LiteraBlog Top cele mai citite cărți Litera în luna iunie 2022

Top cele mai citite cărți Litera în luna iunie 2022

Misteriosul caz Christie, de Nina de Gramont, Fata cu stea albastră, de Pam Jenoff, O viață măruntă, de Hanya Yanagihara și Alte 100 de greșeli care au schimbat istoria, de Bill Fawcett, sunt în topul preferințelor cititorilor în luna iunie 2022.

Misteriosul caz Christie, Nina de Gramont

Lumea Agathei Christie este una a petrecerilor somptuoase, a vizitelor de weekend la reședințele de vacanță ale prietenilor și a faimei literare în creștere.

Lumea lui Nan O’Dea este cu totul diferită. Încercările ei de a lăsa în urmă o copilărie dificilă o poartă, în timpul Primului Război Mondial, de la Londra în Irlanda, unde viața ei va fi marcată de o dramă ascunsă. După ce reușește să se întoarcă în Anglia, o ia în vizor pe Agatha. Pentru că Agatha are ceva ce ea își dorește nespus. Și nu este vorba doar despre soțul ei. În ciuda diferențelor dintre ele, cele două femei vor deveni cele mai neașteptate aliate. Și în timpul celor unsprezece zile misterioase în care Agatha este dată dispărută, va ieși la iveală un secret întunecat, a cărui cheie o deține doar Nan.

Misteriosul caz Christie, uimitorul roman al Ninei de Gramont, reimaginează dispariția inexplicabilă, timp de unsprezece zile, a Agathei Christie, petrecută în anul 1926, un subiect care a fascinat multă vreme întreaga lume și despre care se vorbește încă și astăzi.

Fata cu stea albastră, Pam Jenoff

O poveste înduioșătoare despre iubire, pierdere și mântuire.

1942. Sadie Gault are optsprezece ani și locuiește cu părinții ei în ghetoul din Cracovia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Când naziștii lichidează ghetoul, Sadie și mama ei însărcinată sunt nevoite să se refugieze în tunelurile periculoase de sub oraș. Într-o zi, Sadie se uită printr-un grilaj și vede o fată de vârsta ei cumpărând flori.

Ella Stepanek este o poloneză înstărită și duce o viață destul de ușoară alături de mama ei vitregă, care a reușit să se apropie de unii dintre ocupanții germani. În timp ce face cumpărături la piață, ea vede ceva mișcându-se sub un grătar de canal de pe stradă. La o privire mai atentă, își dă seama că este o fată care se ascunde.

Ella începe să o ajute pe Sadie și cele două se împrietenesc, dar, pe măsură ce pericolele războiului se agravează, viața le duce pe căi diferite și vor fi puse la încercare în fața unor greutăți copleșitoare. Inspirată din povești reale incredibile, Fata cu stea albastră este o mărturie de neuitat despre puterea prieteniei și despre forța extraordinară a voinței umane de a supraviețui.

O viață măruntă, de Hanya Yanagihara

Patru absolvenți ai unui mic colegiu din Massachusetts – debusolați, fără un ban în buzunar și susținuți doar de prietenia și ambiția lor – se mută la New York pentru a-și face o situație. Cei patru sunt chipeșul Willem, care-și dorește să devină actor; JB, un pictor născut în Brooklyn care încearcă să pătrundă în lumea artei; Malcolm, un arhitect frustrat, angajat la o firmă importantă; și Jude, o minte sclipitoare, dar un individ retras și enigmatic, în jurul căruia gravitează toți ceilalți. De-a lungul anilor, relațiile dintre ei se adâncesc și se complică, însă provocarea cea mai mare pentru ei rămâne Jude, ajuns cu timpul un avocat extrem de talentat, dar din ce în ce mai instabil, cu mintea și trupul însemnate de o copilărie cumplită, de o traumă pe care se teme că nu o va putea depăși niciodată.

O viață măruntă este un roman de o extraordinară forță și emoție, despre legăturile indisolubile ale prieteniei și despre limitele rezistenței umane.

Alte 100 de greșeli care au schimbat istoria, de Bill Fawcett

Privite în retrospectivă, evenimentele desfășurate de-a lungul deceniilor și deciziile luate în unele cazuri, începând cu China anului 259 î.Hr. și până la unul dintre cele mai mari dezastre nucleare, ne pun pe gânduri.

Volumul de față prezintă o sută de astfel de decizii, unele îngrozitoare, altele mai puțin inspirate.

Parlamentul britanic adoptă Legea Timbrului, punând coloniile americane să plătească pentru propria apărare – care duce la o revoluție.

