LiteraBlog În curs de apariție la Editura Litera: 10 cărți pe care trebuie să le pui pe lista ta de lectură!

În curs de apariție la Editura Litera: 10 cărți pe care trebuie să le pui pe lista ta de lectură!

Până nu se răcește cafeaua de Toshikazu Kawaguchi, Cum să evităm un dezastru climatic de Bill Gates, Cartea copiilor pierduți de Kristin Harmel, Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări de Igor Bergler sunt doar câteva dintre titlurile în curs de apariție la Editura Litera.

Iată 10 cărți pe care trebuie să le pui pe lista ta de lectură!

Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări, Igor Bergler

Asasinarea mai multor cardinali la Roma stârnește panică în Cetatea Eternă. Vaticanul e deja ros de scandaluri nesfârșite de corupție și pedofilie, iar creștinismul pierde adepți într-un ritm îngrijorător. În spatele acestor execuții ritualice, complicate de uciderea altor cardinali în Mexic, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu cinci sute de ani în urmă.

Citește și: O carte pe zi: „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări” de Igor Bergler

Contracronometru, cu o presiune uriașă asupra lor, serviciile secrete italiene sunt puse în fața unui puzzle de informații care trimit la profesorul Charles Baker, aflat în vizită la Palmanova, la rudele sale recent descoperite din familia nobiliară Visconti. Profesorul american și Columbus Clay – detectivul care nu uită niciodată nimic – sunt prinși în mrejele celei mai mari conspirații din istorie, țesută de-a lungul a două milenii de Biserică. Secretul lui Michelangelo are un potențial atât de exploziv, încât simpla lui dezvăluire ar putea transforma întreaga creștinătate în scrum.

Citește și: Citește un fragment din „Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări” de Igor Bergler, cea mai așteptată carte din ultimii 30 de ani

Un roman care te va bântui multă vreme după ce l-ai citit!

Cum să evităm un dezastru climatic, Bill Gates

În acest volum, surprinzător de tranșant și de concentrat, Bill Gates prezintă un plan amplu, practic și accesibil pentru cum putem ajunge în timp util la zero emisii de carbon, ca să evităm o catastrofă climatică.

Bill Gates a petrecut un deceniu investigând cauzele și efectele schimbărilor climatice. Cu ajutorul experților în fizică, chimie, biologie, inginerie, științe politice și finanțe, el s-a concentrat asupra măsurilor necesare pentru a opri cursul planetei noastre către un dezastru ecologic. În paginile acestui volum, nu numai că explică de ce trebuie să facem eforturi pentru a ajunge la emisii nete zero de gaze cu efect de seră, dar vine și cu informații despre ce ar trebui să facem pentru a atinge acest obiectiv extrem de important.

Bill Gates ne oferă o descriere clară a provocărilor cu care ne confruntăm. Bazându-se pe înțelegerea sa despre inovație și măsurile necesare pentru a introduce idei noi pe piață, autorul prezintă domeniile în care tehnologia contribuie deja la reducerea emisiilor, unde și cum putem face tehnologiile actuale să funcționeze mai eficient, unde sunt necesare tehnologii inovatoare și cine lucrează la aceste inovații esențiale. În cele din urmă, stabilește un plan concret și practic pentru atingerea obiectivului zero emisii – sugerând nu numai politici pe care guvernele ar trebui să le adopte, dar și ceea ce putem face noi ca indivizi pentru a menține guvernul, angajatorii și pe noi înșine angrenați în această întreprindere crucială.

Așa cum arată Bill Gates, reducerea la zero a emisiilor poluante nu va fi simplă sau ușor de realizat, dar, dacă urmăm planul pe care îl stabilește aici, acesta este un obiectiv ferm la îndemâna noastră.

Până nu se răcește cafeaua, Toshikazu Kawaguchi

Pe o alee dosnică din Tokyo, într-un subsol răcoros, se află o micuță cafenea în care, de mai bine de o sută de ani, se servește o cafea pregătită cu artă. Clienții sunt mai mereu aceiași, ocupă mereu aceleași locuri și își petrec timpul în același fel. Dar tihna și cafeaua nu sunt singurele experiențe pe care cafeneaua le are de oferit. Dacă te așezi pe un anumit scaun, poți să te întorci în timp, într-un moment anume.

Citește și: O carte pe zi: „Întoarcerea la Cafeneaua de la capătul lumii” de John P. Strelecky

Există însă anumite reguli. Cea mai importantă este să bei cafeaua până nu se răcește, altfel rămâi blocat în afara timpului. Iar regula cea mai crudă este că, orice ai face în acele câteva minute, prezentul nu poate fi schimbat. Atunci, la ce bun să te mai întorci acolo? se întreabă rând pe rând personajele care decid să facă scurta călătorie. Adevărul este că refacerea momentului, recuperarea unui gest, a unui cuvânt ratat în trecut schimbă fundamental ceva: modul de înțelegere, de raportare la prezentul neschimbat, valorizarea unui om, a unei relații, poate a întregii vieți. Există încă șansa de a schimba viitorul.

