Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Oricine poate avea o relație fericită” de Stefanie Stahl
Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl, autoarea cărții-fenomen Vindecarea copilului interior, a apărut la Editura Litera în luna iulie, în colecția „Introspectiv”.
Cu stilul ei clar și convingător, cu o abordare practică și cu ajutorul indispensabil al „copilului nostru interior”, Stefanie Stahl ne învață să identificăm strategiile defensive pe care le-am învățat de-a lungul anilor și ne prezintă tehnici prin care putem să renunțăm la tiparele comportamentale disfuncționale, nocive pentru o relație fericită. Oricine e capabil să recunoască relațiile care nu au șanse de succes și să trăiască o relație împlinită și de durată.
„Clară, intuitivă și plină de sensibilitate.” (Publishers Weekly)
Citește un fragment în avanpremieră din Oricine poate avea o relație fericită, în traducere din limba germană de Cora Radulian
Cum adică? Oricine poate avea o relaţie fericită?
Da, ați citit corect: majoritatea oamenilor care‑și caută norocul în iubire și nu‑l găsesc niciodată, fie pentru că partenerul e aparent nepotrivit, fie pentru că rămân captivi într‑o relație nefericită, au potenţialul să ajungă să fie fericiţi alături de un partener – eventual chiar alături de cel pe care‑l au în prezent. În orice caz, condiţia prealabilă este să înveţe câteva lucruri fundamentale pentru formarea unui cuplu fericit. Vă voi explica în această carte despre ce competenţe e vorba și cum pot fi deprinse. O relaţie de iubire împlinită nu depinde de noroc, ci e o problemă de decizie personală și de atitudine interioară.
Bineînţeles, în cazuri izolate, există oameni care nu pot avea relaţii sentimentale apropiate sau le pot avea, dar numai în mică măsură. Acești oameni au suferit traume psihice atât de grave, încât le‑a fost distrusă încrederea în alţii, și/sau le lipsesc, parțial din cauze genetice, capacităţi cum ar fi empatia și o anumită vi-brație emoţională care sunt importante în dragoste. În cazul unor tulburări emoţionale grave, efectele de-mersului psihoterapeutic sunt limitate. Prin urmare, aș vrea să mă abţin în aceste cazuri de la declaraţia mea îndrăzneață: „Oricine poate avea o relaţie fericită“.
Sunt însă convinsă: (aproape) oricine poate avea o relaţie fericită, dacă reușește să păstreze un echilibru între adaptare și autoafirmare sau, așa cum spun psihologii, între atașament și autonomie. Afirmaţia sună de‑a dreptul banal și, într-un fel, chiar așa și este. Și totuși, aproape nimeni nu e conștient de măsura în care aceste două capacități ne influențează simţirea, gândirea și acţiunea. Atașamentul (asociat cu adaptarea) și autonomia (asociată cu asertivitatea) sunt chestiuni care privesc întreaga omenire și constituie nevoi psihice elementare. Ele ne modelează până și stima de sine. Asta deoarece sentimentul că suntem importanţi și valoroși sau faptul că ne îndoim adesea de valoarea noastră rezultă în cele din urmă din experienţele pe care le avem la maturitate sau le‑am avut în copilărie, legate de atașament și iubire, pe de o parte, și de autoafirmare și autonomie, pe de alta.
Eu personal am ajuns la concluzia că alegerea partenerului, la fel ca reușita sau eșecul unei relaţii, se poate reduce la dihotomiile atașament–autonomie, și contrastul inferioritate–superioritate (stima de sine). Iar faptul că nu ne găsim un partener, deși ne dorim o relaţie, ca și dorinţa de a fi celibatari își au rădăcinile într‑o gestionare defectuoasă a celor doi poli ai atașa-mentului și autonomiei.
