LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Măsura vieții”, de Nikki Erlick

Citește un fragment în avanpremieră din „Măsura vieții”, de Nikki Erlick

Măsura vieții, de Nikki Erlick este noua apariție editorială Litera, colecția Folio. Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe litera.ro

Pare o zi ca oricare alta. Te trezești, îți faci o cafea și ieși din casă. Astăzi însă, când deschizi ușa de la intrare, afară te așteaptă o cutiuță de lemn. Cutia aceasta conține destinul tău: îți va spune exact cât timp mai ai de trăit.

De pe treptele caselor din suburbii până la corturile din deșert, fiecare persoană de pe fiecare continent primește aceeași cutie. În cel mai scurt timp, lumea este împinsă într-o isterie colectivă. De unde au venit cutiile acestea? Ce înseamnă? Este adevărat ceea ce anunță?

Pe măsură ce societatea strânge rândurile, dar se și divizează, fiecare se confruntă cu aceeași alegere crucială: vrea să știe sau nu cât mai are de trăit? Și dacă da, ce va face cu informația aceasta?

Încântătoare și dătătoare de speranță, Măsura vieții este o poveste complexă, ambițioasă și revigorantă despre familie, prietenie, speranță și destin, care ne încurajează să ne trăim viața la maximum.

CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DE IRINA-MARINA BORȚOI

„Era greu să‐ți închipui o vreme înaintea lor, o lume în care nu sosiseră.

Însă când au apărut prima dată, în martie, nimeni nu avea habar ce să facă cu ele, cu aceste cutii mici și ciudate care veniseră odată cu primăvara.

Toate celelalte cutii, din fiecare etapă a vieții oamenilor, aveau un înțeles clar, un plan de acțiune stabilit. Cutia de pantofi în care se găsea o pereche nouă și lucioasă ce avea să fie purtată în prima zi de școală. Cutia cu cadoul de sărbători, încununată cu o panglică roșie ca un cârlionț, ondulată cu pricepere pe tăișul unei foarfeci. Cutiuța în care se găsea diamantul îndelung visat și cutiile mari de carton, sigilate cu bandă adezivă și etichetate de mână, încărcate în spatele camionului pentru mutări. Până și ultima cutie, odihnind sub pământ, al cărei capac, odată închis, nu va mai fi deschis niciodată.

Toate celelalte cutii păreau familiare, ușor de înțeles, ba chiar așteptate. Toate celelalte cutii aveau un scop și un loc anume și se încadrau confortabil în cuprinsul unei vieți obișnuite.

Însă aceste cutii erau altfel.

Au sosit la începutul lunii, într‐o zi altfel obișnuită, sub o lună altfel obișnuită, prea devreme ca să dai vina pe echinocțiul de primăvară.

Iar când au sosit cutiile, au sosit pentru toată lumea, toate în același timp.

Cutii ca niște mici cufere din lemn – cel puțin, păreau să fie din lemn – care au apărut peste noapte, milioane și milioane de cutii, în fiecare oraș și fiecare țară.

Cutiile au apărut pe peluze tunse cu grijă din suburbii, cuibărite între gardurile vii și primele zambile înflorite. S‐au așezat pe covorașe bine călcate în picioare din orașe, unde decenii de locatari trecuseră pragurile caselor. S‐au scufundat în nisipurile calde din fața corturilor din deșert și au așteptat lângă cabane singuratice de pe malul lacurilor, adunând pe ele roua dimineții în adierea înălțată de pe apă. În San Francisco și São Paulo, în Johannesburg și Jaipur, în Anzi și pe Amazon, nu exista nici un loc sau nici o persoană care să nu fie găsită de cutii.

Era ceva deopotrivă liniștitor și tulburător în faptul că fiecare adult de pe pământ părea dintr‐odată să împărtășească aceeași experiență suprarealistă, ubicuitatea cutiilor fiind atât motiv de groază, cât și de ușurare.

Asta deoarece, în multe privințe, era aceeași experiență. În aproape toate felurile, aceste cutii erau identice. Toate erau de culoare maro‐închis, cu nuanțe roșiatice, reci și netede la atingere. Iar pe fiecare cutie era înscris un mesaj simplu, dar criptic, scris în limba maternă a destinatarului său: „Înăuntru se află măsura vieții tale“.

