LiteraBlog Dăruiește o carte de mărțișor. 10 titluri care o vor face fericită

Dăruiește o carte de mărțișor. 10 titluri care o vor face fericită

La început de martie, celebrăm nu doar mărțișorul, care marchează venirea primăverii, ci și Ziua Internațională a Femeii. Astfel, prima săptămână din luna martie reprezintă momentul propice pentru a ne arăta aprecierea față de figurile feminine din viața noastră.

Cu acest prilej, v-am pregătit 10 recomandări de romane scrise de femei, pentru femeile care joacă un rol important în viața voastră. Totodată, în perioada 1-8 martie 2021, pe Litera.ro vă provocăm să dăruiți o carte de mărțișor, cu reduceri speciale la peste 2.500 de titluri, pentru toate vârstele și pe toate gusturile literare.

1. Țarina, ELLEN ALPSTEN  

Sankt-Petersburg, 1725. Petru cel Mare este pe moarte în minunatul său Palat de Iarnă. Slăbiciunea și trădarea unicului fiu l-au împins la fapte de o cruzime îngrozitoare, iar imperiul a fost lăsat fără moștenitor. Rusia riscă să alunece în haos. Ca să acopere vidul de putere intervine femeia care i-a fost alături zeci de ani – cea de-a doua soție, Ecaterina Alexeevna, la fel de ambițioasă, de lipsită de scrupule și de pasională ca Petru însuși.

Născută într-o sărăcie lucie, Ecaterina și-a folosit extraordinara frumusețe și inteligență pentru a intra în grațiile generalilor lui Petru, ajungând să-l seducă în cele din urmă pe însuși țarul. Cu toată opulența noii ei vieți – petrecerile, bijuteriile și nopțile petrecute în patul lui Petru –, ea nu uită însă că viața îi este în orice moment în pericol.

Petru are o fire schimbătoare și este iute la mânie. Prima lui soție zace în închisoare, iar iubitul acesteia a fost tras în țeapă în Piața Roșie. Așa că Ecaterina se confruntă cu o întrebare esențială: cum poate să păstreze secretul morții țarului suficient timp ca să-și pună la punct planul de a-și zdrobi inamicii și de a lua coroana pentru ea?

2.Dragă Emmie Blue, Lia Louis

Au trecut paisprezece ani de atunci, iar Emmie ascunde faptul că este îndrăgostită de Lucas. Și-a pus toate speranțele în el și așteaptă, răbdătoare, ca și el să-și dea seama că sunt făcuți unul pentru celălalt. Devotată iubirii ei pentru Lucas, Emmie și-a neglijat viața personală – a uitat să-și mai caute tatăl pe care nu l-a cunoscut, nu mai încearcă să-și repare relația cu mama, de care s-a îndepărtat, și, fiindcă și-a pierdut și slujba locuiește cu chirie la o bătrână pe care abia dacă o cunoaște. Așa că, atunci când Lucas îi spune că trebuie să-i pună o întrebare importantă, Emmie este convinsă că băiatul își va dezvălui sentimentele. Dar socoteala de acasă nu prea se potrivește… Emmie Blue este pe cale să afle că ceea ce credea că știe despre viață (și dragoste) nu înseamnă decât atât: ceea ce credea că știe. Oare suntem sortiți să iubim o anumită persoană? Sau e adevărat că viața bate filmul?

La șaisprezece ani, Emmie Blue s-a dus pe terenul de sport al școlii unde învăța și a dat drumul unui balon roșu. De sfoara lui era agățat un bilet pe care scrisese numele ei, o adresă de e-mail și… un secret pe care voia cu disperare să-l împărtășească. După câteva săptămâni, pe o plajă din Franța, Lucas Moreau a descoperit balonul și i-a trimis imediat un mesaj fetei; între cei doi adolescenți a luat astfel naștere o prietenie profundă.

3. Zbor în trecut, Kate Quinn

Îndrăzneață și neînfricată, Nina Markova a visat întotdeauna să zboare. Când naziștii atacă Uniunea Sovietică, ea riscă totul pentru a se alătura legendarelor Vrăjitoare ale Nopții, un regiment exclusiv feminin care face raiduri nocturne și distruge orașele nemțești. Blocată în spatele liniilor inamice, Nina este urmărită de o ucigașă nazistă cunoscută sub numele de Prădătoarea, și numai vitejia și viclenia reușesc să o țină în viață.

Transformat de ororile la care a asistat în al Doilea Război Mondial, de la plaja Omaha până la procesele de la Nürnberg, corespondentul de război britanic Ian Graham a devenit vânător de naziști. Cea mai dorită țintă, însă, Prădătoarea, îi scapă mereu printre degete. Așa că își unește forțele cu singura martoră care i-a scăpat asasinei: Nina cea arogantă și obraznică.

