LiteraBlog Interviu VIDEO cu Lucinda Riley. Cum i-a venit inspirația pentru seria „Cele șapte surori”

Interviu VIDEO cu Lucinda Riley. Cum i-a venit inspirația pentru seria „Cele șapte surori”

Într-una dintre ultimele apariții publice înainte ca Lucinda Riley să piardă lupta cu o boală cruntă, scriitoarea a acordat un interviu în exclusivitate pentru Editura Litera, în care a vorbit despre prolifica sa carieră literară și despre îndrăgitele sale personaje din seria „Cele șapte surori”.

Citește și: O carte pe zi: „Fata de pe stâncă” de Lucinda Riley

„Eram foarte interesată de mitologica greacă și de stele, încă din copilărie m-am uitat înspre cer, spre cerul nopții, mai ales, cu fascinație și, în mod special dacă am nevoie de inspirație, mă uit înspre cer. Și citisem toate legendele despre Cele șapte surori și astfel într-o seară, între Crăciun și Anul Nou, mă gândeam la ce trebuie să gătesc pentru familia mea, toată lumea era acasă și eu am ieșit afară și m-am uitat în sus la cerul înstelat pentru inspirație și am văzut Cele Șapte surori care sunt mereu destul de jos pe cer, și sunt foarte micuțe. Și în seara aceea străluceau atât de tare că deodată mi-am spus în sinea mea: despre asta vreau sa scriu, așa că am fugit înapoi în casă și am strigat pe toată lumea să coboare jos dar numai câinele a venit și el voia doar mâncare, nu era interesat. Dar în cele din urmă am adunat pe toată lumea și le-am spus ce voiam să fac, că voiam să scriu o serie bazată pe mitologia Celor Șapte Surori ale Pleiadelor, să folosesc poveștile lor ca bază, poveștile lor mitologice, ca bază pentru fiecare soră. Și cred că toți au crezut că sunt nebună… Fiul meu cel mai mic doar atât a avut de spus: <<sună bine, mami, dar ce-avem la cină>>?”, i-a povestit scriitoarea Laurei Frunză, blogger literar, întrebată fiind cum de i-a venit ideea să includă o constelație într-o serie de cărți.

Citește un fragment în avanpremieră din „Sora lună. Povestea lui Tiggy” de Lucinda Riley

„Relatarea [din romane – n.red] este atât de bogată că îl transpune pe cititor cu totul în acea perioadă sau în acel loc”, i-a transmis Laura Frunză, rugând-o pe autoare să își dezvăluie „secretele” din spatele documentării.

100% singurul mod prin care fac cercetare este să merg în țara respectivă. Și nu e despre a vizita muzee sau a discuta cu profesori de la universitate, întotdeauna e despre a merge în țară și de a cunoaște oamenii de acolo. De exemplu, tu locuiești în România și mi-ai putea spune ce ai mâncat la micul dejun, ce mijloc de transport folosești pentru a merge la serviciu, dacă mergi la serviciu, mi-ai putea spune ce ai mâncat la prânz și cum se cheamă, pentru că multe dintre detaliile de care am eu nevoie nu sunt detaliile istorice majore, ci sunt lucrurile mărunte, de exemplu ce mâncau la micul dejun acești oameni acum o sută de ani, deci dacă ar fi să vin în România să aflu istoria, probabil că mi-aș dori foarte mult să stau de vorbă cu strămoșii tăi, dacă mai trăiesc, cu bunicii tăi. Și îndemnul meu cel mai mare acum, mai ales că trecem prin Coronavirus, dacă ești un cititor care ne privește acum: vorbește cu bunicii tăi, ascultă-le poveștile, pentru că vor avea multe povești interesante de spus și, din nefericire, trăim niște vremuri foarte aglomerate și mulți oameni nu mai acordă timp suficient familiei, dar mulți oameni acum o sută de oameni nu-și notau nimic, le păstrau în memorie și singura metodă prin care pot face cercetare este să merg în țara respectivă și să stau acolo, uneori chiar timp de câteva luni și să ascult și să devin implicată în comunitate, pentru că de acolo îmi iau ideile pentru povești”, a mai spus ea.

Vă invităm să urmăriți dialogul integral aici!

Despre Lucinda Riley

Născută în Irlanda, într-o familie de artiști, Lucinda Riley și-a început cariera pe scenă, ca actriță de film, teatru și televiziune. La 23 de ani însă a făcut mononucleoză, boală ce a ținut-o la pat o perioadă, dar care s-a dovedit fertilă: în aceeași perioadă a luat naștere prima ei carte, Lovers and Players. Viața ei s-a schimbat și mai mult după ce a aflat că e însărcinată chiar la petrecerea de lansare a primei sale cărți. De atunci a publicat peste 20 de titluri, traduse în peste 37 de limbi și care s-au vândut în peste 30 de milioane de exemplare.

Seria „Cele șapte surori“, care spune povestea unor surori adoptate și se bazează pe mitologia celebrei constelații a Pleiadelor, a devenit un adevărat fenomen global. Bestseller nr. 1 în toată lumea, a avut vânzări de peste 15 milioane de exemplare, iar o mare companie de producție TV lucrează la un serial conceput pe baza ei.

Citește și: O carte pe zi: Seria „Cele șapte surori” de Lucinda Riley

În România, la Editura Litera au fost publicate următoarele titluri ale autoarei: Grădina cu lavandă, Camera cu fluturi, Îngerul de la Marchmont Hall, Secretul orhideei, Fata de pe stâncă, Trandafirul nopții, Secretul Helenei și primele șase volume din seria Cele șapte surori: Povestea Maiei, Sora furtună. Povestea lui Ally, Sora umbră. Povestea lui Star, Sora perlă. Povestea lui Cece, Sora lună. Povestea lui Tiggy, Sora soare. Povestea Electrei.

În data de 11 iunie 2021, familia scriitoarei a anunțat cu regret decesul Lucindei Riley.

„Dragi prieteni și cititori ai Lucindei din întreaga lume,

Cu un imens regret suntem nevoiți să vă spunem că Lucinda a murit liniștită în această dimineață, înconjurată de familia la care a ținut atât de mult. Ne dăm seama că vestea va veni ca un șoc pentru cei mai mulți dintre voi, care s-ar putea să nu fi știut că Lucinda suferea de cancer de patru ani. În acest răstimp, Lucinda a scris cinci romane, iar în săptămâna aceasta The Missing Sister este pe locul 1 în topurile de carte din întreaga lume. Lucinda a schimbat viețile tuturor celor pe care i-a întâlnit, precum și pe ale celor care i-au citit poveștile. A pus dragoste și suflet în tot ce a făcut, și va continua să ne inspire pe toți pentru totdeauna. Mai presus de toate, Lucinda a îndrăgit viața și a trăit fiecare clipă la maximum. După cum a spus chiar ea: „Din această călătorie, cu durerea și fericirea pe care mi le-a adus alături, am învățat cea mai importantă lecție pe care o are de oferit viața, și mă bucur pentru asta. Tot ce avem e clipa de față.”

Citește și: VIDEO. Lucinda Riley anunță un nou volum din seria „Cele șapte surori”

De aceeași autoare:

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.