În fiecare cutie se găsea un singur fir, inițial ascuns de o bucată alb‐argintie de material diafan, astfel încât până și cei care ridicau capacul să se gândească de două ori înainte să se uite la ceea ce se afla dedesubt. De parcă însăși cutia te‐ar fi avertizat, încercând să te protejeze de impulsul tău copilăros de a rupe imediat ambalajul. De parcă însăși cutia te‐ar fi rugat să faci o pauză, să te gândești bine la următoarea mișcare.

Pentru că aceea nu mai putea fi anulată.

Cutiile variau de fapt în numai două privințe.

Fiecare cufăraș purta numele destinatarului său individual, iar fiecare fir dinăuntru avea o lungime diferită.

Însă când au sosit primele cutii în martie, în frica și confuzia de pe moment, nimeni nu a înțeles prea bine ce înseamnă cu adevărat măsura aceea.

Cel puțin, nu încă.”

CE SPUN CRITICII DESPRE MĂSURA VIEȚII

„Adesea, romanele cu un concept elevat sunt pretențioase, lipsite de sensibilitate, dar Nikki Erlick ne oferă o structură în același timp fascinantă și oportună, susținută de o distribuție convingătoare de personaje care își găsesc cu greu calea într-o situație inedită. Autoarea face din Măsura vieții o parabolă sinceră pentru timpurile noastre fără precedent, dar și opusul său: o lecție despre ceea ce rămâne neschimbat chiar și atunci când totul se schimbă.“ LAURIE FRANKEL

„În ciuda premisei sale înfricoșătoare, romanul lui Nikki Erlick este o evadare din – mai degrabă decât o fereastră către – propria noastră realitate terifiantă.“ THE NEW YORK TIMES

„Perfect pentru cluburile de carte, Măsura vieții de Nikki Erlick este în același timp un roman fermecător și provocator. Cartea ridică o întrebare filosofică – ce-ar fi dacă toți oamenii de pe pământ ar ști exact cât timp le mai rămâne de trăit? – și explorează, cu compasiune și pragmatism, cum ar decurge implicațiile în fiecare domeniu al vieții moderne, de la politică la intimitate.“ Marie Claire

„Nikki Erlick a creat o tentație irezistibilă din întrebarea pe care toată lumea și-o pune, dar la care nimeni nu vrea un răspuns. Cu detalii atente și convingătoare, ea creează o lume ciudată – și ciudat de familiară –, plină de enigme morale și politice inedite. Măsura vieții este un roman plin de idei, dar cu un miez emoțional puternic și cu o suită de personaje care își explorează noul univers interior, înspăimântător, dar nu lipsit de o anumită frumusețe. În cele din urmă, Măsura vieții este o carte despre puterea rezilienței umane și despre o lume nouă, în care oamenii își aleg propriul tip de libertate.“ Luke Allnutt

„Ce carte incredibilă! Este cu adevărat originală, cu o premisă uimitoare, frumos concretizată. Mi-a plăcut faptul că a fost abordată din atât de multe puncte de vedere, fiecare adăugând profunzime și perspectivă narațiunii generale, ceea ce a făcut să fie o lectură bogată și satisfăcătoare. Mi s-a părut captivantă, emoționantă și provocatoare.“ Ruth Hogan

DESPRE NIKKI ERLICK

Nikki Erlick este scriitoare și redactoare, iar textele ei au apărut pe site-urile New York, Harper’s Bazaar, Newsweek, Cosmopolitan, Huffington Post, Indagare Travel, BookTrib și The Verge. Ca autoare de literatură de călătorie, a explorat mai bine de zece țări în diverse detașări – din satele Franței până în fiordurile arctice ale Norvegiei. Ca ghostwriter, și-a împrumutat vocea unor directori de companii, cadre universitare și antreprenori. A absolvit Universitatea Harvard summa cum laude și a fost redactoare la Harvard Crimson. Are un masterat în gândire globală obținut la Universitatea Columbia. Măsura vieții (The Measure, 2022) este primul său roman. 

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.