Top cele mai citite cărți Litera în luna mai 2022
Paradis, de Abdulrazak Gurnah, Orașul Semilunii. Casa Cerului și a Aerului, de Sarah J. Maas, Eu sunt Maia, de Maia Morgenstern, Tânăra cerșetoare, de Alice Munro, sunt în topul preferințelor cititorilor în luna mai 2022.
Paradis, Abdulrazak Gurnah
Yusuf duce o viață liniștită cu familia sa într-un orășel din Africa de Est, iar când e înștiințat că urmează să plece departe de casă, primește vestea senin. Nu-i trece prin minte să întrebe de ce trebuie să-l însoțească pe unchiul Aziz și de ce a fost organizată atât de rapid expediția; nu întreabă nici măcar când se va întoarce. Adevărul este că „unchiul“ e un negustor bogat și puternic, iar Yusuf i-a fost încredințat drept zălog pentru datoriile tatălui său.
Paradis este o tapiserie complexă în care se întrețes mituri, vise și tradițiile biblică și coranică, povestea maturizării unui băiat într-o Africă măcinată de colonialism și violență.
Orașul Semilunii. Casa Cerului și a Aerului, Sarah J. Maas
Bryce Quinlan și Hunt Athalar încearcă să revină la normalitate – poate că au salvat Orașul Semilunii, dar, cu atâtea schimbări în viețile lor din ultima vreme, vor mai ales o șansă de a se relaxa. De a o lua mai încet. De a-și dea seama ce le rezervă viitorul.
Asterii s-au ținut de cuvânt până acum, lăsându-i pe Bryce și Hunt în pace. Dar, odată cu rebelii care diminuează puterea Asterilor, amenințarea pe care o reprezintă conducătorii crește. Pe măsură ce Bryce, Hunt și prietenii lor sunt atrași în planurile rebelilor, alegerea devine clară: să păstreze tăcerea, în timp ce alții sunt oprimați, sau să lupte pentru ceea ce este corect. Iar ei nu s-au priceput niciodată să păstreze tăcerea.
În această continuare sexy și plină de acțiune a bestsellerului Casa Pământului și a Sângelui, Sarah J. Maas țese o poveste captivantă despre o lume pe cale să explodeze – și despre oamenii care vor face orice pentru a o salva.
Eu sunt Maia, Maia Morgenstern
La vremea asta joc. Joc şi interpretez tot felul de personaje. Potrivite pentru vârsta mea, pentru experiența mea, pentru viața pe care am trăit‑o. Joc și particip în tot felul de spectacole, evenimente artistice. Mă pregătesc așa cum o fac de‑o viață: mai întâi citesc textul (de șapte ori fiecare replică, apoi totul), repet mișcarea, respect indicațiile. Dar, mai ales, mă documentez: citesc, ascult (muzică și povești), încerc să reconstitui fapte reale sau să‑mi imaginez o epocă, o lume. Uneori reușesc, alteori doar îmi închipui. Dar pentru mine e foarte important. Învăț, studiez, descopăr.
Maia Morgenstern
Tânăra cerșetoare, Alice Munro
Născută în cartierul sărac al unui orășel canadian, Rose s-a luptat toată copilăria și adolescența cu Flo, mama ei vitregă, pragmatică și aspră, care o speria cu povești din propriul ei trecut și avertismente în legătură cu lumea primejdioasă din afara casei lor. Însă Rose era ambițioasă – a obținut o bursă și a plecat la Toronto, unde s-a măritat cu Patrick, vlăstarul unei familii bogate. În ochii lui era tânăra cerșetoare, „blajină și voluptuoasă, cu picioarele albe și sfioase“, iar el era cavalerul ei, fericit să-i șadă la picioare și s-o adore.
Citește un fragment în avanpremieră din “Tânăra cerșetoare”, de Alice Munro
Această culegere splendidă de povestiri se citește ca un roman, urmărind viața lui Rose pe măsură ce se îndepărtează de originile sărmane și-și croiește propriul drum în lume.
Beauvoir. O viață, Kate Kirkpatrick
Simbol al feminității eliberate, relațiile neconvenționale ale lui Simone de Beauvoir au inspirat și au scandalizat o generație. Filosoafă, scriitoare și simbol al feminismului, a câștigat premii literare prestigioase și a transformat modul în care gândim despre gen odată cu Al doilea sex. Dar, în ciuda succesului ei, nu a putut să nu se întrebe dacă nu cumva s-a vândut prea ieftin. Legătura ei cu Jean-Paul Sartre a fost considerată una dintre poveștile de dragoste legendare ale secolului XX. Dar, pentru Beauvoir, aceasta a venit cu un preț: vreme de decenii, a fost considerată o gânditoare lipsită de originalitate, care aplica ideile lui Sartre. În ultimii ani, au ieșit la lumină noi materiale care au scos în evidență ingeniozitatea filosofiei proprii lui Beauvoir și importanța celorlalte iubiri din viața ei. Această biografie inedită folosește jurnale și scrisori nepublicate până acum pentru a spune povestea fascinantă a modului în care Simone de Beauvoir a devenit ea însăși.
Citește un fragment în avanpremieră din „Beauvoir. O viață“, de Kate Kirkpatrick
Întâlniri în vacanță, Emily Henry
Sunt cei mai buni prieteni. Merg împreună în zece excursii de vară. Au o ultimă șansă de a se îndrăgosti.
Poppy și Alex. Alex și Poppy. Nu au nimic în comun. Ea este un copil rebel. Are o poftă de călătorie nesățioasă; el preferă să stea acasă să citească. Dar încă din facultate sunt cei mai buni prieteni. În cea mai mare parte a anului, ei locuiesc departe unul de celălalt – ea este în New York City, iar el în micul lor oraș natal –, dar în fiecare vară, timp de un deceniu, au avut împreună o săptămână glorioasă de vacanță.
