- 40%
- 40%

Momentul cuantic
Versiuni disponibile
De la multiversuri È™i salturi cuantice la pisica lui Schrödinger È™i călătoriile în timp, mecanica cuantică a influenÈ›at ireversibil imaginaÈ›ia populară. ArtiÈ™ti È™i scriitori, John Updike, Lady Gaga sau David Foster Wallace, se folosesc de asocierile È™i de nuanÈ›ele ei. Este „saltul cuantic“ mare sau mic? Cât de incert este principiul incertitudinii? Este acest baraj de vocabular cuantic pretenÈ›ios È™i trăsnit sau reprezintă o schimbare fundamentală în modul în care gândim?
În Momentul cuantic, filosoful Robert P. Crease È™i fizicianul Alfred Scharff Goldhaber reiau povestea fascinantă a modului în care cuantica a făcut saltul din fizică în cultura populară, cu explorări sumare ale conceptelor matematice È™i fizice È™i descrieri ale disputelor aprinse dintre personaje precum Einstein, Schrödinger È™i Niels Bohr. ÎnÈ›elegerea È™i aprecierea imagisticii cuantice, folosirea ei justificată È™i abuzivă, fac parte din ceea ce înseamnă să fii un om educat în secolul XXI.
Rezultatul colaborării dintre cei doi autori este o sărbătoare a limbajului la granița dintre fizică și cultură, perfectă pentru oricine este atras de varietatea
infinită a ideilor.
Robert P. Crease este profesor la Departamentul de Filosofie al Universității Stony Brook. El este co‑redactor È™ef la Pysics Perspectives È™i scrie o rubrică lunară, „Critical Point“ („Punctul critic“) pentru revista Physics World. Este membru al Institutului de Fizică (IOP) din Londra È™i al Societății Americane de Fizică (APS), din Statele Unite.
Alfred Scharff Goldhaber, profesor la Institutul Yang de Fizică Teoretică, la Universitatea Stony Brook, È™i membru al Societății Americane de Fizică, reprezintă a doua dintre cele trei generaÈ›ii de fizicieni pe care le are în familie. Colaborările cu părinÈ›ii lui au dus la ceea ce s‑ar putea să fie primele publicaÈ›ii mamă È™i fiu din fizică, pe tema oscilaÈ›iilor nucleelor atomice. A colaborat cu tatăl lui la un articol despre proprietățile neutrinilor, publicat cu prilejul centenarului acestuia în Physics Today. Cercetările lui se concentrează pe monopolii magnetici, particulele elementare, nuclee, materia condensată, astrofizică È™i cosmologie, È™i a scris numeroase recenzii despre subiecte specifice din fizică.





