LiteraBlog 9 cărți de memorii și jurnale pe care să le citești, dacă ți-a plăcut autobiografia lui Barack Obama

9 cărți de memorii și jurnale pe care să le citești, dacă ți-a plăcut autobiografia lui Barack Obama

Pământul făgăduinței, autobiografia fostului președinte american Barack Obama, este fără îndoială cea mai așteptată carte de memorii a anului 2020. Apărută la Editura Litera, Pământul făgăduinței este o relatare deosebit de intimă și de introspectivă – povestea unui om care a pus un pariu cu istoria, a convingerilor unui organizator al comunității, testate pe scena mondială.

După succesul fulminant a autobiografiei Povestea mea, relatare emoționantă a fostei prime doamne a Statelor Unite Michelle Obama, despre ce înseamnă pentru un tânăr afro-american să-și construiască o identitate proprie într-o societate dominată de structuri sociale vechi de secole, este rândul lui Barack Obama să revină în atenția publică, de data aceasta cu Pământul făgăduinței, o relatare deosebit de intimă și introspectivă, povestea unui om care a pus un pariu cu istoria și a convingerilor unui organizator al comunității, testate pe scena mondială.

Nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când termini de scris o carte, și sunt mândru de aceasta pe care tocmai am finalizat-o. Mi-am petrecut ultimii câțiva ani reflectând asupra președinției mele, iar în PĂMÂNTUL FĂGĂDUINȚEI am încercat să prezint cu sinceritate povestea campaniei mele prezidențiale și perioada în care am fost în funcție: evenimentele-cheie și oamenii care au stat la baza lor; părerea mea despre lucrurile care mi-au ieșit și greșelile pe care le-am făcut; și forțele de ordin politic, economic și cultural cu care echipa mea și cu mine ne-am confruntat atunci – și cu care, ca națiune, încă avem de-a face.

De asemenea, am încercat să înfățișez cititorilor călătoria intimă pe care Michelle și cu mine am făcut-o în acei ani, cu toate momentele ei abisale și cu cele înălțătoare. Și, în cele din urmă, în aceste vremuri când America trece prin momente decisive, profund semnificative, cartea oferă câteva dintre părerile mele generale despre cum putem să vindecăm diviziunile din țara noastră de-acum încolo și cum să facem ca democrația să fie în folosul tuturor – o sarcină care nu va depinde de un anume președinte, ci de noi toți, ca cetățeni implicați.

Dincolo de o lectură plăcută și informativă, sper mai mult decât orice ca această carte să inspire tinerii din toate colțurile țării – și ale lumii – să preia ștafeta, să-și facă vocea auzită și să întreprindă tot ce ține de ei ca să schimbe lumea în bine.(Barack Obama)

Pamantul fagaduintei
„Nimic nu se compară cu sentimentul pe care-l ai când termini de scris o carte și sunt mândru de aceasta pe care tocmai am finalizat-o. …

Detalii si pret aici

Nu sunt eu
O zi caldă, din anotimpul cireşelor. Lumina era frumoasă, deşi cerul era acoperit. Un pic. În ziua în care am îmbătrânit, am adormit un …

Detalii si pret aici

Gabriel Garcia Marquez. O viata
Gabriel García Márquez, autorul romanelor Un veac de singurătate şi Dragostea în vremea holerei, este unul dintre cei mai populari …

Detalii si pret aici

Jurnalul Reniei. Viata unei tinere in umbra Holocaustului Dziennik 1939-1942
15 iulie 1942, miercuri Ține minte ziua aceasta; ține‑o bine minte. O să le povestești generațiilor care vin.

