LiteraBlog Interviu video cu Andri Snær Magnason, autorul volumului „Despre timp și apă”: „Voiam ca într-o zi să spun poveşti despre bunicii mei şi despre gheţari”

Interviu video cu Andri Snær Magnason, autorul volumului „Despre timp și apă”: „Voiam ca într-o zi să spun poveşti despre bunicii mei şi despre gheţari”

Scriitorul islandez Andri Snær Magnason a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre cum a luat naștere cartea sa, Despre timp și apă, despre importanța istoriei familiei sale în realizarea acestui volum și despre schimbări climatice.

„Am lucrat la această carte vreo 10 ani. Pe măsură ce am scris şi alte cărţi, lucram şi la aceasta. Sunt poveşti care s-au adunat în timp, pentru că eu voiam ca într-o zi să spun toate aceste poveşti despre bunicii mei şi despre gheţari. (…) Am scris despre peisajul din Islanda şi am întâlnit în Germania un expert în ştiinţe climatologice, unul dintre cei mai buni experţi. M-a întrebat de ce nu scriu ceva despre acest subiect (climă – n.red.).

I-am spus că nu am considerat că am dreptul să scriu despre asta, nu sunt specialist în aşa ceva, nu am doctorat în ştiinţe climatologice. Dar mi-a spus că ştiinţele climatologice nu vor ajunge niciodată la public dacă sunt promovate doar de experţi în domeniu. Dar asta s-ar întâmpla mai uşor prin intermediul artelor, chiar şi prin muzică, prin dans, prin povestiri. În fond, aşa au fost propagate şi ideea democraţiei, şi drepturile femeilor, toate acele idei aşa au ajuns la public, nu doar pentru că un om de ştiinţă a vorbit despre ele. Deci acesta a fost punctul de plecare al cărţii”, a povestit Andri Snær Magnason.

Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Despre timp și apă” de Andri Snær Magnason

Cartea alocă un rol important și familiei autorului, o familie cu cinci bunici „atipici” care l-au influențat și l-au făcut să se devină interesat de problemele climatice.

„Bunicul Björn l-a operat pe șahul Iranului (Mohammad Reza Pahlavi – n.red.), în anul 1979, astfel încât Ambasada Americii din Teheran a fost atacată drept răzbunare pentru acea operaţie și a urmat o luare de ostatici. De asemenea, l-a operat pe Andy Warhol, care, de altfel, a murit după operație. Iar apoi l-a operat pe Robert Oppenheimer, «părintele» bombei atomice. (…) Mi se părea interesant faptul că bunicul chiar l-a cunoscut pe acel om, care a creat toată acea situație în istorie. Iar sora bunicului meu a fost dădacă pentru copiii lui Tolkien, în anii `30. 

Și când mergeam la casa bunicilor și îmi povesteau toate aceste povestiri, mi se părea atât de ciudat să îi ascult pe acești oameni bătrâni vorbind despre întâlnirile lor cu oameni mari din istorie, întâmplări despre care citești doar în manuale sau în ziare. Dar bunicul a părăsit-o pe bunica, a plecat din Islanda și s-au despărțit. Și-a întemeiat o nouă familie în America. Iar unul dintre fiii lui a devenit un expert în conservarea crocodililor, John. A fost prima persoană cunoscută de mine care se ocupa realmente cu salvarea unor specii pe cale de dispariție.

Iar bunica rămasă în Islanda s-a măritat din nou și ea și soțul ei au devenit exploratori de ghețari. Așa că am avut șansa să cunosc mai multe despre natura și istoria ghețarilor, într-un mod în care nu mulți ajung să o facă. Pentru cei mai mulți oameni, ghețarii sunt ceva intangibil, dar, în familia mea, ghețarii fac parte din însăși istoria familiei. Sunt pasionați de ghețari, nu oricine ajunge să fie crescut în acest spirit”, a mărturisit el.

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Despre timp și apă” de Andri Snær Magnason

Vă invităm să urmăriți mai jos un interviu realizat de Alida Mocanu, jurnalist cultural:

Despre volumul Despre timp și apă

Dacă previziunile oamenilor de ştiinţă cu privire la viitorul oceanelor, al atmosferei, al sistemelor climatice, al gheţarilor şi al ecosistemelor din zona litorală se vor dovedi corecte, atunci va trebui să ne întrebăm ce cuvinte ar putea cuprinde aceste probleme de o asemenea amploare? Prin prisma cărei ideologii ar putea fi abordate? Cum să ne stăvilim aceste dorinţe, consumerismul şi materialismul care ameninţă să copleşească biosistemele fundamentale ale planetei?

Citește și: O carte pe zi: „Despre timp și apă” de Andri Snær Magnason

Secolul XXI va fi martorul unor schimbări fundamentale în natura apei de pe planeta noastră. Gheţarii se vor topi. Nivelul oceanului planetar va creşte. Temperatura la nivel global va creşte, ceea ce va aduce secete şi inundaţii. Aciditatea oceanelor va atinge un nivel fără precedent în cincizeci de milioane de ani. Toate acestea în timpul vieţii unei persoane care se naşte acum şi va ajunge la nouăzeci de ani.

Schimbări care se petreceau într-o sută de mii de ani se desfăşoară acum într-un secol. O asemenea viteză ţine de domeniul mitologiei; influenţează toată viaţa de pe Pământ, rădăcinile a tot ce gândim, alegem, producem şi credem. Are un impact asupra tuturor celor pe care îi cunoaştem şi îi iubim.

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Despre timp și apă” de  Andri Snær Magnason
Credit foto: Cristina Venedict

CE SPUN CRITICII DESPRE VOLUMUL DESPRE TIMP ȘI APĂ

„Sper că toată lumea va citi acestă carte. (…) Incredibil de bine concepută. (…) Scriitura lui Magnason este limpede precum cristalul. (Sverrir Norland, Televiziunea Naționala Islandeză)

În această carte Magnason combină istoria personală și mitologia colectivă, reflecția eseistică și explorarea memorialistică, geografia și mediul înconjurător, reușind performanța de a aduce aproape de fiecare dintre noi realitatea eluzivă a schimbărilor climatice, deopotrivă dureroase și periculoase. (Paolo Giordano, Corrire della Sera)

Magnason adună cu spirit poetic emoții profunde stârnite de planeta noastră. Am fost adânc impresionat și inspirat de această carte.” (Darren Aronofsky)

Citește și: VIDEO. Volumul „Despre timp și apă”, dezbătut la Clubul de carte Litera: „Întreaga carte se învârte în jurul apocalipsei”

DESPRE ANDRI SNÆR MAGNASON 

Andri Snær Magnason (n. 1973) este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori islandezi contemporani. A câștigat Premiul pentru Literatură Islandeză atât pentru ficțiune și ficțiune pentru copii, cât și pentru non-ficțiune. În plus, scrie poezie, piese de teatru, nuvele și eseuri. În 2009 a regizat în colaborare documentarul Dreamland bazat pe cartea sa Dreamland: A Self-Help Manual for a Frightened Nation. În 2010 i s-a decernat Premiul Kairos al Fundației Alfred Toepfel pentru personalități remarcabile în cultura europeană și pentru înțelegere interculturală. A candidat la alegerile prezidențiale din Islanda în 2006, fiind pe locul trei din nouă participanți. Trăiește la Rejkiavik împreună cu soția.

Despre Alida Mocanu

Alida Mocanu este jurnalist cultural cu peste 16 ani de experiență în televiziune. În această perioadă, a realizat peste 100 de interviuri cu scriitori și personalități culturale internaționale.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.