LiteraBlog Bedros Horasangian despre Shakespeare și Dostoievski, în seria „Mari clasici ai literaturii“

Bedros Horasangian despre Shakespeare și Dostoievski, în seria „Mari clasici ai literaturii“

Autorii esențiali

„O colecție esențială pentru biblioteca familiei“, ne transmite, cu farmecul ei inegalabil, actrița Maia Morgenstern, în calitatea ei, de această dată, de ambasador al colecției „Mari clasici ai literaturii“ pe care o lansează Editura Litera. „Sunt o cititoare pasionată. Iar acum, după o viață de lecturi și teatru, pot să spun că am ajuns să citesc cărțile esențiale, care m-au crescut ca om și ca actor, acele cărți ale scriitorilor care și-au depășit epoca, păstrându-și valoarea și capacitatea de a ne fascina. Așa că m-am bucurat enorm când mi s-a propus să fac parte din proiectul editorial «Mari clasici ai literaturii», în calitate de ambasador, de cititor avid care să ducă vestea mai departe. Ce idee poate fi mai grozavă decât o colecție care să însumeze operele majore ale umanității sub aceeași siglă?“ încearcă să ne convingă Maia Morgenstern de virtuțile cititului și de valoarea în sine a cărților ce se adună pe rafturile bibliotecilor noastre. „Depozitul de praf al casei“, cum cu ironie tristă puncta marele prozator Radu Petrescu – un rafinat scriitor, atent cititor și sensibil om de cultură, care, fără să fie declarat nici mare, nici clasic, și-a trăit frumos, cu demnitate și orgoliu, o viață plină de cărți. Scrise și citite deopotrivă.

Când vine vorba de clasici însă, nici nu știi de unde să începi. Și cu ce. Sau cu cine sau de ce. Mai citim oare acele nume clopoțitoare care structurează istoria culturii / literaturii universale? Mai avem stare / timp / interes pentru lucrările celor ce deja au statui de bronz și nume încrustate în vorbe meșteșugite în toate istoriile de specialitate unanim acceptate? Interogațiile noastre se pot desigur multiplica în jurul unei serii care se lansează acum și care va cuprinde pentru început 12 volume. 12 autori esențiali. „O bibliotecă de excepție, ce include operele maeștrilor genului epic, scriitori care și-au înscris numele cu litere de aur în istoria literaturii universale“, precizează editorul, selectând pentru noi și câte o lucrare reprezentativă pentru întreaga lor operă.

Citește și: Bedros Horasangian despre „În mintea tiranilor“ de Dean A. Haycock

12 nume alese pe sprânceană

Cei 12 scriitori aleși pe sprânceană pentru început sunt William Shakespeare – „Oh, Shakespeare, e mare, ce mai!“ –, Dostoievski – „Acesta da, vână de prozator…“ –, George Orwell – „1984 al lui abia acum se petrece în realitate…“ –, Cervantes – „Don Quijote a fost prima carte pe care am primit-o cadou de ziua mea, volumul a rămas la primul meu soț după divorț…“ –, Bulgakov – „Ăsta e ăla cu Margareta, mie mi-a plăcut și Doctor Jivago…“ –, Jane Austen – „Parcă am auzit de ea, avea și niște surori, la vârsta mea le cam încurc… Ai auzit că a murit și Regina Angliei? Era mai mică decât mine cu doi ani…“ –, Lev Tolstoi – „Prefer prozele lui scurte, mai dense decât romanele, care mi se par laxe. Uite, dacă ar fi să-ți povestesc Război și pace, nu-mi aduc aminte decât de episodul cu Natașa și Bezuhov, ce Austerlitz, nici pomeneală!…“ –, Svetlana Aleksievici – „Bielorușii sunt tot niște ruși, se face mare caz de chestia asta, Nobel, ne-Nobel, tragedia de la Cernobâl n-ar mai trebui să se repete, să facă și ucrainenii niște concesii teritoriale, nu să ne țină rușii toată iarna în frig“ –, Stendhal – „Da, da, merită din plin, Roșu și negru e cool, pe bune…“ –, Kafka – „Mă bucur că i se publică acum toată corespondența, a fost un nefericit, până la urmă, ca toți scriitorii, care nu prea se aleg cu mare lucru din viața asta…“ –, Liviu Rebreanu – „Din banii luați pe Premiul Hamangia al Academiei Române și-a cumpărat moșia de la Valea Mare, oare ce s-o fi ales de ea?…“ – și ultimul, dar nu cel din urmă, Gustave Flaubert, un francez cu mustăți enorme, cel cu madam Bovary a lui, care s-a otrăvit cu arsenic, săraca. Scriitorul, cică, a avut dureri în burtă când și-a omorât eroina din roman. Grozave cărți ale unor monștri sacri ai literaturii. Că suntem pregătiți să-i citim sau recitim ar fi altă căciulă (nu se mai folosește expresia asta, dar așa ni s-a strecurat printre atâtea breaking news).

Credit foto: Cristina Venedict

Cititorii pot achiziționa cărțile colecției prin abonament, exclusiv pe site, cu o ofertă specială de abonare și multiple beneficii.

Să nu renunțăm la citit

Deci. Seria de noi apariții editoriale intitulată „Mari clasici ai literaturii“, pe care o lansează onor Editura Litera, ne face să plonjăm în timp și spațiu. Două volume, semnate de Shakespeare – Hamlet / Macbeth (traducere de Ion Vinea) – și F.M. Dostoievski – Crimă și pedeapsă (traducere din limba rusă și note de Ion Covaci) au poposit deja, fizic, pe biroul meu. Cartonate – hard cover, cum se spune în limba română actuală –, elegante, numai bune de dat cadou.

