- 40%

Primii pasi. Cum ne-a facut mersul biped oameni in 7 milioane de ani de istorie si evolutie

0% of 100
RRP: 59,90 lei Preț special 35,94 lei
în stoc

Estimare livrare: 26.04.2024

Versiuni disponibile

Carte tipărită
RRP: 59,90 lei Preț special 35,94 lei

CÂȘTIGĂTOR AL PREMIULUI HOWELL PENTRU CARTE DIN PARTEA ASOCIAȚIEI AMERICANE DE ANTROPOLOGIE

Îmbinând istoria, știința și cultura, DeSilva ne spune o poveste evolutivă uimitoare și extrem de captivantă ce explorează modul în care mersul biped le-a permis oamenilor să devină specia dominantă a planetei.

Oamenii sunt singurele mamifere care merg în două picioare, un mod de deplasare cunoscut sub numele de mers biped. Ne străduim să fim cetățeni cinstiți, să îi onorăm pe cei care au rămas cu capul sus și mândri și să luăm atitudine împotriva nedreptăților. Călcăm pe urmele celorlalți și sărbătorim clipele când un copil începe să facă primii pași. Dar de ce și cum, mai exact, am făcut primii pași? Și cu ce preț? Mersul biped are dezavantajele sale: nașterea este mai dificilă și mai periculoasă, viteza noastră de alergare este mult mai mică decât în cazul altor animale și suferim de o varietate de afecțiuni, de la hernii la probleme ale sinusurilor.

În Primii pași, paleoantropologul Jeremy DeSilva analizează cât de neobișnuită și de extraordinară este această abilitate aparent comună. O călătorie de șapte milioane de ani până la originile umane, Primii pași arată cum mersul biped a fost o poartă către multe dintre celelalte atribute care ne fac oameni – de la abilitățile tehnologice la setea de explorare și utilizarea limbajului – și poate a pus bazele trăsăturilor speciei noastre de compasiune, de empatie și de altruism. Mergând din laboratoare de psihologia dezvoltării în situri de fosile străvechi din Africa și Eurasia, DeSilva aduce la viață aventura noastră ca ființă bipedă.

Aprofundând povestea trecutului nostru și noile descoperiri care rescriu înțelegerea despre evoluția umană, Primii pași analizează modul în care mersul biped ne-a ajutat să fim mai presus de toate speciile de pe această planetă.

 

„DeSilva este un companion genial în plimbarea noastră către originile mersului biped.“ New York Times Book Review

„DeSilva are un dar special de a identifica observațiile importante, dar adesea trecute cu vederea.Library Journal

„DeSilva face o demonstrație științifică solidă, folosindu-și experiența de istoric în evoluția oamenilor și a maimuțelor antropoide.Kirkus Reviews

„O plimbare de plăcere prin istoria mersului biped.“ Publishers Weekly

„Nu ar trebui să fie surprinzător că mersul pe jos contează. Dar ceea ce îi va surprinde pe majoritatea cititorilor este cum și de ce. DeSilva ne poartă într-o călătorie extraordinară, distractivă și profundă din punct de vedere științific prin istorie, anatomie și evoluție, pentru a ilustra o poveste formidabilă despre cum un anumit mod de deplasare ne-a făcut una dintre cele mai minunate, periculoase și fascinante specii de pe Pământ.“ Agustín Fuentes, profesor de antropologie, Universitatea Princeton, și autorul cărții Why We Believe: Evolution and the Human Way of Being

 

JEREMY DeSILVA este antropolog la Dartmouth College și face parte din echipa de cercetare care a descoperit și a descris doi membri străvechi ai arborelui genealogic uman – Australopithecus sediba și Homo naledi. A studiat cimpanzeii sălbatici din vestul Ugandei și fosilele umane străvechi în muzee din Africa de Est și de Sud. Din 1998 până în 2003 a lucrat ca profesor la Muzeul de Știință din Boston. Este pasionat în continuare de educația științifică și călătorește prin New England, ținând prelegeri despre evoluția umană. El și soția sa Erin locuiesc în Norwich, Vermont, împreună cu gemenii lor, Ben și Josie.

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apariției : 23 aug. 2022
Colectie : Iq230
Autor(i) : Jeremy DeSilva
Traducator(i) : Aniela Urbanschi
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 352
ISBN : 978-606-33-8990-0