În Bostonul postbelic, Jordan McBride, în vârstă de șaptesprezece ani, este hotărâtă să devină fotograf. Când tatăl ei, văduv de multă vreme, vine pe neașteptate acasă cu o nouă logodnică, Jordan este încântată. Dar văduva sosită din Germania are un aer ciudat, iar Jordan, sigură că familia ei este în pericol, începe să scormonească trecutul noii sale mame vitrege, descoperind fapte incredibile.

4. O dată pentru totdeauna, Sarah Dessen

Louna, fiica celebrei organizatoare de nunţi Natalie Barrett, a fost martoră la tot felul de evenimente: nuntă pe plajă, în clădiri monument istoric, în hoteluri elegante sau în cluburi. Poate de aceea este atât de cinică în privinţa finalurilor fericite, mai ales fiindcă prima ei dragoste s-a sfârşit tragic.

Atunci cînd Louna îl întâlneşte pe Ambrose, care schimbă iubitele ca pe şosete şi nu pare să aibă nici o grijă pe lume, nu-l prea bagă în seamă. Dar băiatul nu se lasă descurajat, mai ales acum că a întâlnit-o pe singura fată a cărei părere contează cu adevărat.

Fanii scriitoarei Sarah Dessen se vor bucura să citească această poveste de dragoste tandră, spusă cu umor şi duioşie, al cărei final reprezintă mult mai mult decât un happy end.

5. Eliberare, Imogen Kealey

 Pentru Aliați, ea a fost o luptătoare neînfricată, o legendă a operațiunilor speciale, o pionieră. Pentru Gestapo, a fost o fantomă, o umbră, cea mai vânată persoană din lume.

Dar, înainte de toate acestea, Nancy Wake este o tânără locuitoare a Marsiliei, proaspăt logodită cu iubitul ei. Apoi Franța este cucerită de naziști și, cu apetitul ei pentru pericol, Nancy se vede curând atrasă în Rezistența franceză. Supranumită Șoarecele Alb, cu o răscumpărare de 5 milioane de franci pusă de Gestapo pe numele ei, Wake reușește să nu fie prinsă, deși era în capul listei de persoane căutate de naziști. În schimb, soțul ei este arestat pentru trădare și acuzat că el ar fi Șoarecele Alb.

Wake ajunge în Marea Britanie și, după un antrenament la Departamentul pentru Operațiuni Speciale (DOS) este parașutată în Auvergne, unde trebuie să câștige respectul unora dintre cei mai duri șefi ai Rezistenței. Acolo se luptă cu naziștii, încercând, în același timp, să-și salveze soțul.

6. Frontul de acasă, Kristin Hannah

Ca multe alte cupluri, Michael și Jolene Zarkades sunt nevoiți să facă față diferitelor probleme din viața de zi cu zi – copiii, carierele, facturile, treburile casnice – deși căsnicia lor se duce de râpă. Jolene, pilot de elicopter militar, este trimisă pe front, iar Michael rămâne acasă, unde trebuie să aibă grijă de fetele lor și să se descurce și cu dosarele pe care trebuie să le prezinte în instanță.

Mamă fiind, Jolene își părăsește familia cu inima sfâșiată, dar nu poate să nu-și facă datoria de soldat. În scrisorile pe care le trimite, ea descrie viața de campanie în culori frumoase, nevrând să-i sperie pe cei de acasă. Dar războiul o va schimba iremediabil pe Jolene. În fața dramei pe care o trăiește soția lui, Michael trebuie să-și înfrângă temerile cele mai întunecate și să lupte și el – pentru familie și pentru lucrurile care contează cel mai mult în viața lui.

Frontul de acasă prezintă o imagine profund onestă a căsniciei moderne și explorează suferințele pe care le provoacă războiul unei familii americane obișnuite. Este o poveste despre iubire, pierdere, eroism, onoare și, în cele din urmă, speranță.

7. Femeia cu chimono alb, Ana Johns

Deși trăiesc la zeci de ani distanță și sunt despărțite de un ocean cât o jumătate de lume, soarta a două femei este strâns legată de secretele pe care le împărtășesc.

Cu accente de Romeo și Julieta și Madame Butterfly, cele două istorii sunt întrețesute: o reporteriță din secolul XXI investighează cea mai personală poveste cu putință – aflarea adevărului despre femeia cu care tatăl ei a avut o relație interzisă cu mai bine de 50 de ani în urmă. Iar secretele tatălui, când ies la iveală, arată tot atât de multe despre el, cât și despre femeia și copilul pe care i-a lăsat în urmă.