În 1929, președintele Herbert Hoover a hotărât să lase economia să-și revină de la sine… ca rezultat, Marea Criză se adâncește și mai mult.

Nixon înregistrează toate discuțiile sale din Biroul Oval gândindu-se că vor avea o mare valoare istorică la un moment dat. S-a dovedit că a avut dreptate când aceleași casete l-au costat funcția de președinte.

Carol I încheie un acord cu irlandezii pentru a lupta împotriva Parlamentului, care îl face, în schimb, să piardă sprijinul public – și mai târziu, capul.

În această carte veți găsi poveștile unora dintre cei mai puternici bărbați din istorie, care au luat decizii îngrozitoare și au făcut erori evidente. Probabil vă veți întreba cum poți restrânge opțiunile la doar 100 de exemple de-a lungul istoriei. Cele incluse în acest volum sunt printre cele mai interesante și mai cumplite erori pe care le-au făcut generali, regi și președinți. Unele au schimbat totul în mod radical, unele sunt haioase, iar de altele vă veți minuna că s-au întâmplat. Aceste erori, decizii greșite și scandaluri ocazionale au influențat lumea de astăzi. Când privim spre trecut, este limpede că mersul istoriei se mai poticnește din când în când. Felul în care trăim, muncim și iubim acum este în mare măsură rezultatul erorilor, care, la rândul lor, sunt rezultatul unor planuri strălucite sau al îndrumărilor unui lider inspirat. Priviți bine în jur și apoi citiți titlurile. Credeți că s-a ajuns aici intenționat?

Fiicele războiului, Rhys Bowen

O saga cuprinzătoare și captivantă despre familie, dragoste și trădare.

Al Doilea Război Mondial. Anul 1941. Pe moșia Farleigh, casa lordului Westerham și a celor cinci fiice ale sale, un soldat este găsit mort. Lângă el se află o parașută. După ce uniforma britanică și bunurile sale ridică suspiciuni, agentul MI5 și prietenul de familie al lordului, Ben Cresswell, este însărcinat în secret să stabilească dacă bărbatul este un spion german. Misiunea îi oferă lui Ben șansa de a fi lângă fiica mijlocie a lordului Westerham, Pamela, pe care o iubește în taină. Dar Pamela are propriul ei secret: și-a luat un loc de muncă la Bletchley Park, unitatea britanică de spargere a codurilor.

În timp ce Ben dă de urma unor spioni și trădători, printre care e posibil să fie un alt membru al familiei Pamelei, el descoperă o conspirație îngrozitoare, care poate schimba istoria: un plan pentru uciderea premierului Winston Churchill. Poate el, cu ajutorul Pamelei, să-i oprească pe spioni înainte ca Anglia să cadă?

Livrare către Orașul Pierdut, P. G. Bell

O carte veche și misterioasă, care amenință să distrugă toată cunoașterea Locurilor Imposibile.

O livrare-fulger Timbru Auriu, care trebuie efectuată de echipa Agenților Serviciilor Poștale Imposibile în doar câteva ore.

Un tărâm magic dispărut de pe toate hărțile de mii de ani, însă ascuns în cel mai neașteptat loc cu putință.

Dacă vrei să afli legătura dintre aceste indicii, urmează-i pe Suzy și pe simpaticii troli la bordul Expresului Serviciilor Poștale Imposibile, într-o nouă aventură extraordinară!

Sfârșitul trilogiei Trenul către Locurile Imposibile se anunță de-a dreptul electrizant! Ești gata? Start spre Uniunea Locurilor Imposibile!

Un tăciun întunecat, Jennifer Armentrout

Născută înfășurată în vălul zeilor primitivi, o Fecioară așa cum au făgăduit parcele, Seraphena Mierel nu a fost, de fapt, niciodată cu adevărat stăpâna propriului destin. Aleasă înainte să se nască pentru a îndeplini învoiala disperată făcută de strămoșul ei pentru a-și salva poporul, Sera trebuie să renunțe la viața ei și să se ofere drept ofrandă zeului primitiv al morții, pentru a-i deveni consoartă. Cu toate acestea, adevăratul destin al Serei este secretul cel mai bine păstrat din întreaga Lasanie – nu este Fecioara cea protejată, ci o asasină cu o singură misiune, cu o singură țintă: să îl facă pe zeul primitiv al morții să se îndrăgostească de ea, să devină slăbiciunea lui și apoi… să îl ucidă. Dacă va da greș, își va osândi regatul la o moarte lentă din pricina Stricăciunii.

