LiteraBlog Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna august 2021

Top 10 cele mai citite cărți Litera în luna august 2021

Ultima scrisoare de dragoste de Jojo Moyes, Sâmbăta în care totul s-a schimbat de Sophie Van Llewyn, Noi de David Nicholls și O istorie a lumii cu femeile în prim-plan de Kerstin Lücker și Ute Daenschel, sunt în topul preferințelor cititorilor în luna august 2021.

Descoperă cele mai comandate titluri Litera în luna august!

Ultima scrisoare de dragoste, Jojo Moyes

Aflată în căutarea unui subiect inedit și emoționant, ziarista Ellie Haworth găsește în arhiva ziarului la care lucrează o scrisoare datând din anul 1960, scrisă de un bărbat care îi cere iubitei să-și părăsească soțul. Astfel, Ellie se vede prinsă în hățișurile unei povești de dragoste din trecut, iar impactul asupra ei este cu atât mai puternic cu cât și ea însăși are o legătură cu un bărbat însurat.

Citește și: O carte pe zi: „Ultima scrisoare de dragoste” de Jojo Moyes

În 1960, Jennifer Stirling se trezește în spital, unde a ajuns în urma unui accident de mașină. Nu-și poate aminti nimic: nici de soț, nici de prieteni, nici cine este. La înapoierea acasă, descoperă o scrisoare de dragoste și începe să-și amintească de iubitul ei, pentru care fusese dispusă să riște totul. Povestea din trecut a lui Jennifer și cea actuală a lui Ellie, ambele implicând o dragoste pătimașă și interzisă, se împletesc într-o dramă de mare intensitate emoțională, în care scrisorile de dragoste readuc la viață o iubire care sfidează timpul. 

Citește și: INTERVIU VIDEO cu Jojo Moyes, autoarea romanului „Înainte să te cunosc”, bestseller internațional

Sâmbăta în care totul s-a schimbat, Sophie Van Llewyn

Anii ’70, într-un oraș din România. Alina și Liviu sunt ghizi și însoțesc grupuri de turiști germani. Pe lângă stânjeneala cu care dau răspunsuri automate la întrebări incomode privind restricțiile și privațiunile în care trăiesc românii, au avantajul de a primi unele mici „atenții“: câte o ciocolată sau câte un pachet de țigări din Occident. Visul Alinei – o pereche de blugi Levi’s. După ce se căsătoresc, viața lor devine, ca a multor altora, o echilibristică printre lipsuri și frustrări, suspiciuni și acuzații din partea Securității, visuri care se tot îndepărtează, relații de familie compromise de modurile diverse în care rudele s-au adaptat regimului comunist. Când situația devine greu de suportat și norii negri se adună tot mai amenințători, pentru Alina și Liviu rămâne o singură cale de scăpare: să părăsească definitiv țara. Ușor de zis, dar greu, aproape imposibil de făcut.

Sâmbăta în care totul s-a schimbat este un roman scurt și alert, politic, dar și psihologic, cu personaje de care te atașezi instantaneu și replici extrem de originale, dar și cu un neașteptat realism magic care punctează drama și destinele.

Un adevăr delicat, John le Carré

O operațiune contrateroristă cu numele de cod Natură Sălbatică este organizată în cea mai prețioasă colonie britanică, Gibraltar. Scopul ei este să captureze și să răpească un traficant care le procură jihadiștilor arme de ultimă generație. Operațiunea este atât de delicată, încât nici măcar șeful de cabinet al ministrului, Toby Bell, nu are acces la informații.

Citește un fragment în avanpremieră din „Războiul spionilor” de John le Carré

Întrucât suspectează o conspirație cu efecte dezastruoase, Toby încearcă s-o blocheze, dar este expediat la post în străinătate. Peste trei ani, convocat de Sir Christopher Probyn, diplomat britanic pensionar, la conacul lui părăginit din Cornwall, și urmărit cu neîncredere de fiica acestuia, Emily, Toby trebuie să aleagă între conștiința sa și datoria profesională. Dacă singurul lucru necesar pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic, cum ar putea să păstreze tăcerea?