Detalii si pret aici

Vă recomandăm 9 cărți de memorii și jurnale pe care să le citiți, dacă v-a plăcut Pământului făgăduinței de Barack Obama

1. Povestea mea, Michelle Obama

Michelle Obama și-a petrecut copilăria în cartierul South Side din Chicago, împărțind camera cu fratele ei, Craig, în apartamentul de la etaj al familiei, jucându-se de-a prinselea prin parc și învățând de la părinții săi, Fraser și Marian Robinson, să spună întotdeauna și fără teamă ceea ce gândește. Peste câțiva ani, viața a dus-o departe de casă, din sălile de curs ale Universității Princeton, unde a descoperit cum e să fii singura femeie de culoare dintr-o încăpere, până în biroul elegant, dintr-un zgârie-nori de sticlă, unde a lucrat și a fost apreciată ca avocat corporatist – și unde, într-o dimineață de vară, și-a făcut apariția un student la drept pe nume Barack Obama, dându-i peste cap toate planurile pe care și le făcuse cu atâta minuțiozitate.

În această carte, Michele Obama descrie pentru prima dată anii de început ai căsniciei sale, când încerca să găsească echilibrul între carieră și ascensiunea rapidă în politică a soțului ei. Ne dezvăluie detalii intime din discuțiile pe care le-au purtat înainte de candidatura lui Barack Obama la președinție și impresii despre rolul pe care l-a jucat ea în campania lui electorală, ca o figură populară, dar și foarte des criticată. Cu un stil narativ grațios, presărat cu umor și de o sinceritate neobișnuită, Michelle Obama ne spune o poveste captivantă din culisele vieții ei, relatând episoade neștiute din timpul afirmării istorice a familiei pe scena internațională, dar și din existența lor cotidiană ca familie prezidențială de-a lungul celor opt ani spectaculoși petrecuți la Casa Albă – perioadă în care și-a descoperit propria țară, iar America a descoperit-o pe ea.

Povestea mea ne poartă prin bucătării modeste din Iowa și prin sălile de bal de la Palatul Buckingham, prin momente de durere sfâșietoare sau de ambiție fără limite, aducându-ne aproape de sufletul unei figuri unice, inovatoare a istoriei, în timp ce se străduiește să trăiască autentic, punându-și forța și vocea în serviciul unor idealuri. În timp ce-și spune povestea cu sinceritate și îndrăzneală, Michelle Obama ne lansează o provocare nouă, celorlalți: cine suntem și ce vrem să devenim?

2. Nu sunt eu, Maia Morgenstern

Încărcată de emoție, dar și de umor, Nu sunt eu îi dă ocazia Maiei Morgenstern să împărtășească cititorilor, așa cum o face de pe scenă în cazul spectatorilor, părți din viața ei de actriță, de femeie și de persoană publică.

Această carte scrisă sub formă de jurnal împletește amintiri din copilăria autoarei, legate de părinți și de rude, de școală și de prieteni, cu secvențe din numeroasele ei experiențe în teatru și film, aducându-ne în fața ochilor personalitatea complexă a unei artiste iubite de toată lumea.  

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar
În iulie 2006, un avion al Agenţiei de Combatere a Drogurilor din SUA o scotea pe Virginia Vallejo din Columbia.

Detalii si pret aici

Prea multe lucruri la care să te gândești
Benjamin Taylor reunește în acest volum eseurile mai cunoscute ale lui Bellow cu scrieri ale acestuia deocamdată necolectate în …

Detalii si pret aici

Inseparabilele
Scris în 1954, la cinci ani după publicarea eseului Al doilea sex, romanul Inseparabilele spune povestea prieteniei pasionale care …

Detalii si pret aici

Riviera lui Chanel
Departe de a se îngrijora cu privire la iminentul război mondial, societatea de pe Riviera franceză din 1938 este străbătută de …

Detalii si pret aici

Jurnalul Reniei, Renia Spiegel

Renia este o tânără care visează să devină poetă. Dar e 1939, iar Renia este evreică și trăiește în Polonia. Când Rusia și Germania îi invadează țara, lumea ei se năruiește. Separată de mama sa, se adăpostește la bunici, de unde fuge apoi pentru a scăpa de raidurile aeriene nocturne, observă dispariția altor familii de evrei și, în final, este martoră la crearea ghetoului.

Însă, pe lângă teroarea războiului, există și frumusețe. Renia își găsește vocea de scriitoare și se îndrăgostește. Ea și Zygmunt se sărută pentru prima dată cu câteva ore înainte ca naziștii să ajungă în orașul ei natal. Și tot Zygmunt va scrie ultima însemnare în jurnalul Reniei.

