperfect ar putea fi perfect pentru ea?

Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați, Caroline Criado Perez

Imaginează-ți o lume în care telefonul este prea mare pentru mâna ta; doctorul îți prescrie un medicament care nu e bun pentru corpul tău; într-un accident de mașină ai cu 47% mai multe șanse să fii rănit serios. Dacă vreunul dintre aceste lucruri sună cunoscut, atunci foarte probabil ești femeie.

De la politicile guvernamentale și cercetarea medicală la tehnologie, locuri de muncă și media, Femei invizibile ne dezvăluie cum, într-o lume construită în principal de și pentru bărbați, ignorăm în mod sistematic jumătate din populație, adesea cu consecințe dezastruoase. Caroline Criado Perez aduce laolaltă pentru prima dată o gamă impresionantă de studii de caz, de povestiri și de cercetări noi din toată lumea, care ilustrează modurile ascunse în care femeile sunt uitate și impactul profund pe care îl are acest lucru asupra noastră.

Fecioarele, Alex Michaelides

Edward Fosca e un ucigaș. În privința asta, Mariana n-are nicio îndoială. Dar Fosca e intangibil. Profesor de tragedie greacă la Cambridge, chipeș și charismatic, este adorat de colaboratori și de studenți deopotrivă – mai cu seamă de membrele unei societăți secrete cunoscute drept Fecioarele.

Mariana Andros este o psihoterapeută strălucită, dar aflată la limita echilibrului interior, care devine obsedată de grupul Fecioarelor atunci când o membră a acestuia, prietenă de-a lui Zoe, nepoata ei, este găsită moartă la Cambridge.

Ea însăși absolventă a acelei universități, Mariana bănuiește că dincolo de frumusețea idilică a clopotnițelor și turnurilor, dincolo de tradițiile străvechi se ascunde ceva sinistru. Și ajunge la convingerea că, în pofida alibiului său, Edward este vinovat de crimă. Dar de ce și-ar ucide profesorul una dintre studente? Și de ce revine el mereu la riturile asociate Persefonei, fecioara arhetipală, și la călătoria ei în lumea subterană?

Când e găsit un alt cadavru, obsesia psihoterapeutei de a dovedi vinovăția lui Fosca scapă de sub control, amenințând să-i distrugă credibilitatea și cele mai apropiate relații. Însă Mariana este hotărâtă să-l oprească pe ucigaș cu orice preț, chiar și acela al vieții sale.

Calendarul evenimentelor online:

Oferta completă este disponibilă pe Litera.ro!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.