LiteraBlog Marți, 29 noiembrie 2022, la toate chioșcurile de presă: „Zov. Raportul interzis” de Pavel Filatiev

Marți, 29 noiembrie 2022, la toate chioșcurile de presă: „Zov. Raportul interzis” de Pavel Filatiev

Marți, 29 noiembrie 2022, la toate chioșcurile de presă din țară ajunge cartea Zov. Raportul interzis, de Pavel Filatiev.

Doamne, dacă supraviețuiesc, am să fac tot ce pot ca să schimb toate astea!

Pavel Filatiev, militar profesionist în Regimentul 56 Gardă Asalt Aerian al armatei ruse, a ajuns pe frontul din Ucraina în februarie 2022. Două luni mai târziu, este evacuat pentru spitalizare. În cele din urmă ia hotărârea să demisioneze din armată, să nu mai aibă de-a face cu așa‑zisa „operațiune militară specială“ orchestrată la Kremlin – și să povestească lumii întregi adevărul despre mizeria și grozăviile unui război purtat de o armată dezorganizată. Mărturia lui este copleșitoare și o găsiți în această carte.

CARTE-EVENIMENT: prima relatare de război din interiorul armatei ruse

Ce spun criticii despre Zov. Raportul interzis

„O adevărată bombă!“ (The Guardian)

„O mărturie zdrobitoare.“ (The Washington Times)

Despre Pavel Filatiev

Pavel Filatiev, născut în Volgodonsk, provine dintr-o familie de militari și a servit anterior în armata rusă în Cecenia la sfârșitul anilor 2000. A lucrat ca antrenor de cai pentru compania producătoare de carne Miratorg timp de aproape zece ani. În 2021 s-a reînrolat în armată din motive financiare.

Potrivit lui Andrew Roth, primul jurnalist care a vorbit cu Filatiev, acesta fusese destul de loial guvernului și armatei, considerând important să îndeplinească ordinele comandantului, dar asta s-a schimbat din cauza confuziei și a condițiilor proaste din perioada premergătoare invaziei și deteriorarea circumstanțelor alimentare și de sănătate, pe măsură ce războiul progresa.

Pavel Filatiev este un fost soldat al parașutiştilor armatei ruse în timpul invaziei ruse a Ucrainei din 2022. El a publicat un memoriu detaliat de 141 de pagini pe site-ul rus de socializare Vkontakte, care a făcut furori în august 2022.

Filatyev a făcut parte din invazia terestră inițială din primele două luni de război. A fost rănit și trimis înapoi în Rusia pentru recuperare, timp în care (45 de zile) și-a scris memoriile, numite „ZOV 56” după simbolul tactic afișat pe vehiculele rusești în timpul invaziei. A fugit singur din Rusia trecând prin multe țări. A fost arestat în Tunisia, autoritățile au crezut că este un spion. După Tunisia, a decis să plece în Franța unde a cerut azil politic.

Te-ar mai putea interesa și:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.