Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna iunie 2021
Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl, Colibri de Sandro Veronesi, Apropo de nimic de Woody Allen sunt în topul preferințelor cititorilor în luna iunie.
Descoperă cele mai comandate titluri Litera în luna iunie!
Oricine poate avea o relație fericită, Stefanie Stahl
Care e rețeta unei relații fericite? Răspunsul e surprinzător de simplu: echilibrul dintre atașamentul de celălalt și independența personală. Întreaga viață și toate relațiile noastre se bazează pe căutarea acestei armonii între nevoia de legături umane și autonomie. Într-o relație, trebuie să renunțăm la o parte din libertatea personală; pentru a fi independenți, trebuie să renunțăm la o parte din relație.
Pentru mulți oameni, totuși, echilibrul acesta nu există: sunt fie prea implicați, fie prea detașați. Odată ce înțelegem mecanismele care strică sau împiedică acest echilibru și ne dăm seama cum să-l atingem sau să-l restabilim, nu va mai fi nevoie să sperăm, de exemplu, că partenerul nostru se va schimba sau că bărbatul ori femeia ideală va apărea din senin la ușa noastră. Vom crea o relație în care doi oameni sunt pe picior de egalitate și simt că au aceleași valori.
Citește și: Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna mai 2021
Cu stilul ei clar și convingător, cu o abordare practică și cu ajutorul indispensabil al „copilului nostru interior”, Stefanie Stahl ne învață să identificăm strategiile defensive pe care le-am învățat de-a lungul anilor și ne prezintă tehnici prin care putem să renunțăm la tiparele comportamentale disfuncționale, nocive pentru o relație fericită. Oricine e capabil să recunoască relațiile care nu au șanse de succes și să trăiască o relație împlinită și de durată.
Colibri, Sandro Veronesi
Marco Carrera, oftalmolog de profesie, este „colibri“, un om cu o capacitate aproape supranaturală de a rămâne mereu pe loc, în timp ce lumea din jurul lui se află în permanentă schimbare. Dar, la fel ca pasărea colibri, care are nevoie de șaptezeci de bătăi de aripi pe secundă ca să rămână acolo unde este deja, și Marco își folosește toată energia pentru a rămâne în același punct fix, iar efortul pe care-l presupune această mișcare-n nemișcare este mistuitor.
Pe măsură ce înfruntă provocările vieții – trebuie să facă față morții surorii lui și absenței fratelui; să aibă grijă de părinți când li se apropie sfârșitul; să-și crească nepoata după ce mama acesteia, fiica lui Marco, nu o mai poate face; să se împace în sufletul lui cu iubirea de-o viață pentru enigmatica Luisa –, Marco Carrera ajunge să reprezinte eroismul tacit care ne marchează profund existența cotidiană.
Un roman fascinant, despre nevoia de a privi cu speranță spre viitor și de a trăi cu înflăcărare până la final.
Despre timp și apă, Andri Snær Magnason
Dacă previziunile oamenilor de ştiinţă cu privire la viitorul oceanelor, al atmosferei, al sistemelor climatice, al gheţarilor şi al ecosistemelor din zona litorală se vor dovedi corecte, atunci va trebui să ne întrebăm ce cuvinte ar putea cuprinde aceste probleme de o asemenea amploare? Prin prisma cărei ideologii ar putea fi abordate? Cum să ne stăvilim aceste dorinţe, consumerismul şi materialismul care ameninţă să copleşească biosistemele fundamentale ale planetei?
Citește și: Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna aprilie 2021
Secolul XXI va fi martorul unor schimbări fundamentale în natura apei de pe planeta noastră. Gheţarii se vor topi. Nivelul oceanului planetar va creşte. Temperatura la nivel global va creşte, ceea ce va aduce secete şi inundaţii. Aciditatea oceanelor va atinge un nivel fără precedent în cincizeci de milioane de ani. Toate acestea în timpul vieţii unei persoane care se naşte acum şi va ajunge la nouăzeci de ani.
Schimbări care se petreceau într-o sută de mii de ani se desfăşoară acum într-un secol. O asemenea viteză ţine de domeniul mitologiei; influenţează toată viaţa de pe Pământ, rădăcinile a tot ce gândim, alegem, producem şi credem. Are un impact asupra tuturor celor pe care îi cunoaştem şi îi iubim.
Fata de pe stâncă, Lucinda Riley
Tulburată de o pierdere recentă, Grania Ryan s-a întors în Irlanda, în brațele familiei ei iubitoare. Și aici, pe vârful unei stânci, a întâlnit-o pe tânăra Aurora, care îi va schimba definitiv viața.