O istorie a lumii cu femeile în prim-plan, Kerstin Lücker și Ute Daenschel

Odată ca niciodată, istoria a fost scrisă de bărbați, pentru bărbați și despre bărbați. Femeile erau considerate mai puțin importante, scrisorile lor erau distruse, poveștile lor – ignorate. Până acum.

Aceasta este povestea femeilor care au mers la război, a femeilor care au oprit conflictele armate și a femeilor care au rămas acasă: conducătoarele, luptătoarele, activistele, scriitoarele. Aceasta este povestea lui Wu Zetian, care, ca „împărat chinez”, a ajutat la răspândirea budismului în China.

Citește și: O carte pe zi: „O istorie a lumii… cu femeile în prim-plan” Kerstin Lücker și Ute Daenschel

Aceasta este povestea fiicelor puternice ale lui Genghis Han, care au condus imperiul în numele lui. Aceasta este povestea Christinei de Pizan, una dintre primele scriitoare feministe. Aceasta este povestea Victoriei Woodhull, care a candidat la președinție înainte de a avea drept de vot. Aceasta este istoria lumii… cu femeile în prim-plan!

Economie utilă pentru vremuri dificile, Abhijit Banerjee și Esther Duflo

În această carte revoluționară, economiștii premiați Abhijit V. Banerjee și Esther Duflo ne arată cum economia, când este practicată corect, ne poate ajuta să rezolvăm cele mai spinoase probleme sociale și politice ale zilei. De la imigrație la inegalitate, de la creșterea lentă la accelerarea schimbărilor climatice, avem resursele să abordăm provocările cu care ne confruntăm, dar suntem adesea orbiți de ideologie.

Citește și: O carte pe zi: „ Economie utilă pentru vremuri dificile. Soluții mai bune pentru cele mai mari probleme”

Originală, provocatoare și imperios necesară, Economie utilă pentru vremuri dificile oferă noul tip de gândire de care avem nevoie. Bazându-se pe cercetări de ultimă oră în economie – și pe ani de explorare a celor mai eficiente soluții pentru reducerea sărăciei extreme –, construiește un caz convingător în favoarea intervenționismului inteligent și a unei societăți clădite pe compasiune și respect. Un antidot atât de necesar la un discurs polarizat, această carte ne ajută să apreciem și să înțelegem lumea în echilibru precar în care trăim.

Povești pentru fete și băieți care vor să salveze lumea, Carola Benedetto și Luciana Ciliento

Ai putea crede că Emma Watson și Leonardo DiCaprio, Wangari Maathai, laureata Premiului Nobel, și activista suedeză Greta Thunberg nu au prea multe în comun. Dar există ceva care îi unește: misiunea de a lupta pentru protejarea mediului înconjurător. Prin acțiunile lor, acești oameni extraordinari se află în avangarda măsurilor pentru salvarea planetei, având inițiative concrete care produc schimbări importante în toată lumea.

Citește și: O carte pe zi: „Povești de seară pentru fete rebele” de Elena Favilli și Francesca Cavallo

Șaptesprezece eroi – șaptesprezece portrete – șaptesprezece povești fascinante, superb ilustrate, având un mesaj de o importanță capitală: nu suntem niciodată prea mici pentru a ne salva planeta. Cuprinde poveștile unor personalități precum: Vandana Shiva, Leonardo DiCaprio, Dian Fossey, Al Gore, Emma Watson, Tiziano Guardini, Wangari Maathai, Rigoberta Menchú Tum, Pierre Rabhi, Jadav Payeng, Greta Thunberg, Sebastião Salgado, Björk, Jun Ma, Yvon Chouinard, Bob Brown & Nicole Anderson.

Iubirea unui libertin. Povestea Francescăi, Julia Quinn

Pentru Michael Stirling, cel mai notoriu crai din Londra, viața era mult mai simplă pe vremea când era un libertin lipsit de griji. Însă în fiecare existență vine un moment de cotitură – un moment extraordinar și atât de profund, încât îți dai seama că nimic nu va mai fi niciodată la fel. Iar pentru Michael acel moment a fost clipa în care a văzut-o pentru prima dată pe Francesca Bridgerton.

