LiteraBlog Miercuri, 7 aprilie 2021, la toate chioșcurile de presă: „Elena Ceaușescu sau Anatomia unei dictaturi de familie” de Cosmin Popa

Miercuri, 7 aprilie 2021, la toate chioșcurile de presă: „Elena Ceaușescu sau Anatomia unei dictaturi de familie” de Cosmin Popa

Miercuri, 7 aprilie 2021, la toate chioșcurile de presă ajunge cartea Elena Ceaușescu sau Anatomia unei dictaturi de familie, scrisă de Cosmin Popa.

Ceea ce a debutat ca o „poveste de succes“ a destalinizării a con­tinuat printr-un șir nesfârșit de diversiuni al căror singur adevăr a fost luarea în stăpânire a țării și a oamenilor ei de către familia Ceaușescu. Propulsarea Elenei Ceaușescu la vârful partidului și al statului, deși aparent a fost inspirată din mișcarea generală de emancipare politică a femeilor, a fost și ea o altă diversiune, care a adăugat tragicului comunism românesc o notă suplimentară de absurd.

Spre deosebire de celelalte diversiuni, cum era cea a ru­sofobiei sau cea a independenței, pe care Ceaușescu le putea întrebuința după bunul-plac în funcție de moment, diversiunea Elena Ceaușescu s-a dovedit a fi cea mai solidă, punându-și cu adevărat amprenta asupra regimului, ba chiar asupra perioadei care i-a urmat. Contrar mantrelor propagandei oficiale, Elena Ceaușescu a fost o autentică adversară a femeilor. Nici una dintre inițiativele sale nu a urmărit îmbunătățirea reală a situației femei­lor.

Prezența Elenei Ceaușescu la vârful țării, considerată de pro­pagandă simbol al emancipării femeii în România socialistă, nu a atenuat, ba chiar a acutizat, perspectiva birocratică și atitudinea represivă a regimului față de maternitate și natalitate. Documen­tele oficiale nu au păstrat nici o urmă a unei intervenții sau propu­neri făcute de Elena Ceaușescu în care să fi cerut îmbunătățirea situației femeii-muncitoare, femeii-intelectual, nici măcar a feme­ii-mamă. Dimpotrivă, ea a cerut întotdeauna economii la sânge, făcându-se că nu observă evoluțiile îngrijorătoare din domeniul sănătății publice.

Elena Ceaușescu nu a fost simbolul emancipării economice sau politice a femeii din România, fie ea și comunistă, ci doar dovada supremă a deciziei conștiente a lui Nicolae Ceaușescu de a transforma țara într-o dictatură stalinistă bazată pe ideea de clan.

DESPRE COSMIN POPA

Cosmin Popa, istoric, cercetător al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, specializat în istoria Uniunii Sovietice și a comunismului european, membru în consiliile științifice ale unor reviste academice. Studii universitare la București și Moscova, doctor al Universității București. Lucrări: Nașterea imperiului (2002), Între tentația imperiului și alianța strategică. URSS și Europa Centrală și de Est (2012), Intelectualii lui Ceaușescu și Academia de Științe Sociale și Politice (2018), peste 150 de studii publicate în diverse reviste științifice.

Cartea este disponibilă la chioșcurile de presă la un preț special: 29,99 lei.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.