LiteraBlog Top cele mai citite cărți Litera în luna aprilie 2022

Top cele mai citite cărți Litera în luna aprilie 2022

Abandon de Abdulrazak Gurnah, M. Fiul secolului de Antonio Scurati, Tot ce am iubit de Pam Jenoff, Ultima călătorie de Santa Montefiore sunt în topul preferințelor cititorilor în luna aprilie 2022.

Abandon, Abdulrazak Gurnah

În zorii unei zile din 1899, într-un orășel de pe coasta Oceanului Indian, nu departe de Mombasa, Hassanali pornește spre moschee. Nu ajunge însă acolo, deoarece din deșert se împleticește spre el un englez murdar și epuizat care îi cade la picioare. Bărbatul acela este Martin Pearce – scriitor, călător și orientalist debutant. După o perioadă de refacere, Pearce îl vizitează pe Hassanali ca să-i mulțumească pentru că l-a salvat, însă acolo o cunoaște pe sora lui Hassanali, Rehana, care îl cucerește instantaneu.

Citește un fragment în avanpremieră din „Abandon“ de Abdulrazak Gurnah

În acest orășel părăginit de la marginea vieții civilizate, în timp ce imperiul se pregătește să treacă în noul secol, începe o poveste de dragoste pasională care face punte între două culturi, urmând să reverbereze de-a lungul a trei generații și peste continente.

M. Fiul secoluluiAntonio Scurati

Italia este epuizată. Sătulă de clasa politică. Sătulă de moderații inepți și de mașinațiile agonizante ale unei democrații ce pare să nu mai funcționeze. În timp ce liderii țării au stat cu mâinile în sân, bucurându-se de siguranța Parlamentului, un om din exterior a urcat până în vârf. Este un inadaptat prin excelență, un protector al veteranilor de război demobilizați rușinos, un vagabond care-și caută drumul. Vorbește în numele proscrișilor, al renegaților și al celor care pun mai presus de orice puritatea ideologică. Este un fost lider socialist înlăturat de partidul său, directorul unui mic ziar de opoziție, un agitator politic neobosit. Ca un animal, simte că se apropie schimbarea. Este Benito Mussolini. M. Fiul secolului descrie ascensiunea fascismului din perspectiva fondatorului său. Bogată în detalii și presărată cu documente și surse autentice, este o operă impecabilă de ficțiune istorică, cu o rezonanță dramatică în epoca noastră.

Citește un fragment în avanpremieră din „M. Fiul secolului” de Antonio Scurati

Tot ce am iubitPam Jenoff

O poveste plină de suspans despre iubire și trădare, petrecută în timpul Holocaustului

Charlotte Gold este șocată când fostul ei logodnic, Brian, apare la ușa biroului ei de avocatură cu un caz tulburător.

Roger Dykmans, un bancher bogat și fratele unui erou al Holocaustului, a fost acuzat de crime de război din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv de trădarea fratelui său și a evreilor pe care acesta încerca să-i salveze. Tot ce trebuie să facă Charlotte este să călătorească la München și să-l ajute pe Jack, fratele înstrăinat al lui Brian, pentru a dovedi nevinovăția lui Roger.

Citește un fragment în avanpremieră din „Tot ce am iubit“, de Pam Jenoff

În ciuda reticențelor sale, Charlotte acceptă, dar cazul este curând împiedicat de clientul însuși. Roger refuză să ajute la propria apărare, dezvăluind doar că dovada nevinovăției sale se află în interiorul unui ceas complicat, zărit ultima dată în Germania nazistă. Pe măsură ce Jack și Charlotte iau urma ceasului, încercând să descopere pe unde a ajuns pe parcursul secolului trecut, ei află despre dragostea lui Roger pentru soția evreică a fratelui său, Magda, și despre deciziile tragice pe care a trebuit să le ia pentru a o salva, dar, în același timp, se luptă cu atracția tot mai mare dintre ei.

Ultima călătorieSanta Montefiore

O poveste despre război, despre Italia, despre o tânără frumoasă și o tragedie teribilă

Războiul s-a terminat, dar umbra lui încă persistă. Iar în adâncul peisajului rural luxuriant, un aristocrat excentric este ucis cu sălbăticie în frumosul său palazzo.

