LITERAtura acestui an. 5 episoade din ziua de mâine
- În biroul ei de la T, suplimentul de lifestyle, cultură și fashion al prestigiosului New York Times, Hanya Yanagihara urmărește, cu sprâncenele în continuă apropiere, un video cu Gabriel Byrne, invitat la #TellTAJoke, un hashtag care crește publicul revistei pe Instagram. Yanagihara e redactor-șef la T și una dintre foarte puținele scriitoare de talia ei care nu au văzut în succesul literar un motiv să-și abandoneze jobul editorial (suntem departe de vremurile în care Toni Morrison pleca de la Random House ca să devină scriitoare full-time).
- În studioul lui de la ON Purpose, Jay Shetty, #bestsellingauthor New York Times, ascultă în căști episodul cu numărul 412 al podcastului care l-a consacrat ca fost-călugăr-devenit-guru-existențial. E despre echilibrul dintre viața personală și cea profesională – zona aceea eminamente gri și eminamente fragilă prin care publicul lui țintă, o generație conștientă de pericolul burnoutului, dar subjugată de gloria excelenței în comunități profesionale exigente, se mișcă doar în vârful picioarelor.
- Undeva, în spatele unor draperii groase, încă neidentificate de către presa care o vânează de când a publicat Istoria secretă, în 1992, Donna Tartt citește T pe telefon. Una dintre cele mai enigmatice și mai retrase dintre autoarele de primă linie – Tartt a primit WH Smith Literary Award pentru The Little Friend, în 2003, și Pulitzer pentru Sticletele, în 2014. Time a inclus-o atunci în lista celor mai influente 100 de persoane din lume, deși nimeni nu ar fi putut spune exact unde se afla ea.
- Într-o librărie pariziană, un grup de entuziaști așteaptă o vizită fulger a lui Bono. Vitrina de la WH Smith e înțesată de volume din cartea lui – Surrender: 40 Songs, One Story. Informația că Bono e la Paris și că va intra incognito în librărie, unde va semna câteva cărți pentru fani, a transpirat pe Goodreads. A fost suficient cât să dea peste cap traficul pe Rue de Rivoli.
- La București, într-un Inbox oarecare, dominat de eclectism, stau Către Paradis, de Hanya Yanagihara, cele 8 legi ale iubirii, ale lui Jay Shetty, Little Friend, de Tartt, și cartea lui Bono. În căști, Gabriel Byrne termină bancul, lumea se strânge în căușul unui hohot de râs, Bono își pune mai bine ochelarii pe nas și semnează, un aparat foto forțează un zoom aproape acrobatic, Tartt ascultă Out of Control – o animație care ilustrează capitolul cu același titlu din Surrender – pe Youtube. Vocea lui Bono spune povestea unei singure zile – 10 mai 1978: ziua în care împlinea 18 ani și în care a scris primul single U2.
Felii de azi și de mâine, soundtrack și stare, voci care schimbă lumea și care ne schimbă, uneori pe nesimțite, cultura vizuală, conectarea emoțională, apetitul ficțional, nevoia de alteritate, muzica din căști, ecranul laptopului, feedul de Instagram, memoria recentă, nevoia de a privi cu coada ochiului spre viitor. Yanagihara, Shetty, Tartt și Bono publică la Editura Litera în 2023. Restul e LITERAtură.
Stay tuned.