Citește un fragment în avanpremieră din volumul „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates
Volumul Cum să evităm un dezastru climatic de Bill Gates este în curs de apariție la Editura Litera, în colecția „Iq230”. Această carte poate fi achiziționată cu 30% reducere, la prețul de 41,93 lei, beneficiază de transport gratuit și va ajunge la cititori începând cu data de 20 septembrie 2021.
În acest volum, surprinzător de tranșant și de concentrat, Bill Gates prezintă un plan amplu, practic și accesibil pentru cum putem ajunge în timp util la zero emisii de carbon, ca să evităm o catastrofă climatică.
Bill Gates a petrecut un deceniu investigând cauzele și efectele schimbărilor climatice. Cu ajutorul experților în fizică, chimie, biologie, inginerie, științe politice și finanțe, el s-a concentrat asupra măsurilor necesare pentru a opri cursul planetei noastre către un dezastru ecologic. În paginile acestui volum, nu numai că explică de ce trebuie să facem eforturi pentru a ajunge la emisii nete zero de gaze cu efect de seră, dar vine și cu informații despre ce ar trebui să facem pentru a atinge acest obiectiv extrem de important.
Citește și: Precomandă volumul „Cum să evităm un dezastru climatic” de Bill Gates, cu 30% reducere și transport gratuit!
Bill Gates ne oferă o descriere clară a provocărilor cu care ne confruntăm. Bazându-se pe înțelegerea sa despre inovație și măsurile necesare pentru a introduce idei noi pe piață, autorul prezintă domeniile în care tehnologia contribuie deja la reducerea emisiilor, unde și cum putem face tehnologiile actuale să funcționeze mai eficient, unde sunt necesare tehnologii inovatoare și cine lucrează la aceste inovații esențiale. În cele din urmă, stabilește un plan concret și practic pentru atingerea obiectivului zero emisii – sugerând nu numai politici pe care guvernele ar trebui să le adopte, dar și ceea ce putem face noi ca indivizi pentru a menține guvernul, angajatorii și pe noi înșine angrenați în această întreprindere crucială.
Așa cum arată Bill Gates, reducerea la zero a emisiilor poluante nu va fi simplă sau ușor de realizat, dar, dacă urmăm planul pe care îl stabilește aici, acesta este un obiectiv ferm la îndemâna noastră.
Citește un fragment în avanpremieră, în traducere din limba engleză de Doru Valentin Căstăian
De ce zero?
Motivul pentru care este nevoie să ajungem la zero este simplu. Gazele cu efect de seră captează căldura, făcând temperatura medie de la suprafaţa Pămantului să crească. Cu cât cantitatea de gaze este mai mare, cu atât temperatura creşte mai mult. Şi, odată ajunse în atmosferă, gazele rămân acolo foarte multă vreme; în jur de o cincime din dioxidul de carbon emis astăzi va fi acolo încă 10 000 de ani.
În nici unul dintre scenariile în care tot adunăm carbon în atmosferă procesul de încălzire a Pămantului nu se va opri, iar pe măsură ce Pămantul se încălzeşte, oamenilor le va fi din ce în ce mai greu să supravieţuiască, darămite să prospere. Nu cunoaştem exact cât rău poate face o anumită creştere a temperaturii, dar avem motive reale de îngrijorare. Iar din cauza gazelor care rămân în atmosferă atât de mult timp, planeta va fi caldă multă vreme şi după ce ajungem la zero.
Recunosc, folosesc cifra „zero“ nu tocmai exact; așadar, ar trebui să clarific la ce anume mă refer. În perioada preindustrială – cândva înainte de mijlocul secolului al XVIII-lea – ciclul de carbon al Pământului era cel mai probabil într-un oarecare echilibru; însemnând că plantele şi alte lucruri absorbeau dioxid de carbon cam cât era emis.
Dar mai apoi am inceput să ardem combustibili fosili. Aceşti combustibili conţin carbonul care era înmagazinat sub pâmânt, graţie plantelor care muriseră acum mulţi eoni şi care, de-a lungul a milioane de ani, au devenit petrol, cărbune sau gaz natural. Când dezgropăm aceşti combustibili şi îi ardem, se emite un surplus de carbon care se adaugă la cantitatea totală din atmosferă.
