Interviu VIDEO cu Harriet Tyce, autoarea bestsellerului „Portocala sângerie”: „Am scris un thriller, o carte care să relaxeze cititorii, dar mesajul ei este foarte serios”
Scriitoarea Harriet Tyce a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate Alidei Mocanu, jurnalist cultural, despre cum a luat naștere cartea sa Portocala sângerie, un thriller psihologic despre lipsa devotamentului în căsnicie, despre impulsuri nestăpânite, despre violența domestică și pierderea respectului de sine.
„Cred că este imposibil să rămâi nepăsător la violenţa domestică, la violenţa împotriva femeilor, a fetelor. Asta se întâmplă peste tot, în orice ţară. În Marea Britanie, cred, o femeie este ucisă la 3 sau 4 zile de un fost sau actual iubit. Fenomenul e atât de răspândit încât este imposibil să-l ignori. Sunt mamă de fată, nu că asta m-ar face să înţeleg mai mult fenomenul violenţei domestice, dar sunt plină de furie când citesc despre el în presă, despre bărbaţi care îşi ucid familia, copiii. Numai când te gândeşti la ce control au asupra lor este şocant, te înfurie!
Sigur, eu am scris un thriller, o carte care să relaxeze cititorii, o carte de luat în vacanţă, dar mesajul ei este foarte serios: violenţa domestică este de neacceptat. Am vrut să semnalez faptul că aceste lucruri se întâmplă şi că i se poate întâmpla oricui, nimeni nu e imun la aşa ceva doar pentru că are un job bun sau o educaţie bună. Oricine poate fi o victimă. Ceva ce m-a mirat la comentariile cititorilor cărţii a fost că toţi se întrebau de ce femeia abuzată nu pleacă pur şi simplu. Nu înţeleg cum stau lucrurile în realitate. Da, furia este pentru că nu înţeleg cum pot unii oameni să le facă aşa ceva femeilor, cum pot să exercite atâta control asupra lor. Deci da, dacă vorbim de inspiraţie din viaţa reală, nu m-am inspirat direct, ci indirect, din viaţa altora. Tot ce se întâmplă în carte i se întâmplă şi cuiva în viaţa reală, cineva chiar a păţit lucrurile astea. M-a impresionat mult remarca venită din partea medicului meu osteopat, care mi-a spus că, atunci când a citit cartea, a recunoscut comportamentul la o prietenă. Şi-a dat seama că soţul ei era abuziv, aşa că i-a dat să citească romanul meu prietenei sale. A citit-o şi a divorţat de soţul abuziv. Ştiu că nu e în regulă să mă bucur pentru divorţul cuiva, dar, în acest context, faptul că romanul meu a ajutat pe cineva să aibă puterea să spună stop, asta mi se pare uimitor. Dacă mi-am propus şi un astfel de scop, dincolo de a scrie o carte pentru relaxare, cred că mi-am atins scopul”, a spus Harriet Tyce, în cadrul Elefant Fest, unde a fost invitat special.
Citește și: O carte pe zi: „Portocala sângerie” de Harriet Tyce
Urmăriți dialogul integral aici!
Portocala sângerie este romanul de debut al scriitoarei Harriet Tyce. La Editura Litera a fost tradus și thrillerul Minciuni mortale, al doilea volum al său.
Despre Portocala sângerie
La finalul fiecărei zile de muncă, avocata Alison Bailey se oprește cu colegii într-un bar, la un pahar de vin urmat de încă unul, și încă unul, până când devin mult prea multe și își pierde controlul. Partidele de sex scurte și brutale cu Patrick îi pigmentează viața. Fiecare dintre ele este ultima, numai că data viitoare tentația este prea puternică. În timpul acesta, soțul ei, Carl, are grijă de fetița lor, pentru că ea este o mamă pe care nu se poate baza.
Tocmai când lucrurile o iau razna în viața personală, Alison primește primul ei dosar de omor. Distinsa, impecabila Madeleine și-a ucis cu cruzime soțul. La început, fapta apare ca inexplicabilă. Iar atunci când, în sfârșit, soția criminală acceptă să vorbească, realitatea se dovedește a fi un coșmar.
Va reuși Alison să obțină pentru Madeleine încadrarea cea mai favorabilă și pedeapsa minimă? Va reuși să-și pună ordine în viața de familie? Iar Carl, este el soțul inocent și devotat care vrea să pară?
Portocala sângerie este o carte despre lipsa devotamentului în căsnicie, despre impulsuri nestăpânite, despre violența domestică și pierderea respectului de sine. Dincolo de toate acestea, este un thriller psihologic cu o intrigă plină de răsturnări de situație șocante și cu un final absolut neașteptat.
Despre Minciuni mortale
Cartea spune povestea lui Sadie, o femei care se întoarce la Londra împreună cu fiica ei, Robin, după mai bine de zece ani. Va trebui să locuiască în sinistra casă a copilăriei, să-și dea fiica la școala exclusivistă care nu-i trezește amintiri plăcute și să-și reia activitatea de avocat.
La școală, sunt întâmpinate cu ostilitate, iar eliberarea pe neașteptate a unui loc pentru Robin are în spate o poveste sumbră și neclară. Primul dosar penal la care Sadie urmează să lucreze o tulbură sub aspectul adevărului și al moralității. Pe măsură ce lucrurile încep să se aranjeze la suprafață, când Sadie și Robin simt că au ajuns pe linia de plutire, zvonuri, semne și sentimente ciudate ies la iveală, iar neliniștea crește până la teroare.
Nimic nu este ceea ce pare a fi. Totul este construit pe un eșafodaj de minciuni. După un regal de șocuri și întorsături de situație, Harriet Tyce reușește să păstreze surpriza până la final.
Despre Harriet Tyce
Harriet Tyce s-a născut și a crescut la Edinburgh. A studiat literatura engleză la Oxford University, apoi dreptul la City University, după care a fost avocat de drept penal timp de aproape zece ani. Mai târziu, a început să scrie și a absolvit un masterat de scriere creativă (ficțiune polițistă) la University of East Anglia. A debutat în 2019 cu romanul Portocala sângerie (Blood Orange), urmat, în 2020, de Minciuni mortale (The Lies You Told). Locuiește în nordul Londrei, împreună cu soțul și copiii.
Despre Alida Mocanu
Alida Mocanu este jurnalist cultural cu peste 16 ani de experiență în televiziune. În această perioadă, a realizat peste 100 de interviuri cu scriitori și personalități culturale internaționale.