Citește și: O carte pe zi: „Cafeneaua de la capătul lumii”, John P. Strelecky

Până nu se răcește cafeaua, romanul de debut al lui Toshikazu Kawaguchi, aduce în scenă personaje complexe, convingătoare, emoții intense și o viziune particulară asupra vieții și destinului.

Romanul Oxfordului, Javier Marías

Un profesor spaniol invitat la Oxford privește celebrul centru universitar cu detașare, cu amuzament, cu încântare, dar și cu un oarecare dezgust față de capriciile și vanitatea care îi caracterizează, în viziunea sa, pe britanici. Destul de singuratic, nu întotdeauna dispus să-și întâlnească amanta – fermecătoare, dar cât se poate de căsătorită –, caută să-și facă de lucru, fiind prea puțin ocupat cu predarea. Și totuși, în existența amorțită a Oxfordului intervin atât de multe: prietenie, confruntări de opinii, competiție, delicate schimburi de favoruri, bârfe, adulter, atitudini condescendente, înjunghieri pe la spate.

Citește și: Bogdan Alexandru Stănescu, despre Javier Marías: „Răul, așadar”

Fin observator al naturii umane, Javier Marías demonstrează un gust aparte pentru excentricitate în acest inteligent roman despre viața universitară și despre dragoste.

Citește și: Citește un fragment în avanpremieră din „Așa începe răul” de Javier Marías

Cartea copiilor pierduți, Kristin Harmel

În această poveste inspirată din fapte reale, Eva Traube Abrams, o bibliotecară aproape de pensie din Florida, aranjează cărți pe rafturi când îi cad ochii pe o fotografie din New York Times. Se blochează; este imaginea unei cărți pe care nu a mai văzut-o de mai bine de șaizeci de ani – o carte pe care o recunoaște ca fiind Cartea copiilor pierduți.

Citește un fragment în avanpremieră din „Ultima geană de lumină” de Kristin Harmel

Articolul care însoțește cartea vorbește despre jefuirea bibliotecilor de către naziști în întreaga Europă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – o experiență pe care Eva și-o amintește bine – și despre încercarea de a reda cărțile celor de la care au fost furate. Cartea din fotografie, un text religios din secolul al XVIII-lea, este unul dintre cele mai fascinante cazuri. Pare să conțină un fel de cod, dar cercetătorii nu știu de unde provine – sau ce înseamnă codul. Doar Eva deține răspunsul, dar are ea oare puterea de a rememora vechile întâmplări?

Citește și: INTERVIU VIDEO cu Kristin Harmel, autoarea romanului „Ultima geană de lumină”

Proaspătă absolventă în 1942, Eva a fost nevoită să fugă din Paris și să se refugieze într-un mic oraș de munte din Zona Liberă, unde a început să falsifice documente de identitate pentru copiii evrei care fugeau în Elveția neutră. Dar ascunderea oamenilor are un preț și, împreună cu un falsificator misterios și chipeș pe nume Rémy, Eva decide că trebuie să găsească o modalitate de a păstra numele reale ale copiilor care sunt prea mici pentru a-și aminti cine sunt cu adevărat. Înregistrările pe care le păstrează în Cartea copiilor pierduți vor deveni vitale atunci când celula de rezistență pentru care lucrează este trădată, iar Rémy dispare.

Citește și: O carte pe zi: „Ultima geană de lumină” de Kristin Harmel

Dorința, Nicholas Sparks

1996 a fost anul care a schimbat totul pentru Maggie Dawes. Trimisă la șaisprezece ani să locuiască la o mătușă pe care abia o cunoștea, în Ocracoke, un orășel izolat de pe coasta Carolinei de Nord, Maggie nu se putea gândi decât la familie și la prietenii lăsați în urmă… până când l-a întâlnit pe Bryce Trickett, unul dintre puținii adolescenți de pe insulă. Chipeș, sincer și proaspăt admis la academia militară West Point, Bryce i-a arătat cât de multe lucruri erau de iubit în orașul de pe plaja bătută de vânt – și i-a făcut cunoștință cu fotografia, o pasiune care avea să-i definească tot restul vieții.

Citește și: Nicholas Sparks despre succesul său: „Am devenit scriitor din întâmplare”

În 2019, Maggie este o renumită artistă fotografă. Ea își împarte timpul între administrarea unei galerii de succes în New York și fotografierea de locuri interesante din întreaga lume. Dar Crăciunul din acel an o prinde consemnată la sol, luptându-se să se împace cu un diagnostic medical care o pune pe gânduri. Din ce în ce mai dependentă de un tânăr asistent, se trezește apropiindu-se de acesta.

