LiteraBlog În curs de apariție la Editura Litera: 10 cărți pe care trebuie să le pui pe lista ta de lectură!

În curs de apariție la Editura Litera: 10 cărți pe care trebuie să le pui pe lista ta de lectură!

Translucid de Ligia Pârvulescu, volum câștigător al marelui premiu în cadrul concursului de debut literar „Primul roman”, Sora soare. Povestea Electrei de Lucinda Riley, Duminicile iubirilor pierdute, Valérie Perrin sunt câteva dintre titlurile în curs de apariție la Editura Litera.

Iată 10 cărți pe care trebuie să le pui pe lista ta de lectură!

Translucid, Ligia Pârvulescu

„Prozatoarea are mână sigură și instinct prompt, purtându-și cititorul prin meandrele unei narațiuni turate ca un motor cu care s-ar putea decola dincolo de stratosferă, și care încearcă să rezoneze cu subtilele frecvențe și modulații ale materiei universale. Translucid are toate atuurile pentru a fi un roman de succes.” (Claudiu Komartin)

Citește și: „Translucid” – dezvăluirea copertei romanului câștigător în competiția „Primul roman”

„Un univers fascinant, laborios construit, cu atât mai teribil și mai înspăimântător cu cât este tot mai plauzibil, redat cu o voce narativă limpede, expresivă și deosebit de lucidă chiar și în cele mai cinice episoade. Un debut de neratat. (Cosmin Perţa)

Duminicile iubirilor pierdute, Valérie Perrin

Necunoscându-și propria poveste, Justine, în vârstă de 21 de ani, este fascinată de povestea lui Hélène, o rezidentă de aproape o sută de ani a azilului de bătrâni unde lucrează ca infirmieră medicală. Viața ei este un roman: întâlnirea cu Lucien în 1933, dragostea lor, războiul, evreul Simon ascuns în pivniță, trădarea, Gestapo-ul, deportarea… Treptat, Justine îi smulge bătrânei secrete grele și ajunge să le confrunte pe cele ale propriei familii. Deopotrivă amuzant și melancolic, Duminicile iubirilor pierdute este un roman al trecutului, al prezentului și al iubirilor nerecunoscute.

Citește și: INTERVIU VIDEO cu Valérie Perrin, autoarea bestsellerului „Apă proaspătă pentru flori”

Cele șapte surori. Sora soare. Povestea Electrei, Lucinda Riley

Pentru lumea exterioară, Electra D’Aplièse pare a fi femeia care are totul: fotomodel de succes, este frumoasă, bogată și faimoasă. Contrar aparențelor însă, și alimentată de presiunea vieții pe care o duce, starea psihică deja fragilă a Electrei a fost zdruncinată de moartea tatălui ei, Pa Salt, miliardarul care și-a adoptat cele șapte fiice de mici, adunându-le din întreaga lume. Luptându-se să facă față situației care o copleșește, ea apelează la alcool și la droguri pentru a-și alina durerea și, în timp ce cei din jur se tem pentru sănătatea ei, Electra primește o scrisoare de la o persoană complet străină care pretinde că este bunica ei…

În 1939, Cecily Huntley-Morgan sosește din New York în Kenya pentru a-și obloji inima frântă. Locuiește la nașa ei, pe faimosul platou Happy Valley, aproape de malul frumosului lac Naivasha, iar acolo îl întâlnește pe Bill Forsythe, un burlac notoriu și crescător de vite cu legături strânse cu mândrul trib masai. Când se produce un dezastru și războiul este iminent, Cecily decide că nu are de ales decât să accepte propunerea lui Bill. Mutându-se în valea Wanjohi și cu Bill plecat, Cecily se trezește izolată și singură. Până când descoperă un bebeluș abandonat în pădurea de lângă ferma ei…

Citește și: Dosar de autor: Lucinda Riley, autoarea celebrei serii „Cele șapte surori”, apărută la Editura Litera

Trecând de la atmosfera frenetică din Manhattan la magnificele câmpii deschise din Africa, Sora soare este al șaselea volum din seria epică a Lucindei Riley, „Cele șapte surori“, vândută în mai multe milioane de exemplare.