Redescoperit recent, după șaptezeci de ani, Jurnalul Reniei este deja considerat o lucrare clasică a literaturii Holocaustului. Scris cu o claritate și o măiestrie care amintesc de Anne Frank, Jurnalul Reniei este o mărturie extraordinară atât a ororilor războiului, cât și a vieții care rezistă chiar și în cele mai întunecate vremuri.

4. Voluntarul, Jack Fairweather

În vara anului 1940, un agent polonez sub acoperire pe nume Witold Pilecki a acceptat misiunea de a dezvălui soarta a mii de persoane deținute într-un nou lagăr de concentrare de la granița Reichului. Sarcina sa era să facă un raport asupra crimelor naziste, să strângă o armată secretă și să pună la cale o revoltă. Numele centrului de detenție: Auschwitz.

Pe parcursul următorilor doi ani și jumătate, Pilecki a format un grup conspirativ la Auschwitz care a sabotat facilitățile lagărului, a asasinat ofițeri naziști și a adunat dovezi ale abuzurilor îngrozitoare și ale crimelor în masă comise acolo. Dar, pe măsură ce i se dezvăluiau planurile îngrozitoare ale naziștilor de a extermina evreii din Europa, Pilecki și-a dat seama că trebuia să riște viața oamenilor săi, a sa și a familiei sale pentru a avertiza Vestul înainte ca totul să fie în zadar. Iar pentru a face asta trebuia să încerce imposibilul – să evadeze de la Auschwitz.

Aceasta este prima descriere detaliată a uimitoarei sale călătorii, folosind informații din sursele exclusive ale familiei, dar și relatări nepublicate ale luptătorilor din lagăr, pentru a arăta cum Pilecki a oferit Aliaților informații indispensabile pentru a putea distruge lagărul și a salva sute de mii de vieți omenești.

Rezultatul este o poveste palpitantă despre rezistență și eroism împotriva celor mai teribile circumstanțe și despre încercarea unui om de a schimba cursul istoriei.

5. Riviera lui Chanel, Anne de Courcy

Departe de a se îngrijora cu privire la iminentul război mondial, în 1938, societatea de pe Riviera franceză este frământată de o întrebare arzătoare: să-i facă sau să nu-i facă reverențe ducesei de Windsor?

Cu o distribuție impresionantă de personaje istorice care mai de care mai colorate – politicieni, scriitori și artiști: Winston Churchill, Salvador Dalí, ducele și ducesa de Windsor, Aldous Huxley și Edith Wharton –, având-o în centrul acțiunii pe enigmatica Coco Chanel, Riviera lui Chanel reînvie cu vervă și cu o mulțime de date istorice o perioadă în care extreme precum luxul și teroarea au fost mai prezente ca niciodată.

De la extravaganța petrecerilor și vizitelor la cazinou dinaintea războiului până la transmițătorul secret ascuns de Robert Streitz în subsolul vilei La Pausa – locuința lui Chanel, pe care chiar el o crease –, în timp ce Coco și iubitul ei neamț veniseră acolo în concediu, Riviera lui Chanel explorează lumea fascinantă a elitei de pe Coasta de Azur din anii 1930–1940, susținută de o documentare originală, care pune sub lumina reflectoarelor viețile celor bogați și ale celor săraci, soarta celor protejați și a celor persecutați.

6. Gabriel Marquez, O viață, Gerald Martin

Gabriel García Márquez, autorul romanelor Un veac de singurătate și Dragostea în vremea holerei, este unul dintre cei mai populari scriitori ai ultimilor cincizeci de ani. Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1982), Márquez și-a transfigurat propria viață și ținuturile columbiene natale în subiecte pentru fabuloasele sale scrieri.

Reușita autorului acestei biografii constă tocmai în maniera în care dezvăluie realitatea în același timp crudă, fascinantă și, nu rareori, comică din spatele acestor istorisiri.

Cartea de față spune povestea evoluției tânărului slăbănog și prost îmbrăcat de la obscuritatea provincială la bogăție și faimă mondială, dar nu lasă deoparte nici conflictele care au presărat viața lui Gabriel García Márquez, între celebritate, conștiință literară, politică, putere, dragoste și singurătate.