Femeia cu chimono alb, romanul de debut al Anei Johns, a fost tradus deja în 17 limbi și a ajuns pe lista bestsellerurilor Globe and Mail și Toronto Star din Canada, precum și în selecția de cărți recomandate de BBC Radio 2.

8. Cele șapte surori. Sora furtună. Povestea lui Ally, Lucinda Riley

Ally D’Aplièse se pregătește să ia parte la una dintre cele mai periculoase competiții de iahting din lume când află vestea morții subite și misterioase a tatălui ei adoptiv. Se întoarce în grabă la casa familiei ca să se întâlnească cu cele cinci surori ale ei, dar descoperă acolo că tatăl adoptiv, un miliardar cu multe secrete, căruia fetele îi spun, în glumă, Pa Salt, le-a lăsat fiecăreia dintre ele câte un indiciu fascinant despre adevărata lor origine.

Mai mult, Ally se bucură de o poveste de dragoste care nu durează de multă vreme, dar este profundă și pasională și îi va schimba viața pentru totdeauna. Dar în jurul ei se întâmplă lucruri care îi răstoarnă așteptările, așa că Ally se hotărăște să urmărească pista lăsată de tatăl ei, care o conduce spre frumusețea înghețată a Norvegiei.

Citește și: Dosar de autor: Lucinda Riley, autoarea celebrei serii „Cele șapte surori”, apărută la Editura Litera

Aici, Ally începe să-și descopere rădăcinile și felul în care viața ei se leagă inexplicabil de cea a unei tinere cântărețe necunoscute, Anna Landvik, care a locuit în Bergen cu o sută de ani în urmă și care a cântat în prima audiție a celebrei suite simfonice Peer Gynt, compusă de Edvard Grieg. Cu cât Ally află mai multe despre Anna, cu atât începe să se întrebe cine a fost, cu adevărat, Pa Salt. Și de ce nu a apărut niciodată cea de-a șaptea soră?

9. Darul stelelorJojo Moyes

Anglia, sfârșitul anilor ’30. Alice Wright – neliniștită, sufocată de conveniențe – ia hotărârea impulsivă de a se căsători cu bogatul american Bennett van Cleve și de a-și lăsa casa și familia în urmă. Dar Baileyville, Kentucky, este un oraș insipid în care lumea îi dezaprobă purtarea, soțul ei preferă munca tovărășiei conjugale și este dominat de tatăl lui, așa că viața aici nu-i oferă aventura – sau scăparea – de care spera să aibă parte.

Asta până când o întâlnește pe Margery O’Hare – fiica unui infractor celebru și a unei femei nonconformiste, pe care orașul dorește să o uite. Margery are misiunea de a împărtăși miracolul lecturii celor săraci și pierduți și are nevoie de ajutorul lui Alice.

Citește și: Dosar de autor: Jojo Moyes, autoarea romanului „Înainte să te cunosc”, bestseller internațional disponibil pe Litera.ro

Străbătând singure potecile pe sub cerul liber, prin păduri, în sălbăticia muntelui, Alice, Margery și colegele lor descoperă libertatea, prietenia și un mod de viață care li se potrivește. Dar, când Baileyville se întoarce împotriva lor, va fi suficientă încrederea lor una în cealaltă – și puterea cuvântului scris – pentru a le salva?

Inspirat dintr-o remarcabilă poveste adevărată, Darul stelelor prezintă cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de ușor de îndrăgit ca Lou Clark, eroina de neuitat din Înainte să te cunosc.

10. Totul pentru dragoste, Kristin Hannah

Angie DeSaria încearcă de ani întregi să rămână însărcinată, iar eșecurile repetate i-au frânt inima. După un divorț dureros, se întoarce în orășelul unde a copilărit, pe coasta de nord-vest a Pacificului, ca să conducă restaurantul familiei. În West End, unde viața curge între flux și reflux, soarta ei se schimbă după ce se împrietenește cu o adolescentă cu probleme.

Angie o angajează pe Lauren Ribido pentru că vede ceva special în tânăra de șaptesprezece ani. Legătura dintre ele devine curând foarte strânsă, iar când Lauren este abandonată de propria mamă, Angie îi oferă adăpost. Dar nimic nu anunță urmările profunde ale gestului ei de bunătate. Împreună, aceste două femei – una care își dorește din suflet un copil, cealaltă care are nevoie de dragostea unei mame – vor fi supuse la încercări la care nu s-ar fi gândit niciodată.

Citește și: Dosar de autor: Kristin Hannah, autoarea cu peste 20 de bestselleruri internaționale

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.