LiteraBlog VIDEO. Volumul „Apeirogon” de Colum McCann, dezbătut ediția din ianuarie a Clubului de carte Litera

VIDEO. Volumul „Apeirogon” de Colum McCann, dezbătut ediția din ianuarie a Clubului de carte Litera

Luni, 25 ianuarie 2020, a avut loc cea de-a 74-a ediție a Clubului de carte Litera. În cadrul evenimentului online, jurnalista Cristina Stănciulescu a dezbătut, alături de cititori, volumul Apeirogon de Colum McCann.

O carte care te răscolește, fără să-și propună asta cu orice preț.”

„Colum McCann, scriitor irlandez care s-a documentat intens pentru acest roman cu accente lirice, cu informații de tot felul și cu secțiuni precis tăiate, povestea unei prietenii aparent imposibile dintre un palestinian și un israelian. Ambii și-au pierdut fetele, ucise, la distanță de zece ani, în atacuri teroriste. Acești bărbați ajung să se împrietenească la cercul părinților care și-au pierdut copiii în atentate. Durerea trece peste toate diferențele și peste toată ura și cei doi ajung să țină conferințe în toată lumea despre pierdere, despre suferință, despre ororile războiului“, a precizat jurnalista Cristina Stănciulescu.

Vă invităm să urmăriți înregistrarea integrală aici:

Despre volumul Apeirogon de Colum McCann

Rami Elhanan și Bassam Aramin trăiesc aproape unul de celălalt și totuși sunt complet diferiți. Rami e israelian, Bassam e palestinian. Plăcuța de înmatriculare a lui Rami e galbenă, a lui Bassam e verde. Rami face cincisprezece minute cu mașina până în Cisiordania. Același drum îi ia lui Bassam o oră și jumătate.

Amândoii și-au pierdut fiicele. Smadar, fata de treisprezece ani a lui Rami, a fost ucisă într-un atentat sinucigaș în timp ce se ducea să-și cumpere cărți împreună cu prietenele ei. Abir, fiica lui Bassam, în vârstă de zece ani, a fost ucisă în fața școlii, cu un glonț de cauciuc, de un membru al poliției de frontieră. În buzunar avea o brățară de dropsuri pe care nu apucase să le mănânce.

Rami și Bassam au fost crescuți să se urască unul pe celălalt. Și totuși devin cei mai buni prieteni.

În acest roman ambițios – numit după un poligon cu un număr infinit de laturi –, Colum McCann străbate secole și continente, țesând din materia timpului, a artei, istoriei, naturii și politicii o tapiserie de emoții și sentimente – prietenie, dragoste, pierdere și apartenență. Muzical, plin de forță și totuși delicat, Apeirogon este romanul vremurilor noastre.

Ce spun criticii despre romanul Apeirogon, apărut la Editura Litera

„McCann face o echilibristică perfectă între viață și artă; scriind cu un lirism și o empatie extraordinare, surprinde modul în care se propagă atât efectele violenței și ale durerii, cât și frumusețea și puterea miraculoasă a prieteniei și a iubirii, a curajului și a adevărului.“ (Booklist)

„Un apeirogon este un poligon cu un număr infinit de laturi – iar cartea transcendentă a lui Colum McCann este plină de sute de segmente emoționale care îndeamnă la reflecție. McCann transformă aceste realități crude în ficțiune captivantă, și o face cu o imensă forță poetică.“ (Independent)

„Orbitor… hipnotic… sfâșietor și fascinant… Pe lângă strălucirea caleidoscopică a narațiunii, avem de-a face și cu o poveste profund umană.“ (San Francisco Chronicle)

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.