LiteraBlog Top cele mai citite cărți Litera în luna noiembrie 2021

Top cele mai citite cărți Litera în luna noiembrie 2021

Drumu-i lung, căldura mare, noul roman al scriitorului Radu Aldulescu, Ultimul mesaj de Laura Dave, 52 de weekenduri de vis în România de Alexandra-Elena Marcu și Răzvan Marcu, V2 de Robert Harris sunt în topul preferințelor cititorilor în luna noiembrie 2021.

Descoperă cele mai comandate titluri pe Litera.ro în luna noiembrie!

Scriitori. Viața și opera

O amplă celebrare a peste 80 de mari romancieri, poeți și dramaturgi din epoca medievală până în zilele noastre. Cartea explorează, în texte concise și în imagini, poveștile fascinante ale vieților, iubirilor și operelor acestora.

Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Scriitori. Viața și opera”

Drumu-i lung, căldura mare, Radu Aldulescu

Două confesiuni, două vieți paralele, două personaje înainte de a se întâlni. O poveste de dragoste.

Citește un fragment în avanpremieră din „Drumu-i lung, căldura mare”, noul roman al scriitorului Radu Aldulescu

„Radu Aldulescu este, nu am nicio îndoială, un scriitor canonic al literaturii noastre din ultimii treizeci de ani. Scrie cu o naturalețe debordantă, cuceritoare, având o capacitate inepuizabilă de fabulație, o ușurință în a crea intrigi, profunzime epică și legături subtile între personaje, păstrând densitatea tensiunii dramatice pentru fiecare scenă.“ (Andrei Simuț)

Înainte de întuneric, Dan Stanca

Cu o poveste puternică, alertă și tonică, bazată pe o întâmplare reală, romanul lui Dan Stanca pune pe tapet inutilitatea actelor de reparare a unui trecut defect.

„Înainte de întuneric” de Dan Stanca completează colecția „Biblioteca de Proză Contemporană”. Citește un fragment în avanpremieră

„Atlet al realismului ezoteric și campion al tristeților metafizice, Dan Stanca este cel mai dostoievskian și eliadesc scriitor din peisajul nostru literar.“ (Dan C. Mihăilescu)

V2, Robert Harris

Rudi Graf a visat toată viața să trimită rachete pe Lună, dar s-a trezit racolat în programul profesorului nazist Wernher von Braun, care lansa rachete V2 asupra Londrei. Mai mult inginer decât soldat, Graf face eforturi supraomenești să nu se abată de la linia partidului, pe măsură ce SS-ul preia controlul operațiunilor. Când printre militarii germani încep să circule zvonuri despre un trădător, el intră direct pe lista scurtă a suspecților.

O carte pe zi: „Munchen” de Robert Harris

La rândul ei, Kay Caton-Walsh, o tânără agentă de informații britanică, încearcă să ducă o viață cât mai normală în ciuda vicisitudinilor războiului. După ce este surprinsă, împreună cu amantul ei, ofițer de aviație, de explozia unei rachete V2, Kay se oferă voluntară pentru o misiune în Belgia proaspăt eliberată. Înarmate cu o riglă de calcul și câteva ecuații, Kay și colegele ei speră să localizeze și să distrugă bazele de lansare ale rachetelor nemțești. Între liniile mișcătoare ale frontului, nu-i va fi ușor să distingă prietenul de dușman.

Numărul englezilor uciși în bombardamente nu încetează să crească, iar cele două personaje centrale trăiesc sub spectrul campaniei germane cu rachete V2, menită să îngenuncheze Anglia. Sub loviturile destinului, traiectoriile lui Graf și Kay nu pot conduce decât la coliziune.

Ultimul mesaj, Laura Dave

Înainte de a dispărea, Owen Michaels îi trimite soției un bilet în care scrie doar atât: „Protejeaz-o“. În ciuda confuziei și a temerilor ei, Hannah Hall știe exact la cine se referă biletul – la fiica de șaisprezece ani a lui Owen, Bailey, care și-a pierdut de mică mama într-un accident tragic. Bailey, adolescenta care nu vrea să aibă nimic de-a face cu soția tatălui său! În vreme ce apelurile tot mai disperate către Owen rămân fără răspuns, iar șeful soțului ei este arestat de FBI, Hannah află că Owen nu este cine credea ea. Și că Bailey ar putea deține cheia către adevărata identitate a acestuia și către adevăratul motiv al dispariției lui.

Citește un fragment în avanpremieră din „Ultimul mesaj” de Laura Dave

Pe măsură ce pun cap la cap elemente legate de trecutul lui Owen, Hannah și Bailey își dau seama că au început să construiască un nou viitor, pe care niciuna dintre ele nu l-ar fi putut anticipa.

Prin ritmul său alert, prin amețitoarele răsturnări de situație și evocările tulburătoare ale unor drame de familie, Ultimul mesaj este un captivant roman de investigație, șocând totodată prin întorsătura emoționantă de la final.

52 de weekenduri de vis în România, Alexandra-Elena Marcu și Răzvan Marcu

„Informația este foarte bine structurată – o prezentare generală a destinației și povestea ei, apoi ce poți face în cele două, trei zile pe care le vei petrece acolo, ce poți mânca delicios și o abordare interesantă de final – „alegerile ei“ versus „alegerile lui“. Un fel de… frumusețea văzută prin ochii femeilor, respectiv ai bărbaților.

