- 25%

Elena Ceausescu sau Anatomia unei Dictaturi de Familie

Nota ta:
64 % of 100
RRP: 49,90┬álei Pre╚Ť special 37,43┬álei
în stoc

Estimare livrare: 24.07.2024

Versiuni disponibile

Carte tip─ârit─â
RRP: 49,90┬álei Pre╚Ť special 37,43┬álei
Audiobook
Ascult─â pe
0,00 lei
Primele 7 zile, apoi 48 RON / luna (abonament Voxa nelimitat)

Ceea ce a debutat ca o ÔÇ×poveste de succesÔÇť a destaliniz─ârii a continuat printr-un ╚Öir nesf├ór╚Öit de diversiuni al c─âror singur adev─âr a fost luarea ├«n st─âp├ónire a ╚Ť─ârii ╚Öi a oamenilor ei de c─âtre familia Ceau╚Öescu. Propulsarea Elenei Ceau╚Öescu la v├órful partidului ╚Öi al statului, de╚Öi aparent a fost inspirat─â din mi╚Öcarea general─â de emancipare politic─â a femeilor, a fost ╚Öi ea o alt─â diversiune, care a ad─âugat tragicului comunism rom├ónesc o not─â suplimentar─â de absurd. Spre deosebire de celelalte diversiuni, cum era cea a rusofobiei sau cea a independen╚Ťei, pe care Ceau╚Öescu le putea ├«ntrebuin╚Ťa dup─â bunul-plac ├«n func╚Ťie de moment, diversiunea Elena Ceau╚Öescu s-a dovedit a fi cea mai solid─â, pun├óndu-╚Öi cu adev─ârat amprenta asupra regimului, ba chiar asupra perioadei care i-a urmat. Contrar mantrelor propagandei oficiale, Elena Ceau╚Öescu a fost o autentic─â adversar─â a femeilor. Nici una dintre ini╚Ťiativele sale nu a urm─ârit ├«mbun─ât─â╚Ťirea real─â a situa╚Ťiei femeilor.

Prezen╚Ťa Elenei Ceau╚Öescu la v├órful ╚Ť─ârii, considerat─â de propagand─â simbol al emancip─ârii femeii ├«n Rom├ónia socialist─â, nu a atenuat, ba chiar a acutizat, perspectiva birocratic─â ╚Öi atitudinea represiv─â a regimului fa╚Ť─â de maternitate ╚Öi natalitate. Documentele oficiale nu au p─âstrat nici o urm─â a unei interven╚Ťii sau propuneri f─âcute de Elena Ceau╚Öescu ├«n care s─â fi cerut ├«mbun─ât─â╚Ťirea situa╚Ťiei femeii-muncitoare, femeii-intelectual, nici m─âcar a femeii-mam─â. Dimpotriv─â, ea a cerut ├«ntotdeauna economii la s├ónge, f─âc├óndu-se c─â nu observ─â evolu╚Ťiile ├«ngrijor─âtoare din domeniul s─ân─ât─â╚Ťii publice. Elena Ceau╚Öescu nu a fost simbolul emancip─ârii economice sau politice a femeii din Rom├ónia, fie ea ╚Öi comunist─â, ci doar dovada suprem─â a deciziei con╚Ötiente a lui Nicolae Ceau╚Öescu de a transforma ╚Ťara ├«ntr-o dictatur─â stalinist─â bazat─â pe ideea de clan.

 

COSMIN POPA este istoric, cercet─âtor la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Rom├óne, specializat ├«n istoria Uniunii Sovietice ╚Öi a comunismului european. A urmat studii universitare la Bucure╚Öti ╚Öi la Moscova ╚Öi e doctor al Universit─â╚Ťii Bucure╚Öti. Alte lucr─âri: Na╚Öterea Imperiului (2002), ├Äntre tenta╚Ťia imperiului ╚Öi alian╚Ťa strategic─â, URSS ╚Öi Europa Central─â ╚Öi de Est (2012), Intelectualii lui Ceau╚Öescu, Academia de ╚śtiin╚Ťe Sociale ╚Öi Politice (2018) ╚Öi peste 80 de studii publicate ├«n diverse reviste ╚Ötiin╚Ťifice.

 

Scrierea istoriei comunismului rom├ónesc trebuie s─â treac─â de fa╚Ťada eviden╚Ťelor, care nu devin astfel mai pu╚Ťin adev─ârate, fiind datoare s─â p─âtrund─â esen╚Ťa regimului care a controlat Rom├ónia aproape jum─âtate de secol ╚Öi mai ales s─â ├«n╚Ťeleag─â urm─ârile sale. Fie c─â ne place sau nu s─â admitem, ÔÇ×omul nouÔÇŁ, at├ót ├«n varianta stalinist─â a lui Dej, c├ót mai ales ├«n cea asiatic─â a lui Ceau╚Öescu, a fost un ÔÇ×succesÔÇť nesperat p├ón─â ╚Öi de ini╚Ťiatorii s─âi. Moravurile publice ale multora dintre compatrio╚Ťii no╚Ötri, ├«nv─â╚Ť─âm├óntul, lumea academic─â ╚Öi, de ce nu, felul ├«n care suntem administra╚Ťi ast─âzi ├«╚Öi au cele mai puternice resorturi ├«n reformele ÔÇ×Epocii de AurÔÇť.

Evolu╚Ťia dictaturii lui Nicolae Ceau╚Öescu ├«ntr-un duumvirat, aflat prin forma sa ╚Öi prin manifest─âri dincolo ╚Öi de limitele civilit─â╚Ťii comuniste europene, prin asocierea Elenei Ceau╚Öescu la putere, nu doar c─â a transformat criza structural─â a comunismului rom├ónesc ├«ntr-o catastrof─â na╚Ťional─â, dar mai cu seam─â a imprimat rom├ónilor tipare mentale ╚Öi reflexe de care ne ciocnim contondent ╚Öi ast─âzi. ├Äncercarea celor doi de a extrage for╚Ťat Rom├ónia din Europa ╚Öi de a o rea╚Öeza pe tipare asiatice, ├«n numele unei viziuni de ╚Ťar─â absurde, dar mai ales pentru a face posibil─â instaurarea unei dinastii de familie comuniste, a fost aproape o reu╚Öit─â de propor╚Ťii istorice, stopat─â doar de implozia imperiului sovietic, cel care a f─âcut-o posibil─â.

 

 

Istoricul Cosmin Popa despre volumul s─âu ÔÇ×Elena Ceau╚Öescu sau Anatomia unei dictaturi de familieÔÇŁ: ÔÇ×Ura din tot sufletul intelectualiiÔÇŁ

O carte pe zi: ÔÇ×Elena Ceau╚Öescu sau Anatomia unei dictaturiÔÇŁ de Cosmin Popa

INTERVIU VIDEO. Istoricul Cosmin Popa în dialog cu Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române

Bedros Horasangian: ÔÇ×Totul despre Lenu╚Ťa lui Briceag ╚Öi Nea Nicu Cea╚Öc─âÔÇŁ

 

Din aceeași categorie

Detalii produs

Data apari╚Ťiei : 5 apr. 2021
Colectie : Kronika
Autor(i) : Cosmin Popa
Tip Coperta : Broșată, cu clapete
Format : 137x200
Numar pagini : 320
ISBN : 978-606-33-7143-1