Londra, 1971. Ani mai târziu, această crimă neelucidată ajunge să-i influențeze viața Albei, o fată boemă care trăiește pe o casă plutitoare în Chelsea.

Aceste două epoci distincte sunt legate de firul unei povești de dragoste, decadență și trădare, care o duce pe Alba în plantațiile de măslini de pe coasta Amalfi, scăldate în mirosul smochinelor, dar și copleșite de drama războiului și de tulburarea persistentă a tragediei.

Trecutul dezvăluie legăturile secrete dintre partizani și naziști, dintre țărani și conți și, în centrul tuturor, o femeie seducătoare și misterioasă: mama ei… 

Călătoria civilizației umane. Cum poate specia noastră supraviețui și prosperaOded Galor

O măreață teorie unificatoare pivind prosperitatea și inegalitatea umane, de la unul dintre cei mai remarcabili gânditori ai lumii.

Într-o călătorie captivantă din zorii existenței umane și până în prezent, celebrul economist și gânditor Oded Galor oferă o soluție intrigantă la două dintre cele mai mari mistere ale umanității.

De ce suntem singura specie care a scăpat – abia recent – de capcana subzistenței, fapt ce ne permite să ne bucurăm de standarde de viață cu mult superioare altor specii? De ce progresul este atât de inegal pe planetă, creând diferențe mari între națiunile de astăzi? Cu un scop amplu și bogat în conexiuni fascinante, textul captivant al lui Galor explică modul în care tehnologia, dimensiunea populației și adaptarea au condus la o schimbare în povestea omului acum abia 200 de ani. Însă, prin urmărirea acestei călătorii în timp și prin îndepărtarea straturilor de influență – colonialism, instituții politice, structuri sociale, cultură –, Galor ajunge și la explicarea cauzei ultime a inegalității: acele populații ancestrale care s-au bucurat de caracteristici geografice fertile și de o mare diversitate au pornit pe drumul către prosperitate, în timp ce acelea cărora le-au lipsit aceste lucruri au pornit cu un handicap care continuă să le dezavantajeze.

În contextul actual al crizei ecologice mondiale, Călătoria civilizației umane ne arată că egalitatea de gen, investiția în educație și echilibrul dintre diversitate și coeziune socială sunt esențiale nu numai pentru prosperitatea speciei noastre, ci și pentru supraviețuirea ei.

Proiectul SilverviewJohn le Carré

Julian Lawndsley a renunțat la o carieră foarte promițătoare în lumea finanțelor pentru o viață mai simplă, aceea de librar într-un orășel de pe litoralul englezesc. La numai câteva luni de când și-a intrat în noul rol, un vizitator îi tulbură tihna: Edward, un imigrant polonez care locuiește la Silverview, vila de la marginea orașului, pare să știe o mulțime de lucruri despre familia lui Julian și manifestă un interes bizar pentru funcționarea micii sale afaceri.

Când o scrisoare îi este remisă unui spion de rang înalt din Londra, avertizându-l cu privire la o scurgere periculoasă de informații, ancheta conduce spre acest orășel liniștit de pe malul mării…

Proiectul Silverview este povestea hipnotizantă a întâlnirii dintre inocență și experiență, dintre datoria publică și principiile morale personale. Cu vocea sa inimitabilă, John le Carré, cel mai mare cronicar al epocii noastre, încearcă să răspundă la o întrebare deloc ușoară: ce le datorăm cu adevărat oamenilor pe care-i iubim?

Calea spre iluminareFlorence Scovel Shinn

Deși artistă și ilustratoare de meserie, Florence Scovel Shinn a devenit faimoasă datorită celor câtorva cărți pe care le-a scris și care, generații la rând, s-au dovedit extraordinare surse de inspirație pentru cititorii dornici să preia controlul asupra propriei lor vieți. Scrierile ei ne încredinţează că puterea lui Dumnezeu se află în orice lucru, cât de mărunt, și că, dacă ne concentrăm mintea în direcția corectă, devenim capabili să ne vindecăm singuri și să atragem succesul.