Cititorului îi sunt înfățișate originile însorite din Caraibe și sumbrul autoritarism din Bogotá, dar și surprinzătoarea schimbare de stil a scriitorului din anii 1980, de la ,,realismul“ magic la extraordinara simplitate din Dragostea în vremea holerei.

7. Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, Virginia Vallejo

În iulie 2006, un avion al Agenției de Combatere a Drogurilor din SUA o scotea pe Virginia Vallejo din Columbia. Viața sa era în pericol pentru că acceptase să fie martorul-cheie în cele mai importante două procese penale din a doua jumătate a secolului XX din țara sa: asasinarea unui candidat la președinție și asaltul asupra Palatului de Justiție, ocazie cu care muriseră circa o sută de persoane, printre acestea magistrați, forțe de ordine și civili.

Cu 28 de ani mai devreme, Virginia Vallejo era prezentatoare de televiziune în Columbia și model care apărea pe copertele principalelor reviste din țară.

În 1982 îl cunoștea pe Pablo Escobar, un misterios om politic de 33 de ani care, în realitate, manevra ițele unei lumi de o bogăție incredibilă, unde mare parte din fluxul continuu de bani proveniți din traficul de cocaină se canaliza către proiecte caritabile și campanii electorale ale unor candidați la președinție aleși pe placul lui.

Această carte este o pasionantă poveste de dragoste transformată într-o cronică a ororilor și a rușinii. În paginile sale este descrisă evoluția uneia dintre mințile criminale cele mai sinistre ale timpului nostru: capacitatea sa de a semăna teroare și de a genera corupție, legăturile dintre afacerile sale ilicite și diverși șefi ai statului, asasinatele cărora le-au căzut victime candidați la prezidențiale și războiul în care a împins o țară întreagă. Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar este și unica mărturisire intimă despre legendarul baron al drogurilor, plină de strălucire și marcată de instinctul de supraviețuire, fără a fi lipsită de umor. Virginia Vallejo ne spune această poveste așa cum nimeni altcineva n-ar fi putut-o face.

8. Prea multe lucruri la care să te gândești, Saul Bellow

Benjamin Taylor reunește în acest volum eseuri cunoscute ale lui Bellow, dar și scrieri deocamdată necolectate în volum și diverse reflecții.

Prezentând comentarii ale lui Bellow despre alți scriitori, precum Ralph Ellison, Philip Roth și J.D. Salinger, o rememorare a lui Franklin D. Roosevelt, amintiri de la Paris, din Spania și din Israel, precum și relatări de neuitat din orașul său de adopție, Chicago, cartea pune laolaltă scrieri din fiecare etapă a carierei literare a lui Bellow.

Totodată, reprezintă un fel de tur cu ghid al secolului XX – ce-am făcut, ce-am suferit, cum i-am supraviețuit cu toții –, în care ghidul este una dintre cele mai însuflețite minți ale vieții moderne.

9. Inseparabilele, Simone de Beauvoir

Scris în 1954, la cinci ani după publicarea eseului Al doilea sex, romanul Inseparabilele spune povestea prieteniei pasionale care le unește pe Sylvie și Andrée – alter egourile lui Simone de Beauvoir și Elisabeth Lacoin (Zaza) – de la vârsta de nouă ani, când se întâlnesc la faimoasa școală Desir.

Andrée este veselă, insolentă, îndrăzneață, în timp ce Sylvie, mai tradiționalistă și mai timidă, se simte irezistibil atrasă de personalitatea solară a colegei sale.

Împreună învață să se elibereze de convențiile și așteptările sufocante ale celor din jur, ignorând prețul tragic pe care trebuie să-l plătească pentru libertate și pentru ambițiile lor intelectuale și existențiale.

Publicarea acestei povești cathartice, poate prea revelatoare ca să vadă lumina tiparului în timpul vieții autoarei, completată cu fotografii personale și fragmente din corespondența celor două prietene, constituie un adevărat eveniment literar.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.