Bedros Horasangian despre volumul „Amurgul democrației. Seducătoarea atracție a autoritarismului” de Anne Applebaum: „O panoramă a lumii de astăzi”
Situația explozivă de la granițele Ucrainei ne obligă să fim extrem de atenți la ce se întâmplă în Europa. Situația din Statele Unite și diferite țări ale lumii, nu neapărat datorată gestionării haotice a pandemiei în lume, nici ea nu pare favorabilă elementelor ce erau – și mai sunt, chiar dacă se degradează rapid – certitudini ale democrației. Situația politică din numeroase state de pe toate continentele, din America de Nord și Sud până în Africa, Australia și Europa se complică vizibil, ca să folosim un termen mai soft decât „se degradează“.
O carte care vine mănușă – oare se mai folosește expresia? – pe tot ce se întâmplă prin lume în ultimele decenii ne oferă, spre atenționare lucidă și extrem de bine argumentată, o temeinică analiză istorico-politică. O panoramă a lumii de astăzi. Este vorba de Amurgul democrației. Seducătoarea atracție a autoritarismului (Editura Litera, 2021, traducere din limba engleză de Cora Radulian, după ediția americană de la Penguin Books din 2020), semnată de jurnalista și analista politică, nu mai puțin activă conferențiară și voce a lumii democratice internaționale, Anne Applebaum (născută pe 25 iulie 1964 în Washington D.C.).
O voce deja emblematică
O mai veche cunoștință a cititorilor din România – trei dintre cele mai importante lucrări ale sale au fost traduse și la noi, în frunte cu Gulagul. O istorie, din 2004, care a obținut și un prestigiosPremiu Pulitzer în același an), Anne Applebaum ne oferă acum spre lectură și pritocire atentă un punct de vedere personal. O a patra carte, foarte subiectivă, asumată existențial – cu pasaje biografice, din 1999 și 2019, în fond niște petreceri unde se adună prieteni, cunoștințe de peste tot, ca să pună țara la cale sau să intre în polemici despre cum arată/va arăta omenirea –, e fără concluzie. Orice e posibil, și în mai rău, și în mai bine, de noi toți depinde, de fiecare dintre noi, că trăim în SUA, Marea Britanie, Spania sau Polonia, unde autoarea și-a întemeiat o familie. Are un soț suspus – pentru cei care știm puțină istorie a Poloniei, numele generalului Sikorski, șeful guvernului polonez în exil la Londra, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, spune ceva, mai ales că l-au lichidat aliații britanici pentru că generalul îi acuza pe sovietici de uciderea miilor de ofițeri polonezi la Katyn, în timp ce britanicii, cu cinismul lor ancestral, aveau nevoie de baionetele rusești etc. –, e căsătorită din 1992 cu Radoslav Sikorski, ce avea să devină ministru al apărării în Polonia și ulterior mareșal al Seimului, parlamentul polonez. Faptul că vorbește fluent rusa și polona, dar și preocuparea constantă pentru zona dezvoltării societății civile în Europa Centrală și de Est a făcut din această jurnalistă una dintre cele mai autorizate analiste. Reporterițe. Voci. Am mai descoperit acest mixaj fericit de politologie, istorie, jurnalism și har de a povesti și la Timothy Garton Ash sau Ryszard Kapuściński, doar două exemple de emblematice figuri ale jurnalismului politic/eseisticii contemporane.
Chestiuni grave ale actualității
Oricât de subiective, analizele Annei Applebaum se bazează pe fapte, date concrete, evenimente consumate în spațiul politic, dar și experiențe personale. Care dau culoare și farmec unei povestiri – ce e la urma urmelor toată istoria lumii sau a fiecăruia dintre noi decât o poveste? – ce atinge chestiuni grave ale actualității.
Citește un fragment în avanpremieră din „Arnhem. Bătălia podurilor, 1944“ de Antony Beevor
Amurgul democrației este un eseu foarte bine articulat – care pleacă de la articole disparate, publicate în prestigioase publicații precum The Atlantic sau The Washington Post –,care s-a autogenerat prin dezvoltarea in extenso a unor interogații lăuntrice. Placate pe tot ce s-a întâmplat în istoria lumii ultimelor decenii, dar și cu raportări la evenimente – idei, cărți, opțiuni intelectuale – ce fac o legătură organică cu ce se petrece sub ochii noștri. Relativizarea democrației sub președinția dezastruoasă a lui Donald Trump. Seismele care au avut loc în Spania – mișcările autonomiste din Catalonia. Nu în ultimul rând, se analizează ce se petrece în Rusia, sub sceptrul autoritar al lui Putin. Sigur că evoluția sinuoasă și contradictorie din Polonia e analizată sever și în detaliu. Cum au câștigat teren în Europa și în lume personalități autoritar-dictatoriale, naționaliste, xenofobe și antisemite, cum regimuri cu totul nedemocratice au ajuns să preia puterea prin programe și oferte politice populiste în dauna celor care propagau idei și proiecte democratice. S-au creat noi rețele de putere, liderii s-au bazat pe complicități interesate, au fost sprijiniți de birocrați și figuri publice care au alimentat averi și interese personale.