Citește un fragment în avanpremieră din „Lui Sir Phillip, cu dragoste. Povestea lui Eloise”, al cincilea volum din seria „Bridgerton”

După o viață în care doar a alergat după femei, a zâmbit cu indulgență când acestea îl vânau, permițând să fie prins de brațe doritoare, dar nelăsându-și niciodată inima să fie cucerită, o singură privire aruncată Francescăi a fost de ajuns să se îndrăgostească atât de profund, încât și-a dat seama că nimeni și nimic nu va putea vreodată să schimbe asta. Dar, din nefericire pentru Michael, Francesca urma să devină curând soția vărului său John, conte de Kilmartin.

Citește și: Zece lucruri care ne plac la seria „Bridgerton”

Dar asta se întâmpla înainte de moartea subită și tragică a lui John… Acum Michael este contele și Francesca este liberă, dar ea nu-l vede decât tot ca pe un prieten și un confident drag. Michael nu îndrăznește să-i vorbească despre dragoste… până într-o noapte periculoasă, când ea se lasă cu nevinovăție cuprinsă în brațele lui, iar pasiunea se dovedește mai puternică decât chiar și cele mai păcătoase secrete ale lui.

Gânduri despre secolul XX, Tony Judt

Unul dintre cei mai străluciți istorici ai epocii noastre, Tony Judt dă viață secolului trecut în această istorie fără precedent și originală. Structurată ca o serie de conversații intime între Judt și prietenul și colegul său istoric Timothy Snyder, Gânduri despre secolul XX prezintă triumfurile și eșecurile celor mai proeminenți intelectuali ai secolului XX și ale ideilor lor, îndrumând cititorii prin dezbateri care ne-au definit lumea.

Citește și: O carte pe zi: „Cum gândește lumea. O istorie globală a filosofiei” de Julian Baggini

Abordând problema cu o claritate și o perspectivă fără precedent, Gânduri despre secolul XX este un tur de forță: o analiză magistrală a vieții gândirii și a gândirii care ne conduce viața.

Noi, David Nicholls

În ciuda stângăciei și a manierelor ușor necioplite, Douglas Petersen, de profesie biochimist, dă dovadă de un simț al umorului care o seduce pe frumoasa Connie, artistă în devenire, și o convinge să se căsătorească cu el. Acum, la trei decenii de la începutul relației lor, Connie îl anunță pe Douglas că se gândește să divorțeze. Totuși, nu se simte în stare să anuleze călătoria în Europa planificată pentru a încuraja înclinațiile artistice ale fiului lor de șaptesprezece ani. Iar Douglas, în adâncul ființei lui, este convins că acest voiaj le va reaprinde dragostea și îl va ajuta să-și refacă relația cu fiul său.

Citește și: Interviu VIDEO cu scriitorul David Nicholls: „Dacă pui cele 3 romane în ordine cronologică, ai portretul iubirii de la vârsta de 16 ani până la 56”

De pe străzile Amsterdamului în faimoasele muzee ale Parisului, din cafenelele venețiene pe însoritele plaje din Barcelona, odiseea lui Douglas Petersen însuflețește bătrâna Europă pe măsură ce el experimentează propria trezire la viață. Criză a vârstei a doua, criză a cuplului, criză a adolescenței: Noi înseamnă voi…

Grădina cu iasomie, Jane Coverdale

Pentru Sara Archer, viitorul de soție devotată a unui funcționar britanic în India pare asigurat, dar întâlnirea cu frumosul și puternicul Ravi Sabran schimbă totul. Sub soarele torid al Indiei, poleiala înaltei societăți se topește, iar Sara observă curând că nimeni nu e ce pare a fi, în special soțul ei, Charles.

Dar în frumoasele grădini cu iasomie de la palatul maharajahului, Sara urmează o cărare plină de pericole, ce o îndepărtează de soțul ei cel brutal și o duce spre Ravi și taina legată de nașterea ei.

Deschide galeria foto!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

PROFITĂ DE OFERTELE SPECIALE ȘI AFLĂ PRIMUL CARE SUNT NOUTĂȚILE

Vrei să fii la curent cu veștile literare? Îți vom putea trimite, cu acordul tău, emailuri cu noutățile editoriale, promoții, concursuri, evenimente, târguri de carte online și detalii despre oferta educațională. Te poți dezabona oricând printr-un simplu click. Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina Politici de confidențialitate.