Citește un fragment în avanpremieră din „Înconjurat de psihopați” de Thomas Erikson
Înconjurat de psihopați de Thomas Erikson, bestseller internațional, a apărut la Editura Litera, în colecția Iq230. Inteligentă, antrenantă și plină de informații, această carte vă va da tot ce aveți nevoie pentru a vă descurca cu cei mai abili manipulatori și a identifica psihopații care vă populează viața… înainte de a fi prea târziu!
Citește un fragment din volumul „Cum să-ți transformi viața” de Nicole LePera
Unii oameni sunt excepțional de manipulatori. Pot convinge pe oricine de orice și pot atrage prin șarmul lor. Le place să îi controleze pe alții și vor face tot ce le stă în putere să obțină ce vor. Sună cunoscut? Vestea proastă este că nu poți scăpa de ei. Dar iată și vestea bună: îi poți bate cu armele lor.
După ce ne-a prezentat trăsăturile bune și rele ale diferitelor tipuri de personalitate (Roșu, Albastru, Verde și Galben) în bestsellerul său internațional Înconjurat de idioți, expertul suedez în comportament, Thomas Erikson, ne va arăta acum în ce fel propriile slăbiciuni și trăsături de personalitate pot fi exploatate de alții și cum îi poți opri să o mai facă.
Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Bărbați care urăsc femeile și femei care îi iubesc”
Aflând mai multe despre tipul tău de personalitate și despre cum funcționezi, vei putea să înțelegi comportamentele manipulative ale oricărui psihopat și să te ferești de tentativele acestuia de a-ți provoca haos în viață.
Citește un fragment în traducere de Andreea Vrabie
Ce este, de fapt, un psihopat?
Nu încurajez niciodată minciuna sau falsitatea, în special dacă ai o memorie proastă, este cel mai rău inamic pe care‑l poate avea cineva. Realitatea este că adevărul e singurul tău prieten adevărat, indiferent care sunt circumstanțele. (Abraham Lincoln)
Termenul „psihopat“ a început să fie folosit pe scară largă în anii 1960, cu toate că prima carte pe acest subiect, The Masks of Sanity, de Hervey Cleckley, a fost publicată în 1941. A fost reeditată de mai multe ori de atunci. Termenul „psihopat“ a fost discutat și dezbătut timp de zeci de ani și nu voi folosi mai multe cuvinte decât e necesar ca să explic de ce s‑a întâmplat asta. Termenul este general acceptat, deși uneori e utilizat incorect. Mulți îl folosesc în special când se referă la oameni pe care nu‑i plac – psihopatul ăla nenorocit –, dar e un pic cam simplist. Din nefericire, această utilizare comună înseamnă că termenul „psihopat“ a fost atât de diluat, încât uneori uităm că adevărații psihopați chiar există. În anii 1970, în Suedia, termenul însuși a fost văzut ca stigmatizare, așa că, în schimb, psihologii și terapeuții au ales să folosească expresia persoane care au nevoie de îngrijire specială. Acest eufemism era completaberant – mai multe despre asta puțin mai târziu – așa că înanii 1980, s‑au întors la vechea denumire. Și alte eufemismemoderne ni se sugerează tot timpul, dar ar fi periculos deascuns comportamentul psihopatului în spatele unui cuvântsofisticat pe care nimeni nu‑l înțelege. În această carte, amales să folosesc termenii „psihopat“ și „psihopați“.
Psihopații sunt, fără îndoială, un pericol pentru toți cei din jurul lor și pentru societate, în general. Sunt lupi deghizați în ponei. („Lup îmbrăcat în blană de oaie“ e cam învechit, nu crezi?)
Robert D. Hare, unul dintre cei mai respectați cercetători pe această temă, activează în acest domeniu încă din anii 1960 și este, fără îndoială, un expert. A călătorit peste tot în lume, a ținut discursuri despre psihopați timp de aproape 50 de ani și a creat o listă de comportamente psihopate. Opinia lui e foarte clară: psihopații există și sunt mai mulți decât credem.
Dar sunt ei cu adevărat o problemă?