Cândva, cărțile bune deveneau monedă de schimb. Do ut des, „dai și primești“ – păcat că nu se mai face latina la școală! Cărțile – nu oricare, desigur, cele de succes – puteau ajunge la un doctor care te aranja la măsele, la o profesoară sau dirigintă ce avea în vedere să nu rămână corigentă vreo odraslă mai leneșă, la cine știe ce mecanic auto sau farmacistă care-ți procura doctorii, te miri cine accepta cu bucurie Istoria religiilor a lui Mircea Eliade sau Cel mai iubit dintre pământeni. Oare azi mai au căutare sau s-a schimbat ordinea lumii? Nu știu. Cărți berechet, cui să le dai ar fi problema.

Citește și: Bedros Horasangian despre Ceaikovski și Brâncuși

În noua colecție se regăsesc câteva nume importante / mari / grele din istoria literaturii universale, la care vibrăm imediat. Toată suflarea omenească de pe tot mapamondul știe de ele. Scriitorii cei mari. Clasicii Literaturii Universale. (Cu toate că îmi vine greu să cred că afganii nu mai pot de dragul lui Flaubert sau eschimoșii se înghesuie să citească din Caragiale în lungile lor nopți polare și să râdă ca noi la ce se consumă într-O scrisoare pierdută. Ce mai râdeam, ce mai râdem și azi! Caragiale. Alt clasic, desigur.) Nume mari sunt puține, și măcar în cultura occidentală ele circulă și sunt bine cunoscute. Chiar dacă nu am citit niciodată vreo piesă de Shakespeare sau un roman de Dostoievski – căci despre așa ceva va fi vorba în divagațiile ce urmează și care ne-ar face plăcere să se constituie într-un îndemn la lectură – cum să nu reacționăm la iuțeală la astfel de nume? „Oh, da, desigur, Shakespeare, Dostoievski, ce scriitori de primă mână!“ exclamăm energic și mândri că am auzit / știm câte ceva. Deseori vag: „Ăsta nu e ăla cu a fi sau a nu fi, Hamlet, parcă?“; superficial: „Nu a scris și Levantul? Parcă a pomenit și Băse de el“; sau mistificator: „Hemingway și-a omorât mama, ce chestie, oribil, dragă!“

Credit foto: Cristina Venedict

Nu are niciun rost să spunem despre ce e vorba în cele două piese ale lui Shakespeare sau în romanul lui Dostoievski. S-au făcut și filme după ele. Ideea ar fi să nu renunțăm la citit și la cărțile marilor maeștri ai literaturii. Chiar dacă nu apar la televizor să peroreze despre bine și rău, chiar dacă uneori o pățesc de-a dreptul. Săracu’ Salman Rushdie a încasat-o, sperăm să se refacă repede. Gândul că ar putea fi declarat mare clasic al literaturii și ar apărea în colecția Editurii Litera poate-l va ajuta să se refacă mai repede. Bună și ideea editurii să ofere cărți prin abonament: două volume din colecție livrate lunar, bașca transportul gratuit. Să tot citești! Dacă nu am ajuns ambasador cât am funcționat în MAE, măcar la un post de atașat cultural aș putea visa să ajung în ambasadorlâcul (sic!) Maiei Morgenstern. De ce nu? Promit să citesc atent și să scriu de bine la fiecare apariție.

Te-ar mai putea interesa și:

Disponibil din 06.10.2022
Disponibil din 20.10.2022
Disponibil din 03.11.2022
Disponibil din 17.11.2022

LISTA COMPLETĂ A VOLUMELOR:

Crimă și pedeapsă, F.M. Dostoievski; Hamlet & Macbeth, William Shakespeare; Maestrul și Margareta, Mihail Bulgakov; Mândrie și prejudecată, Jane Austen; Roșu și Negru, Stendhal; 1984, George Orwell; La răscruce de vânturi, Emily Bronte; Doamna Bovary, Gustave Flaubert; Procesul, Franz Kafka; Pădurea spânzuraților, Liviu Rebreanu; Portretul lui Dorian Gray, Oscar Wilde; Anna Karenina vol.1, Lev Tolstoi; Anna Karenina vol.2, Lev Tolstoi; Darul lui Humboldt, Saul Bellow; În căutarea timpului pierdut. Swann, Marcel Proust; Crimele din Rue Morgue și alte povestiri, Edgar Allan Poe; Războiul nu are chip de femeie, Svetlana Aleksievici; Don Quijote de la Mancha vol.1, Miguel de Cervantes; Don Quijote de la Mancha vol.2, Miguel de Cervantes; Maitreyi & Nuntă în cer, Mircea Eliade; Doamna cu cățelul și alte povestiri, A.P. Cehov; Puterea și gloria, Graham Greene; Marele Gatsby, F. Scott Fitzgerald; Frații Karamazov vol.1, F.M. Dostoievski; Frații Karamazov vol.2, F.M. Dostoievski; Accidentul & Orașul cu salcâmi, Mihail Sebastian; Vârsta inocenței, Edith Wharton; David Copperfield vol.1, Charles Dickens; David Copperfield vol.2, Charles Dickens; Mantaua și alte povestiri, N.V. Gogol; Jane Eyre, Charlotte Bronte; Fugara, Alice Munro; Enigma Otiliei, G. Călinescu; Război și pace vol.1, Lev Tolstoi; Război și pace vol.2, Lev Tolstoi; Război și pace vol.3, Lev Tolstoi; Litera stacojie, Nathaniel Hawthorne; Decameronul vol.1, Giovanni Boccaccio; Decameronul vol.2, Giovanni Boccaccio; Un studiu în roșu. Semnul­­ celor patru, Arthur Conan Doyle.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.