Până când au stricat totul. De doi ani nu au mai vorbit.
Poppy are tot ce ar trebui să-și dorească, dar este blocată într-o rutină care o obosește. Când cineva întreabă când a fost cu adevărat fericită ultima dată, ea știe, fără îndoială, că a fost în acea călătorie nefastă, finală, cu Alex. Și așa, decide să-și convingă cel mai bun prieten să mai meargă într-o vacanță împreună. Acolo își pune sufletul pe masă. Și iubirea pentru el.
Are o săptămână să rezolve totul. Dacă ea poate ocoli singurul mare adevăr care a stat întotdeauna în liniște în mijlocul relației lor aparent perfecte, ce ar putea merge prost?
Coco Chanel: Viața intimă, Lisa Chaney
În Coco Chanel: Viața intimă, Lisa Chaney spune povestea controversată a unei figuri misterioase care a schimbat moda secolului trecut.
Revoluționând stilul vestimentar al femeilor, Gabrielle „Coco“ Chanel a fost cel mai influent creator de modă al secolului XX, iar călătoria sa extraordinară și neconvențională – de la sărăcie la lux – a ajutat la conturarea ideii de femeie modernă.
Scoțând la iveală o viață fascinantă, această biografie remarcabilă arată de ce numele de Chanel înseamnă eleganță, dar și un caracter rebel. Legăturile sale, ale căror detalii tragice și penetrante au scăpat biografilor anteriori, par rupte din legende. Inteligentă și fascinantă, Coco Chanel a fost muză, amantă și sponsor pentru cei mai cunoscuți artiști ai secolului, inclusiv pentru Picasso, Dalí și Stravinski.
Pornind de la scrisori de dragoste și de la alte documente descoperite recent, Lisa Chaney prezintă adevărul despre viața intimă a lui Coco Chanel, inclusiv despre dependența de droguri și despre iubitul său german din Al Doilea Război Mondial, creând poate cel mai provocator și mai complex portret de până acum.
Femei de iasomie, Ionel Bușe
Roman intelectualist, despre pandemie și reguli, despre amintiri, nostalgii și, desigur, femei, satiric și analitic în același timp, aduce o viziune completă asupra istoriei recente și o poveste de dragoste.
„M-am îndrăgostit la prima vedere și pe viață de «Femeile de iasomie» ale lui Ionel Bușe, savurând poveștile lor stranii, livrești și, deopotrivă, autentice, din postura inedită de jurizant al Concursului de debut al Editurii Litera, care a parcurs șaptezeci de manuscrise, spre a alege romane ce vor decide viitorul literaturii române.“ (Radu Aldulescu)
Eliberarea copilului interior. Cum să identifici și să vindeci traumele copilăriei, de Charles L. Whitfield
Mulți dintre noi purtăm în suflet răni vechi, îngropate uneori atât de adânc, încât nici nu mai suntem conștienți de ele. Dar, pentru a duce o viață echilibrată și împlinită, avem nevoie să le readucem la suprafață și să le vindecăm. În cartea de față, Charles L. Whitfield, medic și psihoterapeut american recunoscut pe plan internațional, oferă o prezentare simplă și clară a principiilor care stau la baza procesului de vindecare a traumelor psihice.
Pornind de la explicarea proceselor traumatice pe care le suferă copilul interior – adică acea parte din noi care e plină de vitalitate și creativitate –, autorul descrie etapele procesului prin care ne putem însănătoși sufletește, recăpătându-ne energia și bucuria de a trăi. Desigur, este un proces dificil, dar, urmând pașii prezentați în volumul de față, cu toții ne putem elibera de povara trecutului.
Citește un fragment în avanpremieră din “Eliberarea copilului interior”, de Charles L. Whitfield
În cei 25 de ani scurși de la apariția ei, Eliberarea copilului interior a devenit o carte clasică în domeniu, reușind totodată să-și păstreze prospețimea. O lectură obligatorie pentru psihoterapeuți și pentru toți cei care vor să-și identifice și să-și vindece traumele!
Doamna cancelar: Remarcabila odisee a Angelei Merkel, Kati Marton
O biografie fascinantă a fostului cancelar german Angela Merkel, acest volum prezintă parcursul politic al celei mai puternice – și mai enigmatice – femei din lume.
Fiică a unui pastor din Germania de Est controlată de sovietici, Angela Merkel a intrat în lumea politică după căderea Zidului Berlinului, dar, în cincisprezece ani, a devenit cancelar al Germaniei și, în scurt timp, liderul neoficial al Occidentului.
Autoarea Kati Marton pătrunde misterul care o înconjoară pe Angela Merkel. Având acces la cercul intim al cancelarului și la documente abia recent scoase la lumină, Marton prezintă cititorului geniul politic unic care a fost secretul succesului lui Merkel. Nici un alt lider modern nu s-a confruntat la fel de abil cu agresiunea regimului de la Moscova, nu a propus politici sociale mai îndrăznețe și nu a unit cu mai mult calm un întreg continent într-o epocă în care țările devin tot mai scindate. În nenumărate rânduri, Merkel a dobândit un avantaj în fața unor lideri precum Putin sau Trump și a legat alianțe complicate cu parteneri precum Obama și Macron.
Protejându-și foarte bine viața privată, Angela Merkel este un model de urmat pentru oricine dorește să câștige și să păstreze puterea, fără să-și sacrifice convingerile morale. O biografie politică fascinantă, un portret intim uman și o privire revelatoare, acest volum ne permite să o înțelegem mai bine pe această femeie extraordinară a epocii noastre.