Bărbatul sentimental, Javier Marías

Au trecut patru ani de când, în trenul care îl ducea de la Paris la Madrid unde urma să cânte în rolul lui Cassio din Otello, un tânăr tenor, personajul narator al romanului, i-a întâlnit pentru prima dată pe bancherul Manur, pe soția lui, Natalia, și pe secretarul însoțitor Dato. În acel moment, nici nu-și dă seama dacă cei trei călătoresc împreună, dacă au vreo legătură. Ulterior, în hotelul de lux în care stă, îi reîntâlnește și află despre ciudatul aranjament dintre ei. În zilele care urmează, tânărul tenor se atașează de grupul insolit într-o manieră care va distruge echilibrul tuturor. Împărțindu-se între repetițiile pentru premiera cu Otello și întâlnirile în trei cu Natalia și Dato, în scurt timp ajunge să le contopească și să devină parte dintr-un triunghi inseparabil. Peste patru ani, un vis neobișnuit de clar și coerent prilejuiește rememorarea celor ce au urmat.

Citește și: Bogdan Alexandru Stănescu, despre Javier Marías: „Răul, așadar”

În acest roman de mici dimensiuni, Javier Marías reușește, prin obișnuitele sale analize și considerații, dar și prin relatarea unor episoade anecdotice, să atingă o vastă problematică umană, de la singurătate și dezrădăcinare la orgoliu și obsesia controlului, de la ascensiune și triumf artistic la decădere și paranoia, de la iubire și gelozie la uitare și indiferență.

Sfinți păgâni, iudei și creștini. Biografiile spirituale din Antichitatea târzie, Cristian Bădiliță

Biografiile filozofilor din secolele al III-lea și al IV-lea d.H. sunt implicit religioase, căci vizează convertirea cititorilor, iar nu prezentarea neutră a vieții unui personaj istoric. Același scop îl au biografiile spirituale compuse în mediul iudaic și cel creștin: câștigarea de noi adepți și întărirea credinței celor vechi.

Epoca este un laborator, unic în istoria spațiului mediteraneean, al dialogului (adesea contondent) între diverse curente filozofico-religioase. În noul „panteon“, Moise și Isus se duelează pentru supremație cu Pitagora și Apollonios, apostolii rivalizează cu magii păgâni și cu profeții taumaturgi.

Citește și: Justina Bandol în dialog cu Cristian Bădiliță despre volumul „Glafire. Teme fierbinți ale creștinismului“

Ne vom apleca asupra trăsăturilor „bărbatului îndumnezeit“ (theios aner), căci toți eroii volumului aparțin acestei categorii aparte, care definește Modelul spiritual al Antichității târzii. Temele analizate (mântuirea, mulier virilis, moartea, autarhia, asceza, libertatea etc.) sunt tratate comparativ și fenomenologic, subliniind atât diferențele, cât și constantele biografiilor din cele trei medii: iudaic, păgân și creștin.

Volumul, redactat inițial în franceză, a constituit subiectul unui doctorat în cadrul École Pratique des Hautes Études din Paris, sub egida Institutului de Studii Religioase din Trento.

Cele două grații, Renée Rosen

În lumea sclipitoare a înaltei societăți din Manhattanul anilor 1870, unde soțiile închid ochii la infidelitățile soților, iar femeile au puține drepturi și chiar mai puțină independență, societatea este totul. Cu cât este mai celebră gazda, cu atât mai puternică este femeia. Și nici una nu este mai puternică decât doamna Caroline Astor. Dar vremurile se schimbă.

Alva Vanderbilt s-a căsătorit de curând cu unul dintre cei mai importanți industriași americani și este membră a uneia dintre cele mai bogate familii. Dar la ce sunt buni banii când societatea refuză să te recunoască? Alva, care știe ce înseamnă să nu ai nimic, va face tot ce-i stă în putință pentru a avea totul.

Acoperind trei decenii și bazându-se pe evenimente reale, Cele două grații este un roman captivant despre două femei fascinante și complicate care se află mereu față în față, greșesc în multe privințe și descoperă, până la urmă, ce este cu adevărat important.

Ultimul mesaj, Laura Dave

Înainte de a dispărea, Owen Michaels îi trimite soției un bilet în care scrie doar atât: „Protejeaz-o“. În ciuda confuziei și a temerilor ei, Hannah Hall știe exact la cine se referă biletul – la fiica de șaisprezece ani a lui Owen, Bailey, care și-a pierdut de mică mama într-un accident tragic. Bailey, adolescenta care nu vrea să aibă nimic de-a face cu soția tatălui său. În vreme ce apelurile tot mai disperate către Owen rămân fără răspuns, iar șeful soțului ei este arestat de FBI, Hannah află că Owen nu este cine credea ea. Și că Bailey ar putea deține cheia către adevărata identitate a acestuia și către adevăratul motiv al dispariției lui.

Pe măsură ce pun cap la cap elemente legate de trecutul lui Owen, Hannah și Bailey își dau seama că au început să construiască un nou viitor, pe care nici una dintre ele nu l-ar fi putut anticipa.