Sera a știut dintotdeauna ce era. Aleasă. Consoartă. Asasină. Armă. Un spectru niciodată întru totul format și, totuși, îmbibat de sânge. Un monstru. Până să apară el. Până ca vorbele și faptele neașteptate ale zeului primitiv al morții să alunge întunericul ce începuse să sălășluiască în sufletul ei. Iar atingerea lui seducătoare îi stârnește o pasiune pe care nu și-a îngăduit niciodată să o simtă și pe care nu are voie să o simtă pentru el. Dar Sera nu a avut niciodată de ales. Oricum ar fi, viața ei este pierdută: așa a fost mereu, căci a fost atinsă pe vecie de viață și de moarte.

Căminul fetelor orfane, Joanna Goodman

Două femei, două destine împletite, o poveste despre despărțire și regăsire.

În Quebecul anilor 1950, francezii și englezii se tolerează reciproc cu o politețe precară – la fel ca părinții lui Maggie Hughes. Tatăl anglofon al lui Maggie are ambiții pentru fiica sa, care nu includ căsătoria cu un tânăr francez sărac, de la ferma vecină. Dar inima lui Maggie este cucerită de Gabriel Phénix. Când rămâne însărcinată la cincisprezece ani, părinții ei o forțează să o dea pe Elodie spre adopție și să își reia viața „pe calea cea bună“.

Elodie este crescută în sistemul de orfelinate pentru săraci din Quebec. Este o existență destul de precară, care ia o turnură tragică atunci când, împreună cu alte mii de orfani din Quebec, Elodie este declarată bolnavă mintal ca urmare a unei noi legi care oferă mai multe fonduri pentru spitalele de psihiatrie decât pentru orfelinate. Inteligentă și hotărâtă, Elodie rezistă la tratamentul îngrozitor al călugărițelor, câștigându-și în cele din urmă libertatea la șaptesprezece ani, când este aruncată într-o lume străină, adesea dificil de gestionat.

Maggie, căsătorită cu un om de afaceri dornic să își întemeieze o familie, nu-și poate uita fiica pe care a fost nevoită să o abandoneze, iar o reîntâlnire întâmplătoare cu Gabriel o determină să facă o alegere sfâșietoare. Pe măsură ce timpul trece, poveștile lui Maggie și Elodie se întrepătrund, dar nu se ating niciodată, până când Maggie își dă seama că trebuie să ia ceea ce își dorește de la viață și să plece în căutarea fiicei sale pierdute de mult timp, revendicând în sfârșit adevărul care le-a fost refuzat amândurora.

Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, Alexandru Lamba

Un thriller psihologic despre șapte păcate, între care invidia, lenea, superbia ori desfrânarea, plus un personaj care caută purgatoriul. O poveste de azi, alertă, frustă și simbolică în același timp.

Scenele se construiesc ca niște cadre cinematografice, alternând planul îndepărtat cu cel apropiat, iar ritmul este dat de structurile dialogale – scurte, intense, pe alocuri repetitive, ca o țesătură care introduce o anumită linie-refren.“ (Cristina Bogdan)

De ce oamenilor buni li se întâmplă lucruri rele, Harold S. Kushner

Fiul de trei ani al lui Harold Kushner a fost diagnosticat cu o boală degenerativă care avea să-i curme viața la începutul adolescenței. În floarea vârstei, rabinul Kushner a fost nevoit să se confrunte cu una dintre cele mai dificile întrebări pe care și le poate pune un om: de ce oamenilor buni li se întâmplă lucruri rele? De ce Dumnezeu permite ca asupra celor virtuoși sau pur și simplu a oamenilor obișnuiți să se abată nenorociri devastatoare? Cum de-a lăsat să aibă loc, de exemplu, Holocaustul? După câțiva ani, depășindu-și suferința sfâșietoare, Kushner a scris, cu sinceritate și claritate, despre îndoielile și temerile pe care le naște orice tragedie. Cu înțelepciunea acumulată ca rabin, părinte, cititor și pur și simplu ca ființă umană, el refuză să-i învinuiască pe oameni sau pe Dumnezeu de nedreptățile vieții și găsește un singur vinovat: haosul. Într-o lume în care multe tragedii par să nu aibă niciun sens, el ne propune să nu mai fim furioși pe noi, pe ceilalți sau pe Divinitate, ci pe situație, astfel încât să trecem peste suferință în armonie cu propria persoană, cu cei apropiați și cu Dumnezeu. Deseori imitat, dar niciodată întrecut, clasicul volum De ce oamenilor buni li se întâmplă lucruri rele ne limpezește gândurile și ne oferă consolare în vremuri de restriște.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.