Psihopatia este cel puțin la fel de comună ca schizofrenia. Diferența este că ceea ce fac psihopații este, în general, mult mai rău decât ce fac cei cu schizofrenie. Consecințele ravagiilor provocate de psihopați sunt considerabile. În opinia mea, aceștia sunt vinovați de o mulțime de afaceri riscante, inimi frânte, escrocherii și fraude, furturi, crimă organizată și trafic de droguri. Dar și de suferința enormă provocată de lanțul nesfârșit de războaie violente, numeroase crime și tratamente incorecte, violuri, pedofilie, abuzuri asupra copiilor, tortură și trafic de persoane.
De asemenea, mai sunt convins că există un număr mare de psihopați în posturi extrem de importante în guvernele multor țări din toată lumea. Și cu siguranță în funcții înalte în armată. Pentru psihopați, statutul și puterea au o importanță vitală, iar dacă poți ajunge în vârf, de ce să nu încerci?
Majoritatea psihopaților nu comit crime evidente, dar sunt aici, printre noi, trăind ca toți ceilalți, doar că în spatele unei măști a normalității. Și nici nu i‑am menționat încă pe indivizii care au reușit să convingă milioane de oameni că sunt în contact direct cu ființe superioare care ne vor pedepsi dacă nu ne supunem: Mesagerii. Gândește‑te la oamenii de pe vremuri care îi convingeau pe părinți să‑și îngroape copiii de vii în fundațiile caselor pentru a‑i mulțumi pe zei. Dacă nici asta nu e manipulare, nu știu ce mai e.
Pălăriile din folie de aluminiu pe cap!, ar putea cineva să strige acum. Începi să vorbești ca un conspiraționist. Înțeleg la ce te referi, dar rămâi cu mine și hai să vedem ce părere o să ai după ce vei fi citit mai mult despre acest subiect.
Dacă nu te‑ai gândit prea mult la termenul „psihopat“, vei avea ceva la care să te gândești. Atât de mulți oameni cu un comportament atât de duplicitar? E posibil? Dar dacă e adevărat, explică măcar o parte din întunericul din lume.
Uită‑te în jur. A trecut ceva timp de când trăiam în vremuri tulburi.
Există o mulțime de materiale pe care le poți citi dacă vrei să înveți mai multe despre acest tip de tulburare de personalitate, iar la finalul cărții am adăugat o listă bibliografică pentru cazul în care vrei să aprofundezi subiectul. Scopul meu este să‑ți ofer suficiente informații încât să știi dacă devii ținta unei persoane cu trăsături de psihopat și, mai presus de orice, să‑ți ofer informațiile de care ai nevoie pentru a te proteja.
Chiar dacă nu ești oaie sau ponei, în momentul în care lupii îți invadează grajdul, trebuie să te gândești realist la șansele pe care le ai să scapi nevătămat. Oricât de dramatic ar putea să sune, un psihopat obișnuit este activ și are un singur scop: să profite de orice situație.
Ce spun criticii despre Înconjurat de psihopați
„Un ghid pentru respingerea manipulatorilor psihologici… Sfaturi extrem de sincere și ușor de aplicat despre importanța faptului de a fi vigilent.“ (Kirkus Reviews)
„Acest îndrumar ușor de citit va calma fricile, înarmând cititorii cu tactici practice de a combate strategiile psihopaților. Adulții, fie că sunt la serviciu, fie acasă, vor beneficia de pe urma sfaturilor lui Erikson despre cum să recunoască și să înțeleagă diferitele comportamente, dar și despre cum să recunoască semnalele de alarmă în toate tipurile de relații.“ (Booklist)
Despre Thomas Erikson
Thomas Erikson este expert suedez în comportament, speaker extrem de activ și autor de bestselleruri. În ultimii 18 ani a călătorit prin toată Europa, ținând discursuri și seminare în suedeză și în engleză directorilor și managerilor dintr-o gamă largă de companii, incluzând IKEA, Coca-Cola, Microsoft, Volvo și KIA Motors. Înconjurat de idioți a fost bestseller în Suedia de la prima sa ediție, din 2014. S-a vândut în peste trei milioane de exemplare în întreaga lume, din care aproape un milion doar în Suedia, și a fost tradus în 42 de limbi. Pentru mai multe informații despre autor și cărțile sale, vizitați www.thomaserikson.com.