LiteraBlog VIDEO. Volumul „Femei invizibile”, dezbătut la Clubul de Carte Litera: „Un subiect extrem de interesat pentru vremurile pe care le trăim”

VIDEO. Volumul „Femei invizibile”, dezbătut la Clubul de Carte Litera: „Un subiect extrem de interesat pentru vremurile pe care le trăim”

Jurnalista Mara Coman, redactor-șef Harper’s Bazaar România, a fost invitata Cristinei Stănciulescu la ediția din luna iulie a Clubului de Carte Litera. Cele două au discutat despre volumul Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați de Caroline Criado Perez, apărut recent la Editura Litera.

„O carte care acoperă și descoperă, în același timp, un subiect extrem de interesant – mai cu seamă pentru vremurile pe care le trăim” (Cristina Stănciulescu)

„Mi-am dat seama că sunt situații în care cei din jur nu țin cont de nevoile specifice ale femeilor, dar cred că trebuie să fii într-o anumită poziție sau să mergi în pantofii unei femei ca să îți dai seama de anumite lucruri (…) Citind ce spune autoarea, pentru că nu am stat niciodată să mă gândesc așa… De exemplu, unde vorbește despre transportul în comun, ea are dreptate. De cele mai multe ori, oamenii care iau deciziile legate de tot ce înseamnă transport sunt majoritatea bărbați. Ok, și atunci, care ar fi problema? Autoarea prezintă niște date și niste statistici – pentru că această carte este bazată pe date – în care vorbește despre violența și despre hărțuirea din mijloacele de transport în comun. Aici vedem din start că e o problemă, pentru că femeile din multe țări se plâng de hărțuirea asta din mijloacele de transport. Pe de altă parte, nu fac plângeri oficiale; nu te duci neapărat la poliție să spui că te-a atins cineva în autobuz, dar e o problemă reală. Iar cei care iau decizii nu au aceste date și ea ajunge la concluzia că ar fi necesar să existe pază în mijloacele de transport, că stațiile de autobuz ar trebui să fie iluminate pe timpul nopții, că ar fi necesar ca în anumite zone ca stațiile de autobuz sau de metrou să nu fie în câmp sau departe de locurile în care ar trebui să ajungă. E o problemă și o problemă reală, inclusiv la noi”, a răspuns Mara Coman, întrebată de Cristina Stănciulescu dacă s-a simțit ca o„femeie invizibilă” citind acest volum.

„V-ați gândit vreodată că aproape tot ce ne înconjoară e conceput pentru bărbați? V-ați gândit vreodată că femeile au anumite nevoi la care nimeni nu se gândește, nici măcar femeile?”

Citește și: O carte pe zi: „Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați” de Caroline Criado Perez

Vă invităm să urmăriți dialogul integral!

Despre Femei invizibile. Manipularea datelor într-o lume concepută pentru bărbați

De la politicile guvernamentale și cercetarea medicală la tehnologie, locuri de muncă și media, Femei invizibile ne dezvăluie cum, într-o lume construită în principal de și pentru bărbați, ignorăm în mod sistematic jumătate din populație, adesea cu consecințe dezastruoase. Caroline Criado Perez aduce laolaltă pentru prima dată o gamă impresionantă de studii de caz, de povestiri și de cercetări noi din toată lumea, care ilustrează modurile ascunse în care femeile sunt uitate și impactul profund pe care îl are acest lucru asupra noastră.

Citește și: Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna iulie 2021

DESPRE VOLUMUL FEMEI INVIZIBILE. MANIPULAREA DATELOR ÎNTR-O LUME CONCEPUTĂ PENTRU BĂRBAȚI

„O avalanșă de fapte, triste, nebune, rele și amuzante, care argumentează o problemă fără drept de apel… Ambiția și scopul – și pura originalitate – a Femeilor invizibile este imensă; nici mai mult nici mai puțin decât povestea a ce se întâmplă când nu ținem cont de jumătate din omenire.“ (The Times)

Revelatoare, înspăimântătoare, plină de speranță. O Biblie seculară. (Jeanette Winterson)

„Criado Perez mânuiește datele cu precizie de laser, tăind atent prin ceața preferințelor inconștiente și negândite.“ (Guardian)

DESPRE CAROLINE CRIADO PEREZ

Caroline Criado Perez este scriitoare, realizatoare de emisiuni și organizatoare de campanii feministe care au câștigat premii. Cele mai cunoscute campanii ale sale au inclus cofondarea The Women’s Room, reprezentarea unei femei pe bancnotele emise de Banca Angliei, obligarea Twitter să își revizuiască procedurile privind abuzul și ridicarea unei statui a sufragetei Millicent Fawcett în Parliament Square. În 2013 a primit Liberty Human Rights Campaigner of the Year Award și a primit Ordinul Imperiului Britanic cu ocazia zilei de naștere a reginei în 2015. Femei invizibile a câștigat FT & McKinsey Business Book of the Year Award, Books Are My Bag Readers’ Choice Award și Royal Society Science Book Award. Locuiește la Londra.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.