LiteraBlog INTERVIU VIDEO cu Stefanie Stahl, autoarea celebrei cărți „Vindecarea copilului interior”, vândută în peste un milion de exemplare

INTERVIU VIDEO cu Stefanie Stahl, autoarea celebrei cărți „Vindecarea copilului interior”, vândută în peste un milion de exemplare

Scriitoarea Stefanie Stahl a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Editura Litera, despre conceptele-cheie care stau la baza cărții sale fenomen Vindecarea copilului interior, bestseller tradus în 26 de limbi.

Într-un dialog online cu psihologul și psihoterapeutul Gabriela Maalouf, Stahl subliniază impactul puternic al trăirilor din primii ani de viață asupra formării viitorului adult.

„Copilul mic vine pe lume, și în ochii lui părinții sunt întotdeauna perfecți, iar dacă ei fac greșeli, copilul crede întotdeauna: <<E greșeala mea, eu sunt vinovat. Nu mami, nu tati, ci eu greșesc aici>>. În felul acesta, în noi se întipărește un sentiment profund de inferioritate, și, cum creierul este în dezvoltare, aceste tipare ne rămân adânc în minte, în sistemul nostru mental, devin tipare psihologice, și, când creștem, le purtăm inconștient cu noi, și ele devin lentilele prin care privim lumea când trebuie să ne formăm stima de sine. Și atunci simțim că nu suntem destul de buni, nu merităm, suntem inferiori, ne uităm la cei din jur și ne spunem: <<A, ceilalți sunt mai buni decât mine, sunt mai puternici, mai grozavi“, deci ele modelează lumea în care trăim>>”, a explicat ea.

Stahl a enunțat și câteva principii prin care adultul poate lăsa în urmă evenimentele traumatice din copilărie, astfel încât să aibă parte de o existență liberă, de care să se bucure din plin, până la finalul vieții. În acest context, foarte relevante sunt conceptele-cheie de „copil-umbră” și „copil-lumină”.

„Cred că este o metaforă foarte bună pentru toate tiparele care se dezvoltă în copilărie, pe măsură ce creștem. Eu vorbesc despre copilul-umbră și despre cum el reprezintă ceea ce nu e bine, rănile sufletești, pentru că nu există părinți perfecți și copilărie perfectă, fiecare dintre noi are câte o rană sufletească din copilărie. Și apoi despre copilul-lumină, care simbolizează tot ce a fost bun în copilărie, dar e foarte important ca acest copil-lumină să reprezinte și tot ceea ce putem reconstrui în prezent, ca adulți. Ca adulți, noi ne putem remodela viața, putem să ne formăm atitudini noi, să adoptăm comportamente noi, putem avea o influență hotărâtoare asupra vieții noastre de acum, așa încât copilul-lumină este acea versiune a eului nostru spre care aspirăm, viziunea la care vrem să ajungem”, a mai punctat scriitoarea Stefanie Stahl.

Urmăriți interviul integral aici:

Despre Stefanie Stahl

Stefanie Stahl este licențiată în psihologie și lucrează ca psihoterapeut în orașul Trier din Germania. Susține seminare pe teme precum atașamentul anxios și stima de sine.

Este solicitată adesea de media să-și exprime punctul de vedere în calitate de expertă în psihoterapie. Alte informații, precum și meditații audio create de Stefanie Stahl găsiți la adresa www.stefaniestahl.de.

Despre Gabriela Maalouf

Gabriela Maalouf s-a născut la Ploiești, iar de mică a fost pasionată de parfumul și culoarea Orientului. De-a lungul carierei profesionale a avut ocazia de a prezenta și produce un număr considerabil de emisiuni culturale, realizând ca una din principalele sale calități este oratoria. Îi place sa spună despre ea ca iubește sa vorbească, să asculte și să aducă siguranța în sufletul și mintea celor care o aud. O fire  deosebit de ambițioasă, Gabriela a fost mereu aplecată spre studiu și formare profesională continuă, înscriindu-i în CV absolvirea a trei facultăți – Facultatea de Limbi Străine București, specializare Arabă-Engleză; Facultatea de Sociologie a Universității Iordaniana din Amman și Facultatea de Management, specializarea marketing a Universității „Spiru Haret”.  Gabriela Maalouf s-a specializat în cursuri de dezvoltare personală și, în prezent, este expert în reprogramare neurolingvistică.

A creat o serie de ateliere atât de dezvoltare personală, cat si profesională pentru a-i ajuta pe cei ce vor să își atingă potențialul maxim. Pro Education Academy este un proiect personal foarte ambițios prin care dezvoltă un concept inedit, în care se pune accent atât pe dezvoltarea profesională, cât și pe cea personală prin cursuri de formare acreditată.

Combinând diverse teorii specifice, a lansat în România teoria Parentingului Personalizat, plecând de la practică și ajungând la teorie. Participând la aceste ateliere, părinții își vor găsi singuri calea spre o relație benefica si eficienta in familie.

În prezent, Gabriela Maalouf este primul practician NLP din Romania care se specializează in programare neurolingvistică pentru copii și părinți, în Marea Britanie.

Despre Vindecarea copilului interior, carte apărută la Editura Litera

Bestseller Der Spiegel și vândută în peste 500 000 de exemplare în Germania, Vindecarea copilului interior a fost tradusă în peste 20 de limbi.

Cum să ne redobândim încrederea? Cum să nu ne mai complăcem în mediocritate și să ne aruncăm în viață plini de curaj? Psihoterapeuta Stefanie Stahl e de părere că abia când facem cunoștință cu copilul din noi și ne împrietenim cu el, ne putem da seama ce năzuințe și răni profunde purtăm înăuntrul nostru. Atunci putem accepta partea rănită a propriului suflet și o putem vindeca.

Ne sporim astfel încrederea în noi înșine, iar copilul din noi își va găsi, în sfârșit, un refugiu. Cu ajutorul exercițiilor practice pe care le propune autoarea, poți să-ți vindeci rănile sufletești, să-ți descoperi resursele interioare și să găsești răspunsuri la întrebările pe care ți le-ai pus întotdeauna. Pentru că merităm cu toții să ne simțim protejați, în siguranță, apreciați, să avem relații mai bune și să ne considerăm împliniți.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.