- 40%

Cei patru călăreți. Conversația care a declanșat revoluția ateistă

0% of 100
RRP: 39,90 lei Preț special 23,94 lei
în stoc

Estimare livrare: 24.07.2024

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 39,90 lei Preț special 23,94 lei

În 2007, Christopher Hitchens, Richard Dawkins, Sam Harris și Daniel Dennett au avut o discuție extrem de importantă în biblioteca lui Hitchens, înregistrarea video a acestei conversații devenind virală și inaugurând epoca modernă a ateismului.

În zorii noii mișcări ateiste, gânditorii care au devenit cunoscuți sub numele de „Cei Patru Călăreţi”, vestitorii denunțării religiei – Christopher Hitchens, Richard Dawkins, Sam Harris și Daniel Dennet – s-au întâlnit la un cocktail. Ceea ce a urmat a fost un schimb de idei riguros, inovator și palpitant, care a fost vizionat de milioane de ori de când a fost postat pe YouTube. Iată o cercetare intelectuală în cea mai pură formă: antrenantă, amuzantă și imprevizibilă, sinceră și introspectivă, amintindu-ne cât de variate și de pline de culoare sunt fi rele ateismului modern.

Aceasta este transcrierea conversației, publicată pentru prima dată, îmbogățită cu materiale de la participanții încă în viață: Dawkins, Harris și Dennett. Noile eseuri, cu o introducere de Stephen Fry, marchează evoluția gândirii celor patru protagonişti și subliniază aspectele în mod special importante ale acestei conversații epice.

Fiecare dintre ei se confruntă cu fundamentalele întrebări ale existenței umane, în timp ce îi provoacă pe ceilalți să își prezinte poziția cu privire la Dumnezeu și la religie, la critică culturală, la spiritualitate, la dezbaterile cu oameni de alte credințe și la componentele unei vieți cu adevărat etice.

 

La prima vedere, australianul Terence Tao pare un om normal care predă matematica la University of California, Los Angeles. Dar nu este nici pe departe o persoană obișnuită. Conform Institutului Davidson din SUA, el are un IQ de 230, cel mai mare înregistrat vreodată. Cu alte cuvinte, Terence este cel mai deștept om din lume.

Coeficientul mediu de inteligență se situează în jurul valorii de 100. Dincolo de 100 începe țara oamenilor deștepți, oameni care nu numai că știu mai multe, dar VOR SĂ AFLE mai multe. Oameni care își pun ÎNTREBĂRI despre lumea din care fac parte – despre IUBIRE și SEX, despre PRIETENIE și NEVOIA DE CEILALȚI, despre ISTORIE, ȘTIINȚĂ și SOCIETATE, despre CINE SUNTEM și ce ne face cu adevărat OAMENI – liberi, plini de umor, lipsiți de prejudecăți.

Tuturor celor chinuiți de astfel de întrebări le oferim colecția IQ230. Psihologia, filosofia și sociologia vorbesc pe înțelesul tuturor, așteptând un singur lucru: să punem întrebările...

 

CHRISTOPHER HITCHENS a fost editor la Vanity Fair, Slate și The Atlantic, și este autorul a numeroase cărți, incluzând bestsellerurile internaționale God Is Not Great (Dumnezeu nu este mare, Editura Litera, 2018), Hitch-22, Arguably și Mortality (Mortalitate, Editura Litera, 2015). A murit în 2011.

RICHARD DAWKINS este membru al Royal Society și a fost primul titular al Catedrei Charles Simonyi de Înțelegere publică a științei, la Universitatea Oxford. Este autorul apreciat al numeroase cărți, printre care The Selfish Gene și The God Delusion.

SAM HARRIS este cercetător în domeniul neuroștiinței, filosof, scriitor și autor al bestsellerurilor The End of Faith, pentru care a câștigat Premiul PEN/Martha Albrand pentru Debut în Nonficțiune, Letter to a Christian Nation și Waking Up.

DANIEL DENNETT este profesor de filosofie și director al Centrului pentru Studii Cognitive de la Universitatea Tufts. Este autorul a numeroase cărți, printre acestea Consciousness Explained, Darwin’s Dangerous Idea, Breaking the Spell și From Bacteria to Bach and Back.

STEPHEN FRY este actor, scenarist, autor, dramaturg, jurnalist, poet, comediant, prezentator de televiziune și regizor de film englez.

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 17 feb. 2020
Colectie : Iq230
Tip Coperta : Broșată
Format : 137x200
Numar pagini : 128
ISBN : 978-606-33-4601-9