Citește și: O carte pe zi: „Respirație în doi” de Nicholas Sparks

În timp ce numără împreună ultimele zile ale anotimpului, ea începe să-i spună povestea unui alt Crăciun, din urmă cu mulți ani, și a iubirii care i-a arătat o cale pe care nu și-ar fi putut-o imagina niciodată.

Somerset, Leila Meacham

În Somerset, a cărui acțiune se desfășoară înaintea perioadei acoperite de romanul Trandafiri, Leila Meacham urmărește destinul a trei familii – Toliver, Warwick și DuMont –, surprinzând cu minuție fiecare aspect al migrației către Texas, al sclavagismului și al Războiului Civil American. Silas Toliver și Jeremy Warwick, prieteni foarte buni, fiii mai tineri ai unor bogați proprietari de plantații, se pregătesc să părăsească ținutul Carolinei de Sud, mânați de perspectiva unei vieți mai bune pe tărâmul făgăduinței.

Dar, printr-un concurs de împrejurări, Silas este silit să se însoare cu Jessica Wyndham, fiica unuia dintre cei mai înstăriți plantatori din zonă, o ființă îndărătnică, susținătoare ferventă a mișcării aboliționiste, hotărâtă să-și impună voința cu orice preț.

Cu talentul său bine cunoscut, Leila Meacham, autoare a numeroase bestselleruri, construiește o nouă narațiune despre familie, iubire, tragism și pierdere, dar și despre năzuințe și despre sacrificiul pe care oamenii sunt pregătiți să îl facă pentru a-și împlini visul.

Viața asta îți aparține, Tatiana De Rosnay

El, optsprezece ani, băiat de familie bună, singur și visător. Ea, fără vârstă, fără adăpost, afectată de viață și de alcool. Totul îi desparte. Cu toate acestea, într-o zi, pe rue du Bac, la Paris, drumurile li se încrucișează. Contrar oricăror așteptări, între ei se leagă o prietenie extraordinară. Dintre cele care schimbă o viață. Dintre cele care făuresc pentru totdeauna o personalitate.

Să profite de șansă, să înfrunte misterul de familie care îl bântuie, acestea sunt lucrurile pe care Célestine i le va transmite lui Martin. Și multe altele…

Ca două picături de apă: Puterile, perversiunile și potențialul eredității, Carl Zimmer

Ca două picături de apă prezintă o perspectivă profund originală asupra a ceea ce transmitem de la o generație la alta. Charles Darwin a jucat un rol crucial în transformarea eredității într-o problemă științifică, dar, cu toate acestea, tentativa sa de a oferi un răspuns s-a soldat cu un eșec spectaculos. Nașterea geneticii la începutul anilor 1900 a părut să facă exact asta. Treptat, oamenii și-au tradus vechile noțiuni despre ereditate în limbajul genelor. Pe măsură ce tehnologia de studiere a genelor a devenit mai ieftină, milioane de oameni și-au comandat teste genetice care să îi aducă aproape de părinți lipsă, de strămoși îndepărtați, de identități etnice…

Dar, ne spune Zimmer, ereditatea nu se referă doar la genele care trec de la părinte la copil. Ereditatea continuă în corpul nostru, pe măsură ce o singură celulă se transformă în miliarde de celule care ne formează trupul. Spunem că moștenim gene de la strămoșii noștri – folosind un cuvânt care se referea pe vremuri la moșii și regate –, dar moștenim și alte lucruri care înseamnă la fel de mult sau mai mult pentru viața noastră, de la microbi la tehnologiile pe care le folosim pentru a ne face viața mai ușoară. Avem nevoie de o nouă definiție a eredității și, prin intermediul explicațiilor elocvente și al talentului de povestitor al lui Carl Zimmer, acest volum, adevărat tur de forță, ne-o oferă.

Împletind cercetări științifice vechi și actuale, propria experiență cu cele două fiice ale sale și tipul de relatare jurnalistică de așteptat de la unul dintre cei mai buni ziariști de știință, Zimmer dezvăluie întrebări referitoare la bioetică ce au nevoie urgentă de răspunsuri de la noile tehnologii biomedicale, dar și ipoteze cunoscute despre cine suntem cu adevărat și despre ce putem transmite viitoarelor generații.

13 la cină, Agatha Christie

Poirot a fost de față când Jane s-a lăudat că are un plan prin care să scape de soțul de care se înstrăinase. Acum monstruosul bărbat este mort. Și totuși, micuțul detectiv nu poate să nu simtă că este dus de nas.

Citește și: Bestsellerul săptămânii pe Litera.ro: „Nemesis” de Agatha Christie

La urma urmelor, cum ar fi putut Jane să-l înjunghie pe lordul Edgware în biblioteca lui exact în același moment în care se afla la cină cu niște prieteni? Și care i-ar fi motivul, acum că aristocratul a fost în cele din urmă de acord să-i acorde divorțul? Iată un alt caz care va pune la încercare toate abilitățile de fin detectiv ale lui Poirot.

Citește și: Alina Purcaru: „À la Agatha”

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.