Prin ritmul său alert, amețitoarele răsturnări de situație și evocările tulburătoare ale unor drame de familie, Ultimul mesaj este un captivant roman de investigație, șocând totodată prin întorsătura emoționantă de la final.

Neveste de naziști. Femeile din elita Germaniei lui Hitler, James Wyllie

Goering, Goebbels, Himmler, Heydrich, Bormann, Hess – nume sinonime cu puterea și influența în cel de-al Treilea Reich. Poate mai puțin cunoscute sunt Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Gerda și Ilse…

Acestea sunt femeile din spatele bărbaților de tristă amintire – individualități complexe cu personalități distincte, care au fost captivate de Hitler și ale căror vieți de zi cu zi erau guvernate de ideologia nazistă. Pe tot parcursul ascensiunii și al căderii nazismului, aceste femei au iubit și au pierdut, au crescut copii și s-au certat cu soții lor și unele cu altele, în tot acest timp luptându-se pentru o poziție cât mai apropiată de Führer însuși. Și, cu toate acestea, au fost tratate ca niște personaje secundare, semnificația lor a fost ignorată, de parcă nu ar fi știut nimic despre actele criminale ale soților lor, în ciuda dovezilor care erau peste tot în jur: opere de artă furate care le împodobeau pereții, sclavii care munceau în casa lor și produsele cultivate în lagărele de concentrare care le ajungeau pe masă.

Neveste de naziști le studiază în detaliu pe aceste femei pentru prima dată, împletind cu talent poveștile lor cu anii de lupte, putere, declin și distrugere până spre apusul postbelic caracterizat de negare și autoamăgire.

Jocul, John le Carré

Războiul Rece a fost purtat și câștigat, iar spionul britanic Tim Cranmer acceptă pensionarea timpurie și se retrage să ducă o nouă viață în Anglia rurală alături de tânăra și seducătoarea lui iubită, Emma. Când însă atât Emma, cât și Larry Pettifer, agentul dublu pe care l-a coordonat două decenii și vechiul lui rival, dispar pe neașteptate, Cranmer se trezește dintr-odată fugar: încearcă disperat să-și evite foștii colegi în timp ce-și caută protejatul strălucit și capricios într-o goană nebună prin Europa, cu o oprire la Moscova în plină criză, până în ținuturile Caucazului de Nord, care se guvernează după alte legi. În condițiile în care viața lui s-a făcut țăndări, tot ce-și dorește este să recupereze câteva cioburi ca să poată merge mai departe.

Regatul focului și al dorinței, Jennifer L. Armentrout

O TRĂDARE…

Tot ce a trăit și a cunoscut Poppy până acum a fost o minciună ‒ inclusiv bărbatul de care s-a îndrăgostit. Prinsă în mijlocul celor care o văd drept simbolul unui regat monstruos, ea abia dacă știe cine este dincolo de vălul de Fecioară. Însă un lucru îi este clar: nimic nu este la fel de periculos pentru ea cum e el. Cel Întunecat. Prințul Atlantiei. Poate că el a pus mâna pe ea, dar nu o va avea niciodată.

O ALEGERE…

Casteel Da’Neer este cunoscut după multe nume și pare să aibă multe fațete. Minciunile lui sunt la fel de seducătoare precum îi e atingerea. Promisiunile lui ‒ la fel de senzuale precum îi e mușcătura. Poppy știe că nu poate avea încredere în el, dar Casteel este singura ei șansă de a obține ceea ce își dorește ‒ să își găsească fratele și să vadă cu ochii ei dacă acesta a devenit un Ascendent fără suflet. Casteel însă are planuri cu ea. Planuri care i-ar putea oferi plăceri inimaginabile ‒ și dureri de neînchipuit; care o vor forța să privească dincolo de tot ce a crezut că știe despre ea ‒ despre el; planuri care le-ar putea uni viața în moduri surprinzătoare pentru care nici unul dintre regate nu este pregătit.

Citește și: Dosar de autor: Jennifer Armentrout, cea mai prolifică autoare-hibrid din lume

UN SECRET…

Dar neliniștea sporește printre atlantieni în vreme ce așteaptă întoarcerea Prințului lor. Zvonurile despre un nou război s-au intensificat, iar Poppy se află în mijlocul acestei situații. Regele vrea să o folosească pentru a transmite un mesaj. Descendenții o vor moartă. Vârcolacii devin tot mai imprevizibili. Secrete întunecate încep să iasă la iveală, unele impregnate în păcatele mânjite de sânge a două regate care ar face orice pentru a ține adevărul ascuns. Însă, când pământul începe să se cutremure și cerul să sângereze, se prea poate să fie prea târziu.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.