Atrasă în mod misterios de Aurora, Grania descoperă că poveștile familiilor lor se întrepătrund într-un mod straniu…
De la o iubire dulce-amară în Londra cuprinsă de război, la o relație problematică în New Yorkul din prezent, de la devotamentul pentru un copil găsit la amintirile uitate, legate de un frate pierdut, familiile Ryan și Lisle, din trecut și din prezent, au fost unite timp de un secol. În cele din urmă, intuiția și remarcabilul spirit al Aurorei vor fi cele care ajută la ruperea vrăjii și dezlegarea de trecut.
Povestea Aurorei, răscolitoare, motivantă și emoționantă, vorbește despre triumful speranței în fața pierderii.
Extraterestru. Primul semn de viață inteligentă dincolo de Pământ, Avi Loeb
Cel mai important astronom de la Harvard își prezintă teoria controversată potrivit căreia sistemul nostru solar a fost vizitat recent de o tehnologie avansată de pe o stea îndepărtată.
Citește și: Top 10 cele mai citite cărți Litera în martie 2021
La finele anului 2017, savanții de la un observator din Hawaii au zărit un obiect trecând prin sistemul nostru solar, mișcându-se atât de rapid încât nu putea să vină decât de pe o altă stea. Astrofizicianul Avi Loeb a dovedit că nu a fost un asteroid; se mișca prea repede, urmând o orbită ciudată, și nu a lăsat nici o urmă de gaz și nici un deșeu în urma lui. Era o singură explicație convingătoare: obiectul aparținea unei tehnologii avansate, creată de o civilizație extraterestră îndepărtată.
În această carte, Loeb îl poartă pe cititor prin fascinanta poveste a primului vizitator interstelar văzut în sistemul nostru solar. Își expune ipoteza neconvențională despre obiect, cunoscut ca „Oumuamua“, și descrie implicațiile profunde ale vizitei: pentru știință, religie și viitorul speciei și al planetei noastre. O călătorie uluitoare prin cele mai complexe teorii științifice, spațiu-timp și imaginația umană, Extraterestru îi provoacă pe cititori să țintească spre stele și să se gândească critic la ce se află în univers, oricât de ciudat ar părea.
Apropo de nimic, Woody Allen
În această autobiografie sinceră și amuzantă, celebrul regizor, comediant, scriitor și actor vă oferă o perspectivă completă și personală asupra vieții sale tumultuoase. Începându-şi relatarea cu copilăria sa în Brooklyn și cu perioada în care a scris pentru Sid Caesar Show la debutul în televiziune, când a lucrat cu nume importante din domeniul comediei, Allen vorbește despre zilele dificile în care a făcut stand-up comedy, înainte să cunoască faima și succesul. Cu stilul său unic de povestitor, își amintește cum a pornit în industria cinematografică, făcând comedii cu umor ieftin precum Ia banii și fugi, și ne poartă de-a lungul carierei sale foarte productive de 60 de ani ca scenarist și regizor, de la filme clasice precum Annie Hall, Manhattan și Hannah și surorile ei până la filme recente cum ar fi Miezul nopții în Paris. Pe parcursul acestei cărți vorbește despre căsătoriile sale, despre poveștile de iubire și relațiile de prietenie, despre experiențele lui ca interpret de muzică jazz și despre cărțile și piesele pe care le-a scris. Vom afla mai multe despre problemele cu care s-a confruntat, despre greșelile și succesele de-a lungul vieții și despre cei pe care i-a iubit, cu care a lucrat și de la care a învățat în egală măsură.
Citește și: Top 10 cele mai citite cărți Litera în februarie 2021
Cartea de față este un autoportret interesant, prezentat într-o manieră extrem de sinceră și complexă, al unui artist celebru, considerat unul dintre cei mai mari regizori ai timpului nostru.
Matematica vieții și a morții, Kit Yates
Facem cu toții calcule matematice tot timpul, de la modul în care comunicăm unii cu alții la felul în care călătorim, de la cum lucrăm la cum ne relaxăm. Mulți suntem conștienți de asta. Dar puțini apreciem pe deplin puterea matematicii – gradul în care ea ne influențează nu doar în fiecare birou și în fiecare casă, dar și în fiecare sală de tribunal și într-un salon de spital.