Parcurgeți acest volum de-a fir a păr, încărcați-vă cu energie bună, chiar dacă nu veți vizita aceste locuri chiar mâine, și bucurați-vă că ele există în număr tot mai mare și la noi în țară.“ (Mihai Jurca, jurnalist)

Violonista de la Auschwitz, Ellie Midwood

La Auschwitz, fiecare zi este o luptă pentru supraviețuire. Alma este deținuta cu numărul 50381, număr tatuat cu cerneală albastră pe pielea ei. Este înghesuită laolaltă cu zeci de mii de alți prizonieri, separată de cei pe care-i iubește și azvârlită într-un labirint de sârmă ghimpată. Aici, în fiecare zi, oamenii dispar și nimeni nu-i va mai vedea vreodată. Tragedia pe care o trăiește acum este la ani-lumină de viața pe care o ducea înainte. Violonistă de renume, Alma fascina publicul cu reprezentațiile ei. Dar când naziștii au luat cu asalt Europa, nici talentul și nici reputația ei nu au reușit s-o salveze… Atunci când șefa lagărului pentru femei o numește pe Alma în fruntea orchestrei feminine, care trebuia să susțină concerte pentru ofițerii naziști de rang înalt, precum și să-i însoțească în acordurile muzicii pe prizonierii care mergeau spre muncă silnică, Alma refuză inițial să joace acest rol ingrat. Curând însă se răzgândește, când își dă seama ce putere ar dobândi astfel: aceea de a salva multe tinere din ghearele morții și de a obține rații suplimentare de mâncare pentru deținutele înfometate.

O carte pe zi: „Gemenele de la Auschwitz” de Affinity Konar

Așa ajunge Alma să-l cunoască pe Miklós, un talentat pianist maghiar. Și în mijlocul deznădejdii, cei doi reușesc să găsească împreună o rază de fericire, grație repetițiilor comune, a biletelor secrete și a concertelor pe care le susțin unul lângă altul – în timp ce se roagă ca, într-o bună zi, tot acel calvar să ia sfârșit. Dar la Auschwitz, moartea plutește în aer, iar suferința este unica certitudine… Va putea supraviețui dragostea lor într-un asemenea loc lipsit de speranță?

Inspirat dintr-o poveste adevărată, romanul Violonista de la Auschwitz prezintă istoria uneia dintre cele mai neînfricate și memorabile eroine. Prin curajul ei, Alma Rosé a salvat numeroase vieți, redându-le speranța celor care uitaseră până și sensul ei…

Locul secund, Rachel Cusk

O femeie invită un pictor celebru, aflat în amurgul carierei, să petreacă un timp în casa ei de oaspeți, într-o zonă izolată de coastă, unde ea însăși duce o viață simplă și naturală alături de familie. Impresionată de tablourile lui, în special de peisajele care par să rezoneze în mod straniu cu împrejurimile casei, ea e convinsă că artistul o poate ajuta să pătrundă misterul din centrul vieții ei. Dar, pe măsură ce în regiune se instalează o vară lungă și uscată, prezența lui provocatoare devine ea însăși o enigmă, spulberând liniștea traiului așezat al gazdelor.

Bogdan Alexandru Stănescu despre Rachel Cusk: „Trilogia cruzimii”

Locul secund, noul roman al lui Rachel Cusk, este un studiu profund despre geometria relațiilor umane, despre destinul feminin și privilegiul masculin, despre moralitatea vieții și a artei și despre cum aceasta din urmă ne poate deopotrivă salva și distruge. O parabolă a sufletului uman în luptă cu cei mai întunecați demoni ai săi.

Scurta istorie a Italiei, Jeremy Black

Această scurtă istorie se adresează mai ales celor care vor ceva mai mult decât istoria condensată din majoritatea ghidurilor de călătorie. Însă, în cazul Italiei, țară fără o istorie îndelungată ca stat unificat, această abordare ridică o problemă. Mare parte din istoria sa, Italia a fost divizată, iar zone importante au fost teritorii ale unor imperii mai mari, adesea concurente, precum cel al Spaniei și cel al Austriei. În plus, turiștii de azi nu vizitează toată Italia, fiindcă are prea multe de oferit pentru o singură călătorie, ci se concentrează asupra anumitor zone și regiuni.

O carte pe zi: „Scurtă istorie a Europei de la Pericle la Putin” de Simon Jenkins

Cum să-ți transformi viața, Nicole LePera

Inspirându-se din cele mai recente cercetări ale științei și din diferite modalități de vindecare, LePera ne ajută să înțelegem cum ne condiționează viața experiențele nefericite și traumele din copilărie, producând disfuncții și dereglări în organism și ținându-ne blocați în tipare de codependență și imaturitate emoțională. Dacă nu sunt vindecate, aceste comportamente de autosabotare pot deveni rapid ciclice și pot produce diferite boli și un sentiment de neîmplinire și nefericire. Autoarea vine așadar în sprijinul cititorilor, furnizându-le sprijin emoțional și un set cuprinzător, dar accesibil de instrumente cu ajutorul cărora se pot elibera de comportamentele distructive și pot să-și revendice și să-și recreeze viața. Paradigma revoluționară pe care o propune este o celebrare a puterii ființei noastre integrate – minte, corp și suflet – de a depăși prin propriile resurse orice traumă și de a-și împlini întregul potențial.

O carte pe zi: „Gândește ca un călugăr” de Jay Shetty

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.