LiteraBlog Top cele mai citite cărți Litera în luna octombrie 2021

Top cele mai citite cărți Litera în luna octombrie 2021

Goana nebună a lumii de Colum McCann, Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945 – 2000 de Tim Weiner, Ca două picături de apă. Puterile, perversiunile și potențialul eredității de Carl Zimmer sunt în topul preferințelor cititorilor în luna octombrie 2021.

Descoperă cele mai comandate titluri Litera în luna octombrie!

Goana nebună a lumii, Colum McCann

În zorii unei zile de vară târzie din 1974, locuitorii din sudul Manhattanului stau încremeniți, uitându-se cu gurile căscate la Turnurile Gemene. Un funambul misterios aleargă, dansează și sare între cei doi zgârie-nori, suspendat la patru sute de metri deasupra pământului. Pe străzile de dedesubt, o multitudine de vieți obișnuite devin extraordinare datorită măiestriei cu care Colum McCann știe să zugrăvească portretul unui oraș și al locuitorilor săi.

Citește un fragment în avanpremieră din „Goana nebună a lumii” de Colum McCann

Un călugăr irlandez care-și înfruntă demonii, un grup de mame care-și jelesc fiii morți în Vietnam, o artistă care asistă la un accident de mașină cu fuga autorului, o bunică prostituată care face tot posibilul să-și ocrotească familia – țesând laolaltă aceste vieți aparent disparate, alegoria lui McCann prinde viață în vocile de neuitat ale newyorkezilor, uniți în mod neașteptat de speranță, frumusețe și „delictul artistic al secolului“.

Roman de mare anvergură, cu note sociale pregnante, Goana nebună a lumii surprinde spiritul Americii într-o epocă de tranziție, de promisiuni enorme și, retrospectiv, de o inocență înduioșătoare.

Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945 – 2000 de Tim Weiner

Prin relatări pline de culoare și informații palpitante de culise, Weiner dezvăluie rădăcinile războiului politic – conflictul pe care America și Rusia l-au întreținut prin spionaj, sabotaj, diplomație și dezinformare – din 1945 până în 2020. America a câștigat Războiul Rece, dar Rusia câștigă azi. Vladimir Putin a ajutat la alegerea candidatului dorit de el la Casa Albă, cu o campanie sub acoperire care continuă și în acest moment. Rusia lui Putin a revigorat operațiunile de spionaj din epoca sovietică, obținând informații chiar mai importante și influență asupra poporului și guvernului american. Și, cu toate acestea, SUA nu au opus decât o rezistență redusă. Acest lucru a pus democrația americană în pericol.

Citește un fragment din „Nebunie și glorie. America, Rusia și războiul politic 1945-2000” de Tim Weiner

Weiner ne duce în spatele ușilor închise, aruncând lumină asupra operațiunilor de spionaj rusești și americane și asupra consecințelor acestora. Pentru a ajunge în mijlocul problemelor și pentru a găsi soluții potențiale, el examinează operațiunile CIA de durată din secolul XX, mașinațiunile politice globale puse la cale de KGB pe tot mapamondul, eroziunea războiului politic american după Războiul Rece și cum Rusia secolului XXI a ținut aprinsă flacăra Războiului Rece. Nebunie și glorie este un apel de urgență către lideri și cetățeni să înțeleagă natura războiului politic și să-i schimbe cursul înainte de a fi prea târziu.

Ca două picături de apă. Puterile, perversiunile și potențialul eredității de Carl Zimmer

Ca două picături de apă prezintă o perspectivă profund originală asupra a ceea ce transmitem de la o generație la alta. Charles Darwin a jucat un rol crucial în transformarea eredității într-o problemă științifică, dar, cu toate acestea, tentativa sa de a oferi un răspuns s-a soldat cu un eșec spectaculos. Nașterea geneticii la începutul anilor 1900 a părut să facă exact asta. Treptat, oamenii și-au tradus vechile noțiuni despre ereditate în limbajul genelor. Pe măsură ce tehnologia de studiere a genelor a devenit mai ieftină, milioane de oameni și-au comandat teste genetice care să îi aducă aproape de părinți lipsă, de strămoși îndepărtați, de identități etnice…

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potentialul eredității” de Carl Zimmer

Dar, ne spune Zimmer, ereditatea nu se referă doar la genele care trec de la părinte la copil. Ereditatea continuă în corpul nostru, pe măsură ce o singură celulă se transformă în miliarde de celule care ne formează trupul. Spunem că moștenim gene de la strămoșii noștri – folosind un cuvânt care se referea pe vremuri la moșii și regate –, dar moștenim și alte lucruri care înseamnă la fel de mult sau mai mult pentru viața noastră, de la microbi la tehnologiile pe care le folosim pentru a ne face viața mai ușoară. Avem nevoie de o nouă definiție a eredității și, prin intermediul explicațiilor elocvente și al talentului de povestitor al lui Carl Zimmer, acest volum, adevărat tur de forță, ne-o oferă.

Citește și: O carte pe zi: „Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potentialul eredității” de Carl Zimmer

Împletind cercetări științifice vechi și actuale, propria experiență cu cele două fiice ale sale și tipul de relatare jurnalistică de așteptat de la unul dintre cei mai buni ziariști de știință, Zimmer dezvăluie întrebări referitoare la bioetică ce au nevoie urgentă de răspunsuri de la noile tehnologii biomedicale, dar și ipoteze cunoscute despre cine suntem cu adevărat și despre ce putem transmite viitoarelor generații.

Cele două grații, Renée Rosen

În lumea sclipitoare a înaltei societăți din Manhattanul anilor 1870, unde soțiile închid ochii la infidelitățile soților, iar femeile au puține drepturi și chiar mai puțină independență, societatea este totul. Cu cât este mai celebră gazda, cu atât mai puternică este femeia. Și nici una nu este mai puternică decât doamna Caroline Astor. Dar vremurile se schimbă.

Alva Vanderbilt s-a căsătorit de curând cu unul dintre cei mai importanți industriași americani și este membră a uneia dintre cele mai bogate familii. Dar la ce sunt buni banii când societatea refuză să te recunoască? Alva, care știe ce înseamnă să nu ai nimic, va face tot ce-i stă în putință pentru a avea totul.

Acoperind trei decenii și bazându-se pe evenimente reale, Cele două grații este un roman captivant despre două femei fascinante și complicate care se află mereu față în față, greșesc în multe privințe și descoperă, până la urmă, ce este cu adevărat important.

Insula de la răsărit, Jenny Ashcroft

Singapore, 1897. Harriet și Mae Grafton sunt gemene identice, de douăzeci de ani, născute în urma unei aventuri scandaloase. Ele au crescut în India, fiind afectate de bârfe și ostracizate de înalta societate. Se aveau una pe cealaltă și asta era suficient. Dar când bogatul lor binefăcător le trimite în Singapore, îl întâlnesc pe misteriosul Alex Blake, iar relația lor se destramă cu consecințe devastatoare.

Citește un fragment în avanpremieră din „Insula de la răsărit” de Jenny Ashcroft

1941. Ivy Harcourt este detașată în Singapore, în timp de război, pe fondul amenințării iminente a invaziei japoneze. Ivy știe că insula este destul de departe de Londra devastată de război, dar este total nepregătită pentru ceea ce o așteaptă: străini din trecutul bunicii sale Mae, o poveste de dragoste de neoprit și un secret cutremurător care așteaptă să fie descoperit…

Toate păcatele noastre, Mihail Victus

Romanul Toate păcatele noastre este o poveste despre psihologia traumei ignorate, care atinge subtil multe dintre tabuurile societății. O voce proaspătă, un subiect sensibil, o carte despre personalitate, tinerețe și maturitate, dar mai ales despre instabilitatea opiniilor.

Citește un fragment în avanpremieră din „Toate păcatele noastre” de Mihail Victus, în curs de apariție în „Biblioteca de proză contemporană”

„Proza lui Mihail Victus impresionează prin elementul-surpriză, prin dinamica epicității și prin ritmul dens. Este un roman-oglindă, căci el înregistrează imparțial tot ceea ce societatea românească actuală duce, aluvionar și pe alocuri inconștient, după sine.” (Ioana Hodârnău)

În drum spre altar. Povestea lui Gregory, Julia Quinn

Spre deosebire de mulți gentlemeni pe care îi cunoaște, Gregory Bridgerton crede în dragostea adevărată. Este, de asemenea, convins că, atunci când o va găsi pe femeia visurilor lui, va ști de îndată că ea este aleasa – iar sentimentul va fi reciproc. Și exact asta se întâmplă. Doar că…

Nu ea este sortita. De fapt, răvășitoarea și visătoarea domnișoară Hermione Watson este îndrăgostită de altcineva. Cum prietena ei, Lady Lucinda Abernathy, o tânără rațională și cu picioarele pe pământ, dorește să o salveze pe Hermione de o alianță dezastruoasă, ea se oferă să îl ajute pe Gregory să o cucerească. Totuși, în toată această aventură, Lucy se îndrăgostește la rândul ei. De Gregory! Doar că…

Citește un fragment în avanpremieră din „Lui Sir Phillip, cu dragoste. Povestea lui Eloise”, al cincilea volum din seria „Bridgerton”

Lucy e logodită. Iar unchiul ei nu este dispus să renunțe la aranjamentul făcut cu mult timp în urmă, chiar și după ce Gregory își dă seama că Lucy, cu istețimea ei ieșită din comun și cu zâmbetul luminos, este cea care îi face inima să cânte.

Iar acum, Gregory trebuie să riște totul pentru a se asigura că, atunci când va veni vremea să sărute mireasa, el va fi cel care va sta în fața altarului alături de aleasa lui…

Portretul unei spioane, Daniel Silva

Pentru Gabriel Allon și soția lui, Chiara, trebuia să fie începutul unui weekend romantic la Londra. Dar nimic nu este atât de simplu, nici măcar în timpul liber, când ești spion și asasin de meserie.

Citește un fragment în avanpremieră din „Ordinul” de Daniel Silva

Atentatele cu bombă de la Paris și Copenhaga l-au adus pe Gabriel la limita nervilor. Așadar, când observă un bărbat cu unele dintre trăsăturile specifice teroriștilor sinucigași, îl urmărește prin Covent Garden. Hotărât să împiedice posibilul carnaj, Gabriel își scoate pistolul, dar este trântit la pământ de doi polițiști în civil. O clipă mai târziu se trezește într-o scenă desprinsă din cel mai cumplit coșmar al său.

De pe străzile New Yorkului și Londrei până în peisajul necruțător al deșertului saudit, Gabriel Allon înfruntă un ucigaș de o ferocitate fără seamăn. Este o întrecere pe care nu are dreptul s-o piardă…

Librăria de investiții magice, Garth Nix

Într-o variantă alternativă a Londrei anilor 1983, Susan Arkshaw își caută tatăl pe care nu l-a cunoscut niciodată. Călătoria ei începe cu niște nume de familie memorate sau scrise probabil greșit de mama ei, cu un bilet la sala de lectură și o tabacheră de argint gravată cu un însemn heraldic.

Merlin este un tânăr librar stângaci, care formează împreună cu librarii dreptaci o largă familie de ființe cu puteri magice, păzind legendara și mitica Lume Veche de intrușii din Lumea Nouă. La rândul lui, se află în căutarea unei entități din Lumea Veche care i-a ucis mama cu ajutorul unor criminali de drept comun. Mergând pe urmele investigației poliției, el și sora lui, librara dreptace Vivien, descoperă că planul lor se suprapune în chip ciudat cu cel al lui Susan. Cine a fost tatăl ei? Susan, Merlin și Vivien sunt nevoiți să afle cât mai repede răspunsul atunci când Lumea Veche se dezlănțuie primejdios asupra celei noi.

Mica istorie a științei, William Bynum

Știința este fantastică. Ne spune multe lucruri despre spațiul infinit, despre cele mai mici organisme vii, despre corpul uman și despre istoria Pământului. Oamenii s-au ocupat mereu de știință, pentru că au vrut mereu să priceapă lumea și să îi stăpânească forța. De la filosofii greci ai Antichității, până la Einstein, la Watson și Crick și la oamenii de știință ajutați de computerele puternice de azi, bărbații și femeile s-au mirat, au examinat, au experimentat, au calculat și uneori au făcut descoperiri atât de importante încât am început să vedem lumea – și pe noi înșine – într-o lumină cu totul nouă.

Citește și: O carte pe zi: „O istorie a lumii… cu femeile în prim-plan” Kerstin Lücker și Ute Daenschel

Mică istorie a științei reface marșul științei de-a lungul secolelor. Cartea deschide o fereastră spre natura fascinantă și imprevizibilă a activității științifice și descrie emoția stârnită când descoperirile lansează o provocare la adresa ideilor cunoscute și acceptate.

Cu ilustrațiile sale minunate și stilul cald și accesibil, acesta este un volum pentru cititorii tineri și mai puțin tineri, deopotrivă.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.