Nu există căi realiste de a ajunge la zero; ar presupune renunţarea completă la aceşti combustibili sau oprirea tuturor activităţilor care produc gaze cu efect de seră (cum ar fi producţia de ciment, folosirea fertilizatorilor sau scurgerile de metan din centralele de energie pe bază de gaz natural). În schimb, cel mai probabil în viitorul cu zero-carbon, vom mai produce ceva emisii, dar vom dispune de modalităţi de a înlătura carbonul emis.
Cu alte cuvinte, „să ajungem la zero“ nu înseamnă de fapt „zero“. Înseamnă „aproape zero net“. Nu este genul de examen de admitere la care totul este în regulă, reuşim o reducere cu 100%, dar pierdem totul dacă reducerea e de doar 99%. Dar cu cât este mai mare reducerea, cu atât este mai mare beneficiul.
O scădere cu 50% a emisiilor nu va opri creşterea temperaturilor; doar va încetini ritmul, amânând întrucâtva, dar neprevenind catastrofa climatică.
Să zicem că ajungem la o reducere de 99%. Ce ţări şi ce sectoare ale economiei vor folosi procentul rămas? Cum am putea lua o decizie în acest caz?
De fapt, pentru a evita cele mai pesimiste scenarii, la un moment dat va trebui nu doar să nu mai adăugăm gaze, ci chiar să înlăturăm o parte din cantitatea de gaze pe care le-am emis deja. Poate veţi întalni această etapă sub numele de „emisii net-negative“. Asta înseamnă că, în cele din urmă, va fi nevoie să scoatem din atmosferă mai multe gaze cu efect de seră decât am introdus ca să oprim creşterea temperaturii. Să ne întoarcem la analogia cu cada din introducere: nu vom opri fluxul de apă în cadă. Vom da drumul la scurgere şi vom lăsa şi apa să curgă.
Bănuiesc că acest capitol nu este primul loc în care citeşti despre riscurile eşecului de a ajunge la zero. La urma urmei, schimbările climatice sunt prezente în jurnalele de ştiri aproape în fiecare zi, aşa cum şi trebuie: reprezintă o problemă urgentă şi merită să fie pe prima pagină. Însă reportajele pot fi derutante şi chiar contradictorii.
În această carte voi încerca să fac oarecum lumină. De-a lungul anilor am avut şansa să invăţ de la câţiva savanţi de talie mondială în domeniul schimbărilor climatice şi al energiei. Este o discuție fără sfarşit, deoarece modul în care cercetătorii înţeleg clima avansează în mod constant, pe măsură ce apar noi informaţii şi se aduc îmbunătăţiri modelelor computerizate pe care savanţii le folosesc în prognozarea diferitelor scenarii. Dar mi-a fost de mare ajutor pentru a înţelege ce anume se poate şi ce nu şi m-a convins că singura cale de a evita consecinţele dezastruoase este să ajungem la zero. În acest capitol, vreau să împărtășesc câte ceva din ceea ce am învățat.
DESPRE BILL GATES
Bill Gates este tehnolog, important om de afaceri și filantrop. În 1975, a cofondat Microsoft cu prietenul său din copilărie, Paul Allen; astăzi, el și Melinda Gates sunt copreședinți ai Fundației Bill & Melinda Gates. De asemenea, a înființat organizația Breakthrough Energy, în efortul său de a ajuta piața să comercializeze energie curată și alte tehnologii legate de climă. El și Melinda au împreună trei copii.
„Pentru a opri încălzirea globală și a evita efectele negative ale schimbărilor climatice, oamenii ar trebui să nu mai elibereze gaze cu efect de seră în atmosferă. Pare dificil, și așa va fi. Omenirea nu a mai contribuit niciodată la ceva de o asemenea amploare. Toate țările vor trebui să-și schimbe obiceiurile, deoarece practic toate activitățile ce țin de viața modernă – cum creștem culturile, cum fabricăm diverse lucruri, cum ne deplasăm dintr-un loc într-altul – presupun eliberarea de gaze cu efect de seră.
Dacă nu se modifică nimic și lumea va produce în continuare gaze cu efect de seră, schimbările climatice vor fi din ce în ce mai severe, iar impactul asupra oamenilor va fi, cel mai probabil, catastrofal. Dar lucrurile se pot schimba. Avem deja câteva dintre instrumentele necesare – iar în privința celor pe care nu le avem încă, tot ce am învățat despre climă și tehnologie mă face să fiu optimist că le putem inventa, implementa și, dacă acționăm suficient de repede, putem evita o catastrofă climatică. Această carte este despre ce va fi nevoie pentru a face asta și de ce cred eu că putem reuși.“ (BILL GATES)
Te-ar mai putea interesa și: