LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Weekenduri de vis în România”, de Alexandra-Elena Marcu și Răzvan Marcu

Citește un fragment în avanpremieră din „Weekenduri de vis în România”, de Alexandra-Elena Marcu și Răzvan Marcu

Weekenduri de vis în România, de Alexandra-Elena Marcu și Răzvan Marcu este noua apariție editorială Litera. Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe litera.ro

De la satele transilvănene senine și de la bisericile fortificate ce le veghează dincolo de vremuri, la pădurile neatinse și ruralul încă autentic. De la casele vechi, transformate atent în locuri calde pentru oaspeți, la conacele și castelele în care se scriu încă istorii personale. De la cabanele minimaliste ce-ți devin cuib în vârf de munte, la hoteluri-boutique-experiențe. De la punctele gastronomice locale, unde se naște o altă bucătărie românească, cu savori noi și vechi, la poveștile deslușite în crame românești, printre arome de prune uscate, fructe de pădure și coacăze negre.

Am reunit aici, într-o formă complexă și revizuită, experiențe noi, locuri cu suflet, concepte inovatoare, exemple de pionierat și de bune practici în turismul românesc de nișă. Vezi fiecare loc, experiență și imagine drept o fereastră către lume. Ți se va deschide, în timp ce mai descoperi ceva nou, potrivit ție în călătorie, în cazul în care te vei convinge să pornești, la rândul tău, la drum: reîntoarcere în timpul bun, renaștere din bârne vechi, degustare de românesc, lecții, patrimoniu și valoare, ritualuri sau, pur și simplu, regăsire; în natura vie, verde, la propria fereastră, dimineața.

România poate fi călătorie, weekend, vis și vacanță, dar noi credem că este astăzi, mai mult decât oricând, despre timpul petrecut cu tine într-un loc pe care l-ai numi ușor acasă. Și… despre tot ce ți se oglindește pe chip drept fericire. Descoperă, cutreieră, cunoaște, păstrează în gând. Acest pământ are cu siguranță ceva să îți ofere.

CITEȘTE UN FRAGMENT DIN Weekenduri de vis în România

„Magnolia Resort
UN MIC CHALET, ÎN MARAMUREŞ

Ceea ce întâlnim în drumul nostru, atunci când ajungem la destinație, e întotdeauna diferit. Gazdele minunate, povestea locului, detaliile surprinzătoare, energia, istoria lui, toate ne găsesc de fiecare dată altfel. Ne place să întâlnim oameni, să îi cunoaștem, să povestim, să fim în compania celor care construiesc frumos, să le ascultăm poveștile sau să le savurăm bucatele. Însă există momente în care ne bucurăm din plin și de singurătate. De momentele de respiro, de pauză de drum, de liniște, pur și simplu. Uneori ne regăsim profund și avem timp pentru toate celelalte în astfel de spații, în care rămânem numai noi. Și e atât de bine. La Magnolia Resort, într-un chalet așezat într-o livadă superbă, în vârful unui deal nesfârșit, am găsit locul și clipa în care să ne liniștim. Acel loc în care și drumul, și oboseala, și munca ni se așază – într-un colț de natură, sub copaci, în cea mai frumoasă lumină a Maramureșului.

CE POȚI FACE AICI
O curte uriașă, căsuțe din lemn, prispă inundată de soar e, odihnă în hamace, aer sălbatic.

În Vișeul de Sus, la marginea Parcului Natural Munţii Maramureșului, Magnolia e o poveste: autentică, rurală, simplă, însă cu atât de multe culori. Imaginează-ți o curte uriașă în care cinci căsuțe din lemn tip chalet oferă înăuntrul lor cea mai frumoasă experiență, cea a zilelor petrecute pe prispa inundată de soare, gătind în propria bucătărie, cu odihnă în hamace, în aerul sălbatic. În chaletul închiriat doar pentru noi am găsit tot ce aveam nevoie: o zonă de odihnă, o bucătărie, un dormitor aflat la etaj și o mică saună, tocmai bună pentru relaxare, la sfârșitul zilei. Propria căsuță din lemn în Maramureș, apusuri și răsărituri încântătoare și multă, multă liniște.”

„CE POȚI MÂNCA DELICIOS
Pentru minunatele bucate specifice zonei, gazda casei este întotdeauna disponibilă și pregătită să ofere tot felul de bunătăți: ciorbe de legume, tocăniță de ciuperci și dovlecei pane pentru vegetarieni și cele mai bune clătite de Bucovina. Există așadar, pe lângă opțiunea de a găti în bucătăria propriei case, și cea a servirii mesei organizate de gazda primitoare pe care am îndrăgit-o din prima. Recomandăm cu siguranță ambele opțiuni: bucatele specifice, dar și experiența de a trăi ca acasă.


CE POȚI DESCOPERI ÎN ZONĂ
După o binemeritată pauză, de muncă și de lume, explorarea poate începe aici cu cele mai renumite obiective ale zonei: mănăstirea Bârsana, ansamblu monahal construit din lemn, după tradiția locală, cu poartă maramureșeană, turn cu clopotniță, biserică (57 de metri), altar de vară, chilii, capelă, casă a maiștrilor și a artiștilor. Tot în zonă, Cimitirul Vesel din Săpânța este faimos pentru crucile viu colorate și picturile naive, cu scene din viața persoanelor înhumate. Și cu siguranță în sezonul cald plimbarea cu mocănița este de neratat în Maramureș. Merge din Vișeul de Sus, pe valea Vaserului, până în Carpați, la stația Coman, aproape de granița cu Ucraina. Lemnul de Maramureș, civilizația acestei părți de țară, natura care parcă a fost cu atât mai generoasă și inspirată aici, odihna profundă și liniștea pe care le poți descoperi într-un vârf de deal. Iar dimineața devreme, la răsărit, o cafea savurată pe prispă, în lumina caldă a fiecărui anotimp. Cu puțin noroc, în zonă va fi și motanul casei, Tom, gata să ți se urce în poală și să nu se mai dezlipească de tine întreaga zi. O parte frumoasă și vie de Maramureș.”

„ALEGERILE EI
• casele din lemn, cu o arhitectură superbă
• poziționarea în vârful unui deal
• intimitatea locului

ALEGERILE LUI
• spațiul personal, intim, ca acasă
• gătitul în propria casă de oaspeți
• natura din jur

DE ȘTIUT
• Țara Maramureșului este una dintre cele mai întinse depresiuni ale lanțului carpatic, cu o suprafață de aproximativ 10 000 km²;
• Masivele muntoase ale zonei depășesc 2 000 de metri: Pietrosul Rodnei – 2 303 de metri, Hovârla – 2 061 de metri;
• Izolarea Maramureșului între munți a favorizat conservarea lui, a specificului local și a modului tradițional de viață, a obiceiurilor și sărbătorilor;
• În Maramureş există unele dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii din lemn din ţara noastră, bisericile, datate în secolele XVII–XVIII;
• Bisericile reprezintă și exemple de soluții arhitecturale, pentru că sunt înguste, dar înalte, cu turle suple și lungi la capătul vestic al construcțiilor.”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.