LiteraBlog Citește un fragment în avanpremieră din „Cunoaște-te pe tine însuți”, de Nicole LePera

Citește un fragment în avanpremieră din „Cunoaște-te pe tine însuți”, de Nicole LePera

Cunoaște-te pe tine însuți. Exerciții pentru descoperirea sinelui, de Nicole LePera este noua apariție editorială Litera, colecția Introspectiv. Cartea este disponibilă în librăriile din țară și pe litera.ro

În ultimii ani, Nicole LePera a devenit o voce de frunte în autovindecarea psihologică, ajutând milioane de oameni din toată lumea să iasă din modul de supraviețuire în care își duc viața pentru a-și crea în mod conștient existențe autentice pe care să le iubească. În prima ei carte, Cum să-ți transformi viața, Nicole le-a oferit cititorilor un cadru holistic revoluționar de autovindecare. Acum, în Cunoaște-te pe tine însuți, ne împărtășește un caiet de exerciții interactiv gândit pentru a ajuta fiecare cititor să își descopere sinele autentic.

Cu toții cădem pradă obiceiurilor și modelelor condiționate – produse ale trecutului nostru – care conduc la cicluri de stagnare, de durere și de autodistrugere. Dar, după cum ne spune Nicole LePera, avem și abilitatea înnăscută de a ne trezi și de a schimba comportamentele care nu ne mai sunt de folos, permițându-ne să trecem într-o versiune mai înaltă a sinelui nostru. Observând obiectiv și cu compasiune modelele fizice, mentale și emoționale care ne umplu existența și ne creează sinele actual, putem vedea mai clar ce nu dorim să purtăm cu noi în viitor.

Pe măsură ce vei citi paginile acestei cărți și vei fi martorul propriilor obiceiuri – de la somn la mișcare și la mâncare, prin reactivitate emoțională și credințe intime – nu va mai trebui niciodată să te întrebi „Dar de unde să încep?” Cunoaște-te pe tine însuți este un ghid revoluționar, un tovarăș de treabă și încurajator și o capodoperă exhaustivă de înțelegere a sinelui care îți va transforma radical ființa și lumea exterioară.

Citește și: Fragment în avanpremieră din „Relații toxice”, de Stephanie Moulton Sarkis

CITEȘTE UN FRAGMENT ÎN TRADUCERE DE COSMIN NEDELCU

„Bine te-am găsit la începutul unui periplu care-ți va schimba viața și care are potențialul de a te transforma până în adâncul ființei. Ai ales cartea de față dintr-un motiv anume. Este posibil să fi simțit că ceva trebuie să se schimbe în viața ta și nu ești singurul care trăiește sentimentul ăsta. Dacă semeni cu cei mai mulți dintre noi, probabil că ești blocat pe pilot automat, repetând zi după zi aceleași comportamente. Poate că știi ce anume dorești să faci altfel, fără să poți însă să faci nici o schimbare, sau poate că nu ești sigur nici măcar de unde să începi. Realitatea este că cea mai mare parte din ceea ce ești și ceea ce faci este determinat de trecutul tău, nu de alegerile tale conștiente de astăzi. Această carte va schimba asta.

Când ne dăm seama că trăim cea mai mare parte a vieții pe pilot automat și că ne putem deștepta conștiința pentru a crea obiceiuri noi și sănătoase, se petrece o transformare care ne conferă putere. Observând cu obiectivitate și înțelegere tiparele fizice, mentale și emoționale care ne umplu zilele și ne creează sinele actual, putem să vedem cu mai multă claritate ce anume nu dorim să purtăm cu noi în viitor. Unii oameni descriu această transformare drept o trezire sau un moment de tip aha! Pentru alții, această revelație se produce treptat și capătă din ce în ce mai mult sens de-a lungul timpului. Iată lucrul cel mai frumos în privința acestei călătorii. Se va petrece în moduri diferite și va însemna lucruri diferite pentru oameni diferiți. Îți va aparține într-o manieră unică. Pentru unii cititori este posibil să fie prima oară în ani sau decenii când își apleacă atenția asupra propriei persoane. Alegerea va avea un impact profund asupra vieții tale.

Încă n-am cunoscut un om pe deplin conștient de toate tiparele care îl țin în loc. Cu toții suntem orbi față de părți din noi înșine cu care nu suntem încă dispuși sau pregătiți să ne confruntăm. Uneori suntem atât de concentrați asupra unei chestiuni specifice, încât nici măcar nu remarcăm modalitățile diferite în care noi înșine jucăm un rol în perpetuarea acelor dificultăți. Doar înțelegându-ne obiceiurile suntem în stare să le schimbăm pentru a face loc unei vieți cu un scop definit, plină de compasiune și împlinită. Am creat acest manual ca să-ți slujească drept lumină călăuzitoare, arătându-ți o cărare clară către adevărul despre ceea ce ești în realitate.

În prima mea carte, Cum să-ți transformi viața, mi-am împărtășit manifestul despre cum să înțelegem și să ne vindecăm tiparele disfuncționale care ne împiedică să trăim la nivelul întregului potențial. Am scris despre conceptul de reparenting, despre legăturile traumatice, despre reglarea sistemului nervos și despre copilul interior. Am primit feedback din partea a mii de cititori care și-au împărtășit foamea după mai multe informații. Mulți doreau să sape mai adânc, să învețe mai multe despre ei înșiși și să-și elaboreze instrumentele care să-i ajute să continue să exploreze și să se dezvolte. Mulți au căutat îndrumare despre cum să practice cu adevărat autoobservarea sau introspecția care să îi ajute să identifice diferitele obiceiuri subconștiente care îi mențineau blocați. În definitiv, trebuie să fim conștienți de tiparele noastre disfuncționale înainte de a ne putea pune pe treabă pentru a le schimba. Manualul de față este răspunsul la acele solicitări, conținând de la un capăt la celălalt exerciții care oferă un set complet de instrumente pentru observarea și reconectarea deplină cu Sinele autentic.