Avem filmul unei lumi care se schimbă sub ochii noștri. Și nu mereu în bine. Exemple de manipulare a opiniei publice sunt numeroase. Anne Applebaum rediscută cazul Dreyfus, care a bulversat ani în șir viața politică franceză, împărțind lumea în dreyfusarzi și antidreyfusarzi, chiar și după ce nefericitul ofițer francez, evreu pe deasupra, a fost exonerat de toate vinile. La fel și în Statele Unite în perioada când Donald Trump – care a speculat abil numeroasele contradicții ale societății americane – a fost pe cai mari și a reușit printr-un discurs populist-demagogic să învrăjbească o parte a națiunii americane contra celeilalte. Ce a mai rămas din lecția părinților fondatori ai Statelor Unite? Într-un capitol care se intitulează „Cum câștigă demagogii“, Anne Applebaum ne arată, simplu și concis, cum se ajunge în situația ca un monopartid iliberal să se înșurubeze la putere – în China, Zimbabwe sau Venezuela. Meritocrația e înlocuită de corupție, nepotism, acaparare a statului.
În Polonia fraților Kaczyński, în Ungaria guralivului Viktor Orbán. Fidelitate față de partid și liderii lui și restul vine de la sine. Cine-i de vină? Imigranții islamiști, evreii, minoritatea LGBT. Ca și Soros și americanii care vor să distrugă bazele tradiționale ale țării. Funcționează din greu mistificarea, minciuna, fake news-urile. Democrație, pluripartidism, alternative la putere, oh, da, mai mult oh, nu! Noi și ai noștri. Restul se aranjează din mers. Chiar dacă lucrurile merg din rău în mai rău, zicem că e bine. Exemplificările sunt concludente. Cu traseul politic al lui Boris Johnson, cu Brexit-ul intempestiv, care plasează Marea Britanie pe o altă orbită. Dar și cu ispita unui naționalism fervent și a autocrației în atâtea țări, din Austria și Italia până în Franța lui Montaigne și Albert Camus. O bună lecție de luciditate și de bun-simț. Nu doar politic.
DESPRE BEDROS HORASANGIAN
Bedros Horasangian este fiul lui Ovanes Horasangian, inginer, și al Nadiei Horasangian. După absolvirea Liceului „Spiru Haret” (1965), urmează Facultatea de Echipament Tehnic a Institului Politehnic din București (1965-1970). Începe să lucreze ca inginer, dar renunță pentru a se dedica scrisului. Colaborează la revistele România literară, Tribuna, Viața românească, Observator cultural. A fost atașat cultural la Ambasada României în Grecia (1997-2000) și director al Centrului Cultural Român din New York (2002-2004). Debutul literar în 1984 cu două volume de povestiri: Curcubeul de la miezul nopții și Închiderea ediției.
Ce spun criticii despre Amurgul democrației. Seducătoarea atracție a autoritarismului
„O relatare revelatoare și, uneori, șocantă, dar niciodată disperată a ascensiunii autoritarismului în Occident.“ (Los Angeles Review of Books)
„O lectură esențială pentru atacul său viguros asupra noii drepte din rândurile conservatorilor și pentru avertismentul documentat pe care îl transmite. Opiniile lui Applebaum sunt oportune, în special fiindcă este o gânditoare atentă și o observatoare perspicace… O abordare educată, rațională și sinceră a realităților întunecate pe care le trăim.“ (Kirkus Reviews)
„Anne Applebaum este un istoric important al comunismului și o cercetătoare iscusită a politicilor contemporane. În această carte, Applebaum se concentrează asupra unei mari întrebări, care a preocupat-o profund atât în Europa, cât și în America: unde a greșit democrația? Această documentare scrisă cu inteligență și înțelegere este răspunsul ei.“ (Timothy Snyder, autor On Tyranny)
„Experiența de istoric a lui Applebaum și cunoștințele despre Europa și SUA contemporane scot la iveală elementele eterne, dar și distinctive, definitorii pentru pericolele politice care ne amenință astăzi… Amurgul democrației ne oferă lecții despre îndelungata luptă dintre democrație și dictatură. Însă, poate cel mai important, despre cât de fragilă este de fapt democrația: supraviețuirea ei depinde de alegerile zilnice ale elitei și ale omului de rând.“ (Sheri Berman, The Washington Post)
„Cartea pe care trebuie să o citești pentru a înțelege ce înseamnă ascensiunea și conducerea lui Donald Trump pentru democrația de azi, nu numai în SUA, ci și global.“ (Ron Elving, NPR)
Despre Anne Applebaum
Anne Elizabeth Applebaum (n. 25 iulie, 1964) este ziaristă și istoric american. În 1992 s-a căsătorit cu Radoslaw Tomasz Sikorski, jurnalist și om politic polonez, fost ministru al Apărării în Polonia și mareșal al Seimului. Cuplul are doi băieți, Aleksander și Tadeusz. Applebaum a devenit cetățean polonez în 2013. Vorbește fluent polona și rusa.