Duelul si alte povestiri
Versiuni disponibile
Cehov a descris societatea vremii sale folosind o tehnică literară simplă, lipsită de prețiozitate, fiind considerat un reprezentant de marcă al școlii realiste ruse de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Noutatea pe care scriitorul a adus-o a fost renunțarea la obiectivele mărețe, la rezolvarea unor teme fundamentale, concentrându-se asupra destinelor individuale. Volumul de față include unele dintre cele mai cunoscute proze de mari dimensiuni ale lui Cehov, povestiri precum „Stepa“, „Duelul“, „Povestea unui om necunoscut“, „Trei ani“ sau „Viața mea“, ce urmăresc fiecare câte un parcurs în care personajele, chiar dacă nu se schimbă fundamental, se adaptează și răspund realității în evoluție.
Â
Geniul se poate exprima în câteva cuvinte, cuprinzând totuși întreaga plenitudine a vieții, în virtutea unei concizii și lapidarități demne de cea mai profundă admirație. Asemenea opere ating o statură epică monumentală și pot chiar să întreacă în intensitate marile romane grandioase. [...] Iar eu am înțeles acest lucru după o anumită vârstă mai bine decât la tinerețe datorită faptului că am ajuns să cunosc tot mai îndeaproape arta lui Cehov; căci povestirile sale se numără printre cele mai mari și mai bune creații ale literaturii europene. Thomas Mann