În acest adevărat volum-revelație, Yates explorează poveștile adevărate ale unor evenimente cruciale în care aplicarea corectă – sau incorectă – a matematicii a jucat un rol critic: pacienți mutilați de gene defecte și antreprenori aduși la faliment de algoritmi greșiți; victime inocente ale unor greșeli ale justiției și victime ale unor erori de software. Vom urmări povești ale unor investitori care au pierdut averi și ale unor părinți care și-au pierdut copiii, totul din cauza unor neînțelegeri legate de matematică.
Pe traseu, Yates ne înarmează cu reguli și instrumente matematice simple care ne ajută să luăm decizii mai bune în societatea noastră din ce în ce mai bazată pe cantitate. Vom descoperi de ce este rezonabil să punem la îndoială statisticile, de ce este adesea vital să cerem o a doua opinie și uneori surprinzător de la îndemână să respectăm regula de 37%.
Omulețul roșu, Doina Ruști
Iubire și aventură, începuturile Internetului, Bucureștiul anilor 2000, iar mai presus de toate alazar, locul în care se nasc poveștile.
„Alazarul, pur sentiment al uluirii, este un univers halucinant, convulsiv, absurd, dar și coerent și real, așa cum poate fi doar fantezia, o țară a minunilor, electronică, bizară și imprevizibilă, în care Laura se aventurează, fermecată și obstinată, ca o telematică Alice.“ Roberto Merlo
Doina Ruști a scris romanele Manuscrisul fanariot (2015), Fantoma din moară (2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006) ș.a. Cel mai recent roman al său este Paturi oculte (2020). Operele sale au fost traduse în peste 15 limbi.
Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România (2008) și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române (2009).
Când înfloresc caișii, Gina Wilkinson
Noaptea, în grădina parfumată a Hudei, din orașul Bagdad, vântul bate dinspre deșert, foșnind frunzele caișilor și prevestind, parcă, sosirea oaspeților nepoftiți. Huda, secretară la Ambasada Australiei, trăiește cu teama de persecuțiile poliției secrete – mukhabarat – care vânează fiecare informație ce ar putea fi folosită împotriva Americii și a aliaților săi. Hudei i s-a ordonat să se apropie de Ally Wilson, soția viceambasadorului, și, cu toate că nu-și dorește câtuși de puțin să devină informatoare, acceptă, temându-se pentru soarta fiului ei adolescent. Ceea ce nu știe însă este că și Ally are propriile secrete primejdioase.
Citește și: Top 10 cele mai citite cărți Litera în ianuarie 2021
Prietena din copilărie a Hudei, Rania, fiică de șeic, s-a bucurat de multe privilegii în tinerețe. Acum, însă, când averea familiei s-a dus, Rania face și ea, la fel ca toată lumea, eforturi disperate să supraviețuiască și, mai presus de orice, s-o ferească pe fata ei de primejdii. În Irak, unde trădarea amenință la fiecare pas, cele trei femei trebuie să își pună toată încrederea într-o nouă loialitate, încă fragilă, în timp ce descoperă câte sacrificii sunt dispuse să facă pentru a-și apăra familiile.
În acest roman de debut, plin de suspans, trei femei curajoase se confruntă cu probleme complexe, ce țin de încredere, prietenie, maternitate și trădare, sub regimul opresiv al unui dictator nemilos și al poliției sale secrete.
Vicontele care mă iubea. Povestea lui Anthony, Julia Quinn
De această dată, ziarele de scandal s-au înșelat. Cel mai râvnit burlac, dar și cel mai greu de prins în capcana mariajului, Anthony Bridgerton, nu doar că s-a decis să se căsătorească – dar și-a ales chiar și o soție! Singurul obstacol în calea intențiilor sale este Kate Sheffield, sora mai mare a alesei sale și cea mai băgăcioasă femeie care poate fi întâlnită în sălile de bal londoneze. Aprigă și spirituală, Kate îl scoate din minți pe Anthony cu încăpățânarea ei de a împiedica această căsătorie – însă când închide ochii noaptea, Kate este cea care îi bântuie visele tot mai erotice…
Contrar convingerilor larg răspândite, Kate este destul de sigură că libertinii, chiar și după ce s-au cumințit, nu ajung să fie cei mai buni soți – iar Anthony Bridgerton este cel mai rău dintre crai. Kate este hotărâtă să-și protejeze sora – însă se teme că și propria inimă este vulnerabilă. Iar când buzele lui Anthony le ating pe ale ei, își dă seama că a rezista în fața pasiunii nu este deloc cel mai ușor lucru din lume