Egalitatea, împărţirea sarcinilor, compromisurile, lupta pentru putere, atracția, pasiunea, erotismul, rolul de părinte, căsătoria, viaţa de unul singur, aventurile ocazionale, relaţiile extraconjugale, încrederea, neîncrederea – toate aceste chestiuni care joacă un rol așa de important, atât în cuplu, cât și în viaţa de unul singur, pot fi puse pe seama dorinţei de a avea relaţii stabile și a nevoii de autonomie a celor doi parteneri, precum și pe seama sentimentului lor de inferioritate sau de superioritate. Din această perspectivă ele pot fi mai bine înţelese și, foarte important, ameliorate și rezolvate. Cel care ajunge la un echilibru între adaptare și autoafirmare și simte că e pe picior de egalitate cu partenerul (și cu alţi oameni) este capabil să aibă o relaţie, să muncească și să se bucure de viață. Iar aceste trei capacităţi sunt pilonii sănătăţii sufletești.
Cartea de față pune însă accentul pe capacitatea de a avea o relaţie fericită, așa cum arată și titlul. Aș vrea să vă explic cât de profund influențează nevoile noastre fundamentale de atașament, de autonomie și de creștere a stimei de sine ideea pe care o avem despre relații. Felul în care gestionăm aceste nevoi elementare determină în mare parte ce ne dorim și cine suntem, pe cine iubim și cum ne comportăm cu partenerul, ce ne sperie și cum ne protejăm de această frică, dacă ne croim singuri drum în viaţă sau trăim sub influenţa celorlalţi, ce ne atrage și ce ne stimulează, lucrurile pentru care ne batem și cele la care suntem dispuși să renunțăm și multe, multe altele.
În afară de asta, aș vrea bineînţeles să vă explic cum vă puteți îmbunătăţi capacitatea de a vă atașa și capacitatea de a fi autonom, pentru a vă găsi norocul în iubire, și cum vă puteți consolida concomitent sentimentul propriei valori. În acest scop, vă voi oferi mai multe sugestii și exerciţii practice.
Volumul de faţă se adresează tuturor oamenilor, indiferent de orientarea lor sexuală, deoarece mecanismele descrise aici – ale atașamentului, autonomiei și respectului de sine – joacă un rol central în toate relaţiile. Chiar dacă exemplele din această carte privesc perechile heterosexuale, ele se aplică în aceeași măsură homosexualilor, lesbienelor și transsexualilor.
Sugestia mea e să luați în mână frâiele norocului în dragoste și să nu așteptaţi pasiv ca partenerul să se schimbe de la sine la un moment dat sau ca domnul Perfect ori doamna Perfectă să vă bată la ușă. Cu ajutorul acestei cărţi, puteţi să porniți în mod activ în căutarea partenerului mult visat sau chiar să vă dați seama dacă l‑ați întâlnit deja de mai multă vreme.
Am conceput o mulțime de exerciţii practice care necesită o anumită seriozitate din partea dumneavoastră. Rămâne la alegerea dumneavoastră dacă faceți toate exerciţiile în mod activ sau dacă vă rezu-mați la a le citi și sorta interior. Bineînțeles că puteţi pune în practică doar exerciţiile care vă interesează.
Despre Oricine poate avea o relație fericită
Care e rețeta unei relații fericite? Răspunsul e surprinzător de simplu: echilibrul dintre atașamentul de celălalt și independența personală. Întreaga viață și toate relațiile noastre se bazează pe căutarea acestei armonii între nevoia de legături umane și autonomie. Într-o relație, trebuie să renunțăm la o parte din libertatea personală; pentru a fi independenți, trebuie să renunțăm la o parte din relație. Pentru mulți oameni, totuși, echilibrul acesta nu există: sunt fie prea implicați, fie prea detașați. Odată ce înțelegem mecanismele care strică sau împiedică acest echilibru și ne dăm seama cum să-l atingem sau să-l restabilim, nu va mai fi nevoie să sperăm, de exemplu, că partenerul nostru se va schimba sau că bărbatul ori femeia ideală va apărea din senin la ușa noastră. Vom crea o relație în care doi oameni sunt pe picior de egalitate și simt că au aceleași valori.
Citește și: O carte pe zi: „Oricine poate avea o relație fericită” de Stefanie Stahl
Despre Stefanie Stahl
Stefanie Stahl este licențiată în psihologie și lucrează ca psihoterapeut în orașul Trier din Germania. Susține seminare pe teme precum atașamentul anxios și stima de sine.
Este solicitată adesea de media să-și exprime punctul de vedere în calitate de expertă în psihoterapie. Alte informații, precum și meditații audio create de Stefanie Stahl găsiți la adresa www.stefaniestahl.de.