Refuzată de editori, Florence Scovell Shinn şi-a publicat singură, în 1925, Jocul vieții și cum să-l jucăm, în care afirmă că succesul, sănătatea și prosperitatea fiecăruia dintre noi depind de aplicarea unor legi spirituale simple și clare. A urmat Cuvântul tău este o baghetă magică (1928), care susține că ceea ce spunem influențează felul cum gândim și, ca atare, ne modelează situația de viață, idei pe care gânditoarea americană le-a dus mai departe în volumul Ușa secretă către succes, apărut în 1940. Puterea cuvântului rostit este o culegere de gânduri și însemnări editate postum, în 1945.

Filozofia lui Florence Scovel Shinn, precursoare a ceea ce numim azi „gândire pozitivă“, alătură meditațiilor și recomandărilor despre puterea gândului mici povești din „viața adevărată“, menite să prezinte ideile metafizice într-un stil simplu și accesibil oricui.

Calea spre iluminare, care include pentru prima oară în România toate cele patru volume ale celebrei autoare, este un ghid cuprinzător cu ajutorul căruia poți învăța să transformi înfrângerea în victorie, sărăcia în bogăție, teama în credință și resentimentele în iubire.

Greier de topazFlorin Spătaru

Sexualitate, literatură și scene memorabile în peisajul bucureștean actual.

Un roman dens și senzual, cu o imagerie stranie, de avangardă, «Greier de topaz» amintește prin vervă și intensitatea emoțiilor de scriitura lui Céline, de care îl mai apropie și observația exactă, dar și viziunea sardonică, uneori. Scrisul voluptuos, inventiv și cultura filologică fac din el un roman de raftul întâi.“ (Doina Ruști)

Iunie 1941. Diagnostic finalMark Solonin

Mark Solonin este unul dintre intelectualii ruși care a absorbit critic experiența sovietică. Un împătimit al arhivelor, chiar dacă nu este istoric de profesie, Solonin reușește să spulbere în cartea sa o bună parte din miturile sovietice privitoare la Al Doilea Război Mondial. Analizând minuțios planurile de mobilizare, tipurile de armament și jurnalele marilor unități sovietice, Solonin argumentează solid teza iminenței atacului Armatei Roșii asupra Germaniei naziste în vara anului 1941. Ceea ce părea o teorie extravagantă, când Viktor Suvorov (Vladimir Rezun) și-a lansat celebra carte Spărgătorul de gheață, a devenit, prin eforturile lui Mark Solonin, o premisă greu de contestat. Spre deosebire de istoriografia sovietică și de cea rusă oficială, Solonin nu justifică dezastrul Armatei Roșii în primele luni ale războiului prin superioritatea numerică sau în armament a germanilor – fapt total neadevărat, iar cartea de față demontează și acest mit –, prin talentul generalilor lui Hitler sau prin perplexitatea produsă de invazie. Pentru Solonin, catastrofa se explică prin absența dorinței de a lupta a soldaților Armatei Roșii și mai ales prin incapacitatea corpului de comandă sovietic de a face față cerințelor unui război modern de apărare. Încă de la înființarea sa, armata sovietică fusese educată, dotată și instruită pentru războaie ofensive, iar ordinele de luptă secrete, aflate în fișetele comandanților sovietici din vara anului 1941, prevedeau declanșarea unei ofensive, pe toată granița, împotriva armatei germane, fapt care-l așază pe Stalin, alături de Hitler, în infama galerie a agresorilor. De aceea, primirea „rece“ de care s-au bucurat întotdeauna cărțile lui Solonin în cercurile intelectuale rusești apropiate de Putere.

Manuscrisul fanariotDoina Ruști

Dragoste, sclavie, fanarioți – plus un manuscris insolit.

Leun, un vlaș în vârstă de șaptesprezece ani, aude un cântec despre București, ca loc al tuturor fericirilor, și străbate Imperiul Otoman ca să ajungă acolo. Este croitor, iar această pasiune îl face să se simtă liber. Dar sensurile mult visatei libertăți se schimbă după ce o întâlnește pe Maiorca. Este anul 1796, iar toată întâmplarea încape într-un document, devenit eroul principal al poveștii.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.