Realizând activitățile și exercițiile din acest manual, vei începe să devii conștient de diferitele obiceiuri pe care e posibil să le fi repetat din copilărie. Cele mai timpurii experiențe sunt imprimate adânc înăuntrul nostru. Pe măsură ce îmbătrânim, recreăm subconștient tocmai aceste prime experiențe. Dacă nu ne-am simțit în siguranță sau dacă nevoile nu ne au fost satisfăcute constant de îngrijitorii noștri când eram mici, putem să devenim blocați în cicluri chinuitoare la vârsta adultă. Călătoria în care vei porni îți va permite să te vezi dintr-o nouă perspectivă, descătușând straturi ale conștientizării de sine care te vor deschide către un mod nou de a trăi. Exercițiile te vor ajuta să te analizezi pe deplin, fără să te judeci, și să scapi de tiparele din viața ta care te trag înapoi sau te mențin blocat.

Știu ce înseamnă să te simți blocat. Acum câțiva ani eram un terapeut practician care se simțea epuizat, istovit și neîmplinit. Duceam o luptă pentru supraviețuire, iar sănătatea mea fizică și emoțională avea de suferit. Mă trezeam luni dimineața, mă târam din pat și mergeam la muncă, apoi pluteam în derivă de-a lungul săptămânii fără să mă gândesc la nimic, pe pilot automat. Îmi neglijam constant propriile nevoi în vreme ce munceam fără odihnă pentru a încerca să-i satisfac pe ceilalți, mereu îngrijorată de ceea ce gândeau sau doreau de la mine. Ironic, eram la fel de blocată și de copleșită ca acei clienți cu care lucram zi de zi.

De-abia când am suferit probleme de sănătate (dificultăți de memorie, probleme groaznice de digestie, stări de leșin), am fost silită să mă trezesc din viața pe care o cunoșteam. Pentru prima oară, am făcut o prioritate din mine și mi-am început propria călătorie spre vindecare. Preocupându-mă de mine și de nevoile mele zi de zi, viața mi s-a transformat complet. Am simțit că am un sens, am avut grijă de trupul meu și în sfârșit m-am aplecat asupra tuturor traumelor și rănilor din trecut de la care îmi abătusem înainte atenția.

Curând, am început să-i învăț pe ceilalți cum ar putea să facă același lucru, formându-se o comunitate globală de SelfHealers. De-a lungul anilor, milioane de oameni din jurul lumii și din toate sferele de activitate s-au alăturat acestei mișcări de dobândire a propriei puteri. În fiecare ființă umană există obiceiuri care ne blochează în cicluri de suferință, durere și autodistrugere. În fiecare dintre noi există și capacitatea de a ne manifesta în fiecare zi, lăsând în urmă acele obiceiuri care nu ne mai sunt de folos și asumându-ne cele mai bune versiuni ale propriilor persoane. În fiecare dintre noi există capacitatea de a avea suficientă încredere în noi pentru a ieși din relații disfuncționale și a găsi o dragoste sigură și protejată. În fiecare dintre noi există capacitatea de a ne transforma alchimic trauma și de a începe să trăim o viață plină de sens. În fiecare dintre noi există capacitatea de a ne simți încrezători și puternici, începând conștient să creăm o viață în condițiile impuse de noi înșine.

Fiindu-ți călăuză în această călătorie, trebuie să fiu pe deplin sinceră: n-o să fie ușor. O să observi părți din tine care au fost rănite, trădate și abandonate. Este posibil ca o
grămadă de emoții să înceapă să dea în clocot și să iasă la suprafață, unele putându-se revărsa toate deodată asupra ta. Dacă această muncă lăuntrică este nouă pentru tine, unele dintre conceptele cărții de față ar putea fi lucruri la care nu te-ai gândit niciodată sau despre care n-ai discutat cu prietenii sau cu familia. Nu-i nici o problemă. Pentru toți există ceva nou la un moment dat, toată lumea trece prin sentimente de îndoială și de frică, așa că nu ești singur. Pentru a ne transforma viețile, trebuie să ne simțim în largul nostru cu ideea de a ieși cu blândețe în afara zonei de confort. Zona de confort este ceea ce ne este familiar, iar în această călătorie vei afla că ceea ce-i familiar nu este întotdeauna egal cu ceea ce este cel mai bine pentru noi. Cu cât ne arătăm nouă înșine mai mult că suntem în siguranță dacă părăsim familiarul (ceea ce cunoaștem), cu atât ne deschidem față de dezvoltarea și de extinderea care ne sunt mereu la îndemână, clipă de clipă.”

Citește și: Fragment în avanpremieră din „Revoluția longevității”, de Daniel Levitin

DESPRE Nicole LePera 

Nicole LePera  este specialistă în psihologie holistică. S-a format ca psiholog la Cornell University și la The New School for Social Research din New York. Este creatoarea site-ului www.theholisticpsychologist.com și deținătoarea unui cont extrem de popular de Instagram, pe care postează zilnic conținut gratuit, împărtășind cu o comunitate tot mai largă de urmăritori instrumentele și atitudinea care au ajutat-o să-și transforme viața la nivel personal. A înființat The SelfHealers Circle și continuă să-și comunice mesajul de vindecare prin podcasturi și ateliere pe care le organizează periodic.

Nicole LePera locuiește în Los Angeles, California.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.