Să nu faci rău
Versiuni disponibile
Ce înseamnă să fii neurochirurg? Cum e să ții viața cuiva în mâinile tale, să tai adânc în materia care creează gândurile, sentimentele și rațiunea? Cum trăiești cu consecințele efectuării unei operații care ar trebui să salveze viața unui pacient, dar care se termină prost? În neurochirurgie, mai mult decât în orice alta ramură a medicinei, jurământul medicului de a „nu face rău“ conține o amară ironie. Operațiile pe creier comportă riscuri grave.
În fiecare zi, chirurgul-sef Henry Marsh trebuie să ia decizii dureroase, adesea în condiții de urgență și nesiguranță. Daca vi se pare că chirurgia pe creier este un meșteșug precis și elegant, practicat cu calm și detașare de către doctori, această relatare dureroasă, brutal de onestă vă va convinge să vă mai gândiți. Cu o uimitoare compasiune și sinceritate, autorul dezvăluie extraordinara bucurie de a opera, triumfurile profund mișcătoare, dezastrele și regretele, dar și momentele de umor negru ce caracterizează viața unui chirurg pe creier. O incursiune de neuitat în nenumăratele drame umane ce au loc într-un spital modern aglomerat, dar, mai presus de toate, o lecție pentru cei care au nevoie de speranță atunci când se confruntă cu cele mai dificile decizii din viață.
Henry Marsh, neurochirurg britanic de marcă, își desfășoară activitatea la St. George’s Hospital din sudul Londrei, în cadrul uneia dintre cele mai mari unități spitalicești specializate în neurochirurgie din Marea Britanie. Activitatea lui profesională a constituit subiectul a două filme documentare realizate de BBC și distinse cu premii: Your Life în Their Hands (